Drasztikusan emelkedtek a temetői díjak Budaörsön a kívülről idetemetkezők számára

(Budaörs, 2017. október 12. – Budaörsi Infó) 2017. szeptember 19-én a képviselő-testületi ülésen felülvizsgálták a képviselők a temetői díjakat is. Ennek megfelelően azok számára a nyolcszorosára emelkednek a költségek, akik nem rendelkeznek budaörsi lakóhellyel. A budaörsieket 80-85%-os kedvezmények illetik meg.

 

 

A Temető törvény értelmében a helyi önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült, szükséges és indokolt költségei alapján 4 féle díjfajtát állapíthat meg:

– a temetési hely, és az újraváltás díja;

– a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja;

– a temetői létesítmények, és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj;

– a temetőbe való behajtás díja (a Budaörsi Köztemetőben ez nem került bevezetésre).

 

A helyi önkormányzat a meghatározott díjfajtákon belüli díjak mértékét is csak önkormányzati rendeletben állapíthatja meg.

 

17_09_19_unnepi_testuleti (13)

 

Budaörsön kényszermegoldásként Törökbálint külterületén került kialakításra a Budaörsi Köztemető. Mivel Köztemetőnk nem a városunk határain belül fekszik, annak bővítési lehetőségei korlátozottak.

 

 

gyertya_mecses_mindenszentek_temeto_015_1956_os_fidesz_budaors_megemlekezes22

 

A BTG, miután átvette az üzemeltetést, az év során jelezte, hogy a Köztemetőben egyre nő azon temetkezők száma, akik lakóhellyel nem rendelkeznek Budaörsön, azonban elhunyt hozzátartozóiknak olyan sírhelyet kerestek, melyek megváltási árai a budapesti kerületek díjaihoz képest sokkal kedvezőbbek, és megközelíthetőségük a főváros irányából nem okoz nehézséget.

Budaörs, fekvése szerint a főváros kapujának tekinthető, a temetői díjaink messze elmaradnak a budapesti áraktól, és azok jelenleg inkább a Budapesttől távolabb fekvő kisebb településekhez igazodnak. Az önkormányzatnál összegyűjtötték a környező budapesti kerületek temetői díjait és ezekhez igazították az új díjtételeket.

 

A budaörsiek számára 80-85%-os mértékű kedvezményeket biztosít az új rendelet.

 

A temetőbe való behajtás továbbra is díjmentes marad, tekintettel, hogy nincs nagy gépjármű-forgalom.

 

A jelenlegi, kedvezményes és a módosított (nettó) díjakat az alábbi táblázat tartalmazza:

 

Temetői díjak Budaörs – 2017.

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.