Bauhaus-beruházás – Reagált az Immochan a sajtóban megjelent zsebszerződéses vádakra

(Budaörs, 2017. október 11. – Budaörsi Infó) 2017. október 10-én a 24.hu “Büntethető lett a zsebszerződés, másnap eltűnt a 330 millió” címmel cikket jelentetett meg a tervezett budaörsi Bauhaus beruházással kapcsolatba hozható kereskedelmi telekügyletről. 

 

 

Az új Bauhaus-áruház építésének terve nagy ellenállást váltott ki a leendő beruházás közvetlen közelében lakók részéről (lásd az ezzel foglalkozó írásainkat – linkek a cikk alján – a szerk.).

A lakók egy csoportja a beruházás ellen már demonstráltak, voltak közmeghallgatáson, szórólapoztak és a szeptemberi bizottsági ülésen is részt vettek, hogy elmondják a véleményüket. Elmondásuk szerint már több mint 1500 aláírást is összegyűjtöttek ellene. Lakossági fórum megtartását követelik az Önkormányzattól.

Írtak nyílt levelet az önkormányzati képviselőjüknek, Becz Györgynek és az önkormányzati kabinet vezetőjének, Vágó Csabának is, amikben az Önkormányzatot is vádolják és a beruházás megakadályozására szólítják fel.

A 24.hu cikke azt feltételezi, hogy az Immochan Kft. a kereskedelmi területét egy magánszemély segítségével – a törvény általa tiltott, zsebszerződéses módszerrel –  próbálja a kívánt méretűre megnövelni, illetve annak tulajdonjogát megszerezni.

A magyar termőföld, illetve erdő forgalmára vonatkozó tilalom kijátszására kötött szerződéseket hívják zsebszerződéseknek. Ezek lényegében a földszerzésben korlátozott tulajdonos és egy stróman között jönnek létre. 2013 július 1-től a haszonélvezeti vagy használati jog kijátszása a bűntett kategóriába került, több éves szabadságvesztéssel büntethető.

A 24.hu cikke szerint szerint a budaörsi kereskedelmi telek folytatásában lévő erdőrészt tulajdonló gödöllői magánszemély nem véletlenszerűen kerülhetett az ingatlanvásárlási ügyben kapcsolatba az Immochannal:

“2013. július 2-án a budaörsi beváráslóközpont-sor végén álló erdő tulajdoni lapjáról lekerült az Auchan ingatlancégének 330 millió forintos jelzáloga. Előzőleg majdnem nyolc éven keresztül rajta volt.

Az M1/M7-es autópálya budaörsi közös szakaszát szegélyező 1,1 hektáros erdő tulajdonjogát 2005. október 12-én szerezte meg egy gödöllői magánszemély.

Öt nap múlva bejegyezték a tulajdoni lapra az Immochan Magyarország Ingatlanüzemeltető és Bérbeadó Kft. nagyösszegű zálogát is, ami azt jelentette, hogy a gödöllői férfi nem adhatja el másnak az ingatlant, hacsak ki nem egyenlíti a cég felé a tartozást.”

 

Az ügyben a Budaörsi Infó felkereste az Immochan Magyarország Kft-t., és arra kértük őket, hogy a vádakra reagáljanak.

Megtudtuk tőlük, hogy  a 24.hu 2017. október 10-én kelt cikke kapcsán az Immochan Magyarország Kft. megküldte reakcióját a cikk szerzőjének, miszerint:

“A cikkben szereplő állítással ellentétben nem tűnt el 330 millió forint, és az Immochan Magyarország Kft. soha nem kötött zsebszerződést. A cég szerződéskötései során minden esetben jogszerűen járt el, szerződéskötései soha nem irányultak jogszabályok kijátszására, megkerülésére.

A cikk azon állítása sem állja meg a helyét, miszerint a Budaörsre tervezett beruházással szinte teljesen kiirtják a beruházási tervvel érintett területen lévő erdőt, hiszen a 3 hektár erdőterületből 1,5 hektárt megtartanának a beruházás után is, a kivágott 1,5 hektár fás terület pótlására pedig 3 hektár erdőpótlás valósul meg az illetékes erdészeti hatóság iránymutatása szerint.

A beruházási tervvel érintett terület egyik ingatlanának magánszemély tulajdonosával az Immochan Magyarország Kft.-nek érvényes előszerződése van, amely részletesen tartalmazza a felek jogait és kötelezettségeit, így nem igaz az az állítás sem, hogy a magánszemély tulajdonos nem szól bele, hogy mi történjen a tulajdonával.

A cikkben leírtakkal ellentétben ugyanakkor egy ingatlant „zálog” vagy „jelzálog” nem, csak jelzálogjog terhelhet. Illetőleg attól, hogy egy ingatlant jelzálogjog terhel, az még forgalomképes, és a tulajdonjog átruházásának nem feltétele a jelzálogjog alapjául szolgáló fizetési kötelezettség teljesítése.”

 

A Bauhaus beruházással kapcsolatban 2017. október 25-én 17 órakor tartanak lakossági tájékoztatót Budaörsön.

 

17_09_10_bauhaus_csaladinap (49)

 

A témával kapcsolatos korábbi cikkeink:

Bauhaus áruház épülhet Budaörsön – Fantomterv került nyilvánosságra

Közvilágítás, csatornázás, új áruház, lerágott csont – Közmeghallgatás volt Budaörsön

Molinót lógattak be kiállításmegnyitó közben a Városházán.

„Lakhelyünk nyugalmáért civil szerveződés” – A budaörsi Bauhaus beruházásról

Nyílt levél Becz Györgynek – Hétfőn tárgyalja a szakbizottság a Bauhaus beruházás ügyét

Tiltakozók és érdeklődők a Bauhaus családi napi információs pontjánál Budaörsön

A TFVB elfogadta a Bauhaus beruházás tanulmánytervéről szóló tájékoztatást

Ülésezett a képviselő-testület – Két lakossági fórumot is terveznek a Bauhaus építkezéssel kapcsolatban

A budaörsi Önkormányzat reagált az országos lapokban megjelentekre Bauhaus-ügyben

A beruházó szemszögéből – Bauhaus áruház nyílhat Budaörsön

Bauhaus, hajléktalan kérdés, növekvő forgalom – Közmeghallgatás volt Budaörsön

Tájékoztatót tartanak az új Bauhaus beruházással kapcsolatban a lakosságnak

 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.