Vége a vakációnak – Tanácsok a biztonságos iskolakezdéshez

 

(Budaörs, 2017. szeptember 2. – Budaörsi Infó) Az iskolába vezető úton mindig legyünk nagyon elővigyázatosak és körültekintőek. Mutassunk példát gyerekeinknek, a közlekedési szabályokat minden esetben tartsuk be, még ha nagyon sietünk is.

 

Vége a vakációnak…

Itt van az ősz, itt van újra
S szép mint mindig énnekem
Tudja Isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

/Részlet Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra c. verséből/

 

Akik már egyedül járnak iskolába és haza mindig a megszokott, biztonságos útvonalat használják, idegenekkel ne álljanak szóba vagy zárják nagyon rövidre a beszélgetést. Idegen autójába SOHA nem szabad beszállni, még akkor sem, ha szülőkre hivatkoznak!

Fontos szem előtt tartani, hogy értékeink biztonságáért és védelméért mi magunk tehetünk a legtöbbet. A mai fiatalok többsége már rendelkezik valamilyen technikai eszközökkel (okostelefon, tablet, Ipod, MP3 lejátszó stb.), amelyeket mindig biztos és zárt helyen kell tárolni. Amennyiben a gyereknek adunk zsebpénzt, mindig annyit vigyen magával, ami aznapra szükséges.

 

kesjar_csaba_altalanos_iskola_nyiltnap21

 

Az iskolában is TILOS az erőszak minden formája. Játékból, poénból vagy csak a diáktársak előtti „menőzésből” sem szabad a másik embert se tettleg, se szavakkal vagy az interneten keresztül bántani, megalázni. Ezeknek súlyos KÖVETKEZMÉNYEI lehetnek. Vigyázzunk és figyeljünk egymásra!

 

FONTOS!

A Büntető Törvénykönyv 2013. július 1-jétől egyes bűncselekmények (emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, halált vagy életveszélyt okozó testi sértés, rablás és kifosztás) elkövetésének megalapozott gyanúja esetén a 12. életévét betöltött kiskorú is büntethető.
A kábítószerek sajnos már az iskolák környezetében is előfordulhatnak. Tudatosítani kell a gyerekben azt, hogy ha bármilyen ismeretlen tablettát, „cukorkát”, vagy egyéb más anyagot kínálnak számukra, azt SOHA SENKITŐL ne fogadják el. Érdemes a gyerekekkel leülni és beszélgetni a kábítószerek káros hatásairól és használatuk következményeiről.

 

Egyedül otthon…

Ha a gyerekek egyedül maradnak otthon, emlékeztessék őket arra, hogy kinek nyithatnak ajtót, milyen információt oszthatnak meg. Ha van egy megbízható ismerős, szomszéd, meg lehet kérni, hogy nézzen rá a gyermekre.

 

INTERNET

Nagyon fontos a gyerek figyelmét felhívni az internet veszélyeire, a chat használatának szabályaira. Idegeneknek SOHA ne adjon meg személyes adatokat, ne küldjön, és ne tegyen fel olyan fényképet, amit később megbánhat vagy rosszindulatúan felhasználhatnak ellene. Ami az internetre felkerül, az ott is marad!

Bővebb információ és hasznos tanácsok találhatóak a www.biztonságosinternet.hu és a www.saferinternet.hu oldalakon.

 

informatika_szamitogep_programozas_internet1

 

Jogok és kötelezettségek! Fontos hogy a gyerekek ismerjék jogaikat és emellett természetesen a kötelezettségeiket is, hogy alkalmazni tudják ezeket saját maguk és diáktársaik védelme érdekében. Felelősségteljes és másokat segítő attitűd alakuljon ki bennük.

A gyerekek jogairól és kötelességeiről bővebb információkat találhatunk a www.unicef.hu oldalon.

 

Biztonságos és sikerekkel teli tanévet kívánunk!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.