Ki számít nyugdíjasnak?

(Budaörs, 2017. szeptember 10. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Szeretnék pár félreértést eloszlatni: a nyugdíjasnak lenni nem azt jelenti, hogy a Nagycsarnokban a banyatankot húzva magad után válogatsz a zöldséges stand kínálatából és eszed ágában nincs dolgoznod, mert elég volt 40 éven át minden reggel bemenni a gyárba reggel hat órára és már 22 éves korodtól csak az tartotta benned a lelket, hogy egyszer majd nyugdíjas lehetsz 65 évesen és soha nem kell majd semmit dolgoznod.

 

 

A korai nyugdíjazásról szóló cikkekben a nyugdíjas kifejezés azt jelenti, hogy soha többé nem kell a megélhetésed miatt két szalmaszálat sem keresztbe tenned, mert a megtakarításod hozamai elégségesek lennének ahhoz, hogy életed végéig fedezzék a megélhetésedet. Más szóval a megélhetésed független a munkád által előállított jövedelmedtől.

Azonban mivel szeretsz alkotni, cselekedni, dolgozni és nem is akarsz se szellemileg leépülni, se beszűkülni 35-45 évesen, ezért kedvtelésből tevékenykedsz, amivel pénzt is keresel. Igen, nem szégyen pénzt keresned ebben az állapotodban sem. Sőt, nem szégyen kihasználni a hirtelen jött népszerűséget sem arra, hogy még több pénzt keressél.

Az is előfordulhat, hogy nyugdíjba vonulás után többet kezdesz el keresni a népszerűséged miatt, mint előtte kerestél.

Olyan ügyfelem is volt, akinek nagyon csinos vagyona van (félmilliárd felett), egy nagy külföldi multi vezetője Magyarországon. Ő mindennap bejár dolgozni, de azzal a nyugalommal, hogy akármi történjen is, ha elege lesz, bármikor felmond és onnantól csak a megtakarításaiból fog élni. Bejár dolgozni, mert szereti, amit csinál, de már nagyon sok éve nem a pénzért vagy a megélhetésért dolgozik. Már túl van azon, hogy a megélhetésért stresszeljen, a tervszámok miatt aggódjon, vagy hogy hazavigye a munkahelyi problémákat. Ő egy olyan nyugdíjas, aki már csak azért dolgozik, mert szereti, amit csinál és inkább a munkahelyén éli ki a kreatív energiáit és nem mondjuk a hobbikertészkedésben. Rengeteg ilyen nyugdíjas van, 40 éves és 70 éves is.

Szabolcs azt is megkapta a hozzászólásokban, hogy aranykanállal a szájában született, mert kapott egy fél(!) zuglói lakást a szüleitől. Egyébként is csak egy rohadt mázlista, hogy fiatalon vezetői pozícióba került, meg csak jókor volt jó helyen, meg pont kapóra jött neki a válság, hogy befektesse a pénzét, különben is biztos kapott cégautót, úgy meg marha könnyű és a többi.

Nem bántásból mondom, de én szégyelltem magam az ilyen hozzászólások miatt. Annyira magyarosra sikeredett az egész komment-szekció. Ahelyett, hogy arról ment volna a találgatás, hogyan sikerült neki vezetőnek lenni fiatalon, mi lehet a titka, hogy tanuljak belőle, hogyan állta meg, hogy jól fizetett vezetőként is a fél lakásban lakjon és ne béreljen magának egyet 300 ezerért, ha  ilyen ügyesen fektetett be, vajon mit tudnánk tanulni tőle a befektetésekről, már láthatólag neki bejöttek a döntései. Esetleg szét lehetett volna szedni a befektetéseit, hogy szerintem miért csinálta rosszul, vagy mit csinált rosszul, véleményem szerint milyen kockázatokat rejt a döntése.

Aztán jöttek még az okoskodások arról, hogy könnyű neki, mert nincs gyereke és a többi. Látszott, hogy a hozzászólók arra nem vették a fáradságot, hogy kattintsanak az oldalára és legalább 4-5 cikket elolvassanak az írásaiból. A klasszikus write-only üzemmód.

Amit fontosnak tartok még megemlíteni, hogy Szabolcs esete és a hozzá hasonló esetek extrém példák. Nem azért írtam se róla, se a többiekről, hogy kövesd őket, mert nem biztos, hogy azt a lemondást, amivel járt a cél elérése, a te gyomrod is be tudná venni. Nem biztos, hogy te meg tudnál, vagy meg akarnál élni életed végéig mondjuk havi 200 ezer forintból. Lehet, hogy neked mások a preferenciáid és inkább dolgozol 65 éves korodig, de inkább jobban élsz. S ez így rendjén is van, a lényeg, hogy tudatosan élj és tudd, hogy mi a célod és mit miért csinálsz. S nyilván egy ilyen vagyon felhalmozása sem sikerülhet mindenkinek, de ház ezt nem is állította soha senki.

Az ilyen eseteket azért jó  olvasni, mert tanulhatsz belőle és nem azért, mert neked is így kellene élned. Szabolcs példáját se kövesd, de tanuld el a titkait, mert biztos, hogy segítenek abban, hogy sikeresebb legyél az anyagi életedben.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.