Bőkezű adománnyal támogatja az amerikai filmakadémia készülő múzeumát egy házaspár

Páratlanul bőkezű adománnyal, ötvenmillió dollárral (13 milliárd forinttal) támogatja az amerikai filmakadémia készülő múzeumát Cheryl és Haim Saban.

 

A két év múlva megnyíló Akadémiai Múzeum megvalósításához szükséges 388 millió dollárból (102 milliárd forintból) ezzel már 288 millió (76 milliárd forint) gyűlt össze – közölte szerdán a filmakadémia múzeuma.

Kerry Brougher, a múzeum igazgatója és Bob Iger, a Walt Disney Stúdió főnöke és a múzeumért kampányoló bizottság elnöke is köszönetét fejezte ki a nagylelkű adományért.

Iger kiemelte, hogy Sabanék elkötelezettsége követendő példát mutat másoknak is. Hálájának kifejezéseként a múzeum elhatározta, hogy a házaspárról nevezi el az intézmény épületét, amely a Saban Building nevet kapja.

Cheryl és Haim Saban számos jótékonysági szervezetet támogat, a házaspár mindeddig több mint 325 millió dollárt (86 milliárd forintot) adományozott az 1999-ben létrehozott Saban Családi Alapítványán keresztül egyebek mellett gyógyászati és oktatási programokra.

Az Amerikai Filmtudományi és Filmtörténeti Akadémia (AMPAS) új múzeumának nyújtott adományukkal kapcsolatban hangsúlyozták: megtiszteltetés számukra, hogy részük lehet a Los Angeles-i intézmény létrehozásában, amely nézetük szerint páratlan élményt ad majd a helyi közösségnek és a külföldről érkező látogatóknak.

A múzeum azt is bejelentette, hogy kuratóriumát Ron Meyer, az NBC Universal alelnöke, a Creative Artist Agency társalapítója és korábbi elnöke fogja vezetni.

A filmakadémia múzeuma a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum (LACMA) mellett, az 1939-ben épült May Company székházban kap helyet. Terveit a világhírű építész, Renzo Piano készítette, megnyitását 2019-re tervezik.

A filmakadémia 2012-ben kezdte meg adománygyűjtő akcióját a múzeum megvalósításáért. Az adakozók között szerepel számos hollywoodi filmmogul, így Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg, George Lucas és David Geffen is.

A 28 ezer négyzetméternyi területen fekvő múzeum színháztermeknek, vetítőknek és oktatási központnak is helyet ad majd. Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elsősorban hatalmas – filmekből, fotókból, filmplakátokból, jelmezekből és kellékekből álló – gyűjteményét kívánja elhelyezni a reprezentatív intézményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.