Októbertől 20 százalékkal megemelik a köztisztviselők bérét?

(Budaörs, 2017. augusztus 8. – Budaörsi Infó) A Budaörsi Polgármesteri Hivatal dolgozói is csatlakoztak ahhoz a sztrájkhoz, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hirdetett meg az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében 2017. július 17-én. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint csak politikai akarat kérdése a béremelés végrehajtása. Vajon örülhet a béremelésnek 21 ezer önkormányzati dolgozó?

 

 

Előzetes becslések szerint 5-6 ezer önkormányzati dolgozó vett részt abban a kétórás sztrájkban – 2017. július 17-én hétfőn reggel 8 és 10 óra között -, amit a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hirdetett meg.  Budaörsön éppen nem volt ügyfélfogadás, így az ügyintézést az akció nem érintette.

Az MKKSZ azt követelte, hogy az önkormányzatoknál foglalkoztatott köztisztviselők, közalkalmazottak, ügykezelők és munkavállalók bére éppen olyan arányban emelkedjen, amennyivel a minimálbér emelésére sor került.

Budaörsön az önkormányzat saját forrásból némileg emelte az illetményt, de központilag ez nem történt meg.

 

Schmidt_Jeno_toosz_elnok_2017

 

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke a Magyar Hírlap hétfői számában arról beszélt, hogy október elsejétől megtörténhet az önkormányzati köztisztviselők bérének emelése, “ha nem, az is egy üzenet az önkormányzati szektor felé”.

Schmidt biztatónak nevezte a Belügyminisztériummal a fizetésemelésről folytatott egyeztetéseket: az eddigi tárgyalások eredményeképpen a tárca “befogadta” javaslatát, amely szerint októbertől 20 százalékkal, januártól nyolc, majd 2019. januártól ismét nyolc százalékkal emelnék meg az ágazatban dolgozó köztisztviselők bérét.

A javaslat szerint évi kevesebb mint 25 milliárd forinttal növeli meg az államháztartás költségeit, ami Schmidt szerint “nem nagy tétel, innentől ez politikai szándék és akarat kérdésköre”.

A tárgyalófelek augusztus 20. után találkoznak ismét, utána pedig a javaslat a kormányülés elé kerülhet.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.