Szeptembertől lehet pályázatot benyújtani gázkonvektorok cseréjére

Az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjában szeptember 21-étől lehet beadni a pályázatot gázkonvektorok cseréjére – jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztésért- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

 

Elmondta: az 1,5 milliárd forint országos keretet lakosságarányosan régiókra bontották, pályázatot is régiónként lehet majd beadni szeptemberben a meghirdetett időpontokban.

Magyarországon mintegy 3 millió gázkonvektor van a lakóingatlanokban, ezek többsége korszerűtlen, elavult, ezért biztonsági és energiahatékonysági szempontok miatt szükséges a csere – hangsúlyozta Szabó Zsolt.

Szabó Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a felkészülésre 30 nap áll rendelkezésre, a pályázati felhívás az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet, konvektor2017.nfsi.hu portálon már elérhető.

Az államtitkár elmondta, hogy számításuk szerint az energiahatékonyságot és a biztonságot javító lakossági pályázat mintegy 12 500 gázkonvektor cseréjét teszi lehetővé. A pályázaton 80 százalékos támogatást adnak, egy konvektor cserére maximum 120 ezer forint, több konvektor cseréje esetén maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet kapni.

Az Otthon melege program háztartási nagygépes pályázatainak tapasztalatai alapján az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes időben felkészülni a beadásra, a korábbi pályázatokon az első 2-3 órában az igények döntő többsége beérkezett.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy a gázkazánok cseréjének pályázati határidejét október 15-ig meghosszabbították.

Az NFM adatai szerint a 2014 szeptemberében indult Otthon melege program eddig több mint 130 ezer háztartás energiahatékonyságát javította.

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.