Hétvégi házi feladatok

(Budaörs, 2017. szeptember 20. – Budaörsi Infó) A nyaralók és hétvégi házak sajnos sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává, mert a tulajdonosok ősszel és télen ritkán látogatják házaikat, kieső helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem. Az őszi időszakban elnéptelenedő nyaralókra mind a természet, mind a betörők komoly kockázatot jelentenek. A természeti csapások által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok csak hetekkel, akár hónapokkal később szereznek tudomást. A betörések esélyét fokozhatja, hogy egyre több értékes holmit hagynak télre a hétvégi házban.

 
A viszonylag alacsony kockázat csábítja a rossz szándékkal közeledőket. A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvető tipp arra, hogy miképpen csökkenthetik a nyaraló feltörésének kockázatait:
Használjanak biztonsági zárat, illetve szereljenek fel rácsot a nyílászárókra. Az ajtó és ablak mechanikai védelme csak akkor hatékony, ha azok tokszerkezete is stabil. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel!

Gondoskodjanak a melléképület megfelelő zárhatóságáról!

Alkalmazzanak riasztóberendezéseket!

Az értéktárgyaikat szállítsák haza, de legalább a könnyen látható helyekről távolítsák el azokat!

Tartsanak rendet a nyaraló közvetlen környezetében és a kertben is. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén eltulajdoníthatók, ráadásul vonzzák a besurranó tolvajokat.  Bizonyosodjanak meg arról, hogy nem hagytak olyan tárgyakat az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthat a betörőnek a fal megmászásához!

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsák meg annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül tevékenykedni, megbújni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait kissé vágják vissza!

A villanyóra szekrényét is biztonságosan be kell zárni, hogy a behatoló ne tudja elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást kiiktatni!

Helyezzenek ki minden bejárathoz mozgásérzékelőt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörőket!

Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössenek megfelelő biztosítást a nyaralóra!

A kieső időszakban – késő ősz, tél, kora tavasz – is keressék fel a hétvégi házat és ellenőrizzék le!

Ha van olyan ismerőse, szomszédja, aki állandó jelleggel az ön telke közelében lakik, kérje meg, hogy nézzen rá időnként!

Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedeztek fel, úgy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget! A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg! Ennek célja, hogy a helyszín eredeti állapotában maradjon meg a nyomok rögzítéséig.

Betörés esetén értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.