Tucatnál is több rejtélyes jelet fogtak egy messzi-messzi galaxisból

3 milliárd fényévnyire található az a törpegalaxis, ahonnan a szignálokat befogták.

 

 

A Földtől egy 3 milliárd fényévnyire található törpegalaxis “küldött” 15 gyors rádiókitörést, egy nyugati-virginiai csillagászati távcső észlelte a jelenséget.

Mint ismeretes, a gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei, mindazonáltal még ma se tudjuk, mi okozza őket. Az eddig felmerült lehetséges magyarázatok a legtudományosabbaktól a legviccesebb verziókig terjed.

Mivel mindössze néhány ezredmásodpercig tartanak, ezért csak néhányat sikerült eddig észlelni, sőt emiatt a legtöbbről ki sem derül, honnan érkezett. Az első gyors rádiókitörést 2007-ben érzékelték, az első ismétlődőt pedig 2015-ben. Az érdekesség az, hogy ez a 2015-ös jel pont onnan érkezett, ahonnan a mostani 15 – pontosan az FRB 121102 katalógusjelű forrásból.

Érdekesség, hogy eddig összesen 30 FRB-forrást találtak a tudósok, ezek közül 29-től egyetlen jelet észleltünk, a maradék egyből, az FRB 121102-ből viszont már több mint kétszázat.

Az amerikai kutatók előzetes elemzése alapján a mostani észlelés azért is izgalmas, mert ilyen rövid idő alatt ilyen sok jel még sose érkezett, ráadásul az eddigieknél sokkal magasabb frekvencián, hét gigahertz körüli csúcsértékkel.

Szerencsére, a következő fél-egy évben több új csillagászati távcső is megkezdi a működését, a kutatók abban bíznak, hogy a segítségükkel évi több száz új gyors rádiókitörést fogunk tudni érzékelni, ami közelebb vihet az alaposabb megismerésükhöz.

 

(Forrás: tudomany.ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.