Meghalt az ember, aki megmentette a világot egy nukleáris háborútól

Stanislav Petrov 77 éves volt.

Stanislav Petrov 1983-ban egy nukleáris támadásokat figyelő katonai figyelmeztető központnál dolgozott, amikor a számítógépek bejövő rakétatámadásokat jeleztek az USA-ból.

Kiképzése azt diktálta, azonnal fel kell vennie a kapcsolatot a szovjet katonasággal, Petrov ehelyett a hadsereg parancsnokságának tisztviselőjét hívta és rendszerhibát jelentett. Neki köszönhető, hogy egy téves riasztás miatt a Szovjetunió nem indított nukleáris töltetű rakétákat az Egyesült Államok ellen.

Egy BBC-nek adott, 2013-as interjúban Petrov elmondta, miként kapta meg a számítógépes adatokat 1983. szeptember 26-án reggel, amik arra utaltak, hogy több amerikai rakétát indítottak az USA-ból.

Az összes adat arra utalt hogy rakétatámadás történt. Ha nem ellenőrzi a műszereket és egyből szól a feletteseinek, nekik már nem lett volna idejük mérlegelni, indult volna a válaszcsapás.

“Mindössze annyit kellett volna tennem, hogy felemeljem a telefont, de nem tudtam mozogni, úgy éreztem, mintha egy forró serpenyőben ülnék”- mesélte akkor.

Egy későbbi vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a szovjet műholdak tévesen azonosították a felhőkre reflektáló napfényt, mint az interkontinentális ballisztikus rakéták motorjait.

Petrov májusban halt meg, halálát azonban csak nemrég hozták nyilvánosságra. Úgy derült ki, hogy Karl Schumacher német filmkészítő, aki először tárta nyilvánoosság elé a férfi történetét, felhívta szeptember 7-én, hogy születésnapja alkalmából felköszöntse. Petrov fia, Dmitrij ekkor tájékoztatta őt, hogy édesapja elhunyt.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.