Kiri Te Kanawa bejelentette visszavonulását a nyilvános szereplésektől

Kiri Te Kanawa ünnepelt operasztár bejelentette, hogy többé nem énekel közönség előtt. A 73 esztendős új-zélandi díva elmondta: már egy éve nem lépett fel, de visszavonulását csak most hozta nyilvánosságra – adta hírül a BBC News szerdán.

 

“Nem akarom hallani a hangomat. Az már a múlt. Amikor tanítom az ifjú énekeseket, és hallom a csodás, fiatal, friss hangjukat, nem akarom a saját hangomat az övékkel összehasonlítani” – mondta a világhírű szoprán, akinek pályafutása több mint 50 évig tartott.

Kiri Te Kanawa a világ legnagyobb operaházaiban és koncerttermeiben lépett fel. Ragyogó tehetségét akkor fedezte fel a világ, amikor 1971-ben a Figaro házasságában énekelt a Covent Gardenben.

“Bámulatos karriert futottam be” – hangsúlyozta az új-zélandi énekesnő, hozzátéve, hogy maga akarta eldönteni, mikor énekli ki “az utolsó hangot”. Azt sem titkolta, hogy öt évbe telt, amíg lélekben elszánta magát a visszavonulásra.

Utolsó előadását Ausztráliában tartotta, amikor tavaly októberben a Melbourne melletti Ballaratban lépett fel. Úgy lépett a színpadra, hogy tudta, eljött az utolsó alkalom, “és ez volt a vége”.

A részben maori származású Kiri Te Kanawa megjegyezte, hogy most már a zuhany alatt sem énekel, de nem sajnálja és nem is hiányzik neki, hiszen csodálatos emlékei vannak.

Klasszikus előadó létére a világ minden táján megismerték a nevét. Hatszáz millióan hallották, ahogy Károly walesi herceg és Lady Diana esküvőjén 1981-ben Händeltől előadta a Let the Bright Seraphim áriát. Mint felidézte, két-három hónappal az esküvő előtt kérték fel, de egészen az utolsó pillanatig senkinek sem árulhatta el, hogy milyen eseményen fog énekelni.

Diana hercegnő 1997-ben bekövetkezett halála után azonban soha többé nem akarta ezt az áriát elénekelni. Azóta még csak meg sem hallgatta a hercegnő iránt érzett tiszteletből, és mert az egész tragédia olyan mélyen megrázta – idézte fel.

Ő volt az első énekes, aki fellépett a rögbi világbajnokságon 1991-ben. Karrierje egy másik fénypontja volt, amikor 2013-ban vendégszereplőként jelent meg a Downton Abbey tévésorozatban.

Jelenleg a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a jövő operaénekeseit tanítsa alapítványán keresztül.

Kiri Te Kanawa, aki megkapta a Gramophone Classical Music Awards életműdíját, pályafutására visszatekintve úgy vélte, hogy azt a százszázalékos tökéletességet sohasem tudta elérni, amit szeretett volna. “Sohasem jöttem le úgy a színpadról, hogy most aztán tényleg tökéletes volt. Mindig úgy gondoltam, hogy volt benne hiba. Folyton elemeztem az előadásomat” – emlékezett hozzáfűzve, hogy azért, mert megpróbált jobb lenni.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.