Képes album mutatja be a 150 éves Magyar Posta történetét

A 150 éves Magyar Posta történetét mutatja be archív fotókon és postatörténeti érdekességeken keresztül A jövőnek címezve címmel hétfőn megjelent képes album.

 

A kötet a Postamúzeumban őrzött archív fotók és műtárgyak bemutatásával és postatörténeti érdekességek segítségével ismerteti meg az olvasókat a társaság 150 éves történetével – hangzott el a kötet hétfői, az október 9-i postai világnaphoz igazított budapesti bemutatóján.

Bánki Anita, a Magyar Posta marketingkommunikációs igazgatója a rendezvényen elmondta, hogy 1874. október 9-én alakult meg az Általános Postaegyesület, mai nevén Egyetemes Postaegyesület (Universal Postal Union – UPU), az ENSZ egyik legnagyobb és legrégebben szakosított intézménye azzal a céllal, hogy biztosítsa a postaszolgálat megszervezését és tökéletesítését, valamint elősegítse a nemzetközi együttműködés fejlődését. A szervezetet alapításában 22 ország vett részt, köztük Magyarország is.

A Magyar Posta önálló intézményként 1867-ben, a Kiegyezés évében alakult meg, akkor vált külön az Osztrák Postától és hozhatott saját hatáskörében saját belső döntéseket, továbbá hivatalos nyelve a magyar lett.

Mint azt Bánki Anita felidézte, a 150 éves jubileumot az intézmény számos programmal ünnepelte, többek közt a Postamúzeum kamionos- és a Bélyegmúzeum vándorkiállításával, a múzeum kertjében rendezett Benczúr kerti estéken pedig zenében foglalták össze az elmúlt 150 év legszebb pillanatait.

Kisfaludi Júlia, a Postamúzeum igazgatója kiemelte, hogy a most megjelent, 150 oldalas kötetbe az intézmény gyűjteményének csak töredéke került bele, igyekeztek a különlegességeket, az érdekességeket és a gyűjtemény változatosságait bemutatni.

Karsai Judit, a kiadvány szerkesztője elmondta, hogy abban megjelennek olyan érdekességek például, mint a kézbesítők napi teljesítményét mérő lépésszámláló, az első magyar bélyegek vagy az 1936-os cserkész világtalálkozóra készített egyedi levélgyűjtő szekrény is. A kiadvány felvonultatja továbbá a postapaloták építészeti különlegességeit, bemutatja a posta tömegközlekedésben játszott szerepét, továbbá a tudomány és a művészet fejlődésére gyakorolt hatásait is.

A Postakürt Alapítvány kiadásában megjelent kötetben feltűnik az a több generációs postáscsaládokat bemutató millenniumi album is, amely 517 település hivatalának személyzetét mutatja be önéletrajzok és portrék segítségével.  MTI

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.