Képeslap a legkeresettebb bűnözőknek az Europoltól

Képeslapon üdvözölné Európa legkeresettebb bűnözőit az uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet, az Europol nyári kampányában, de nem ismeri a pontos címüket, ezért a lakosság segítségét kéri tartózkodási helyük megállapításához. Mivel a nyaralási szezonban valószínűleg a körözöttek is üdülőhelyeken húzzák meg magukat, az Europol különösen számít a vakációzók információira.

 

Az üdvözlőlapos akció oldalán (eumostwanted.eu/summercampaign) országonként egy-egy képeslapot, összesen 21-et tettek közzé. A magyar bűnözők kézre kerítését célzó felhívás képeslapján – amelyet az egyik legkeresettebb magyarnak, Kosztadinvoszki Viktor Milósnak címeztek -, ez szerepel: “Kedves Viktor, tudjuk, hogy szereted a csípős ételeket, ezért egy speciális gulyáslevest készítettünk neked! Gyere vissza! Üdvözlettel: a rendőrség”.

Az akció oldalán az Europol körözési listáján jelenleg 36 személy, köztük három magyar állampolgár és egy-egy magyar származású osztrák, illetve szlovák állampolgár szerepel.

A felsorolásban szereplő magyarok között van Kosztadinvoszki Viktor Miklós, akit kábítószerrel való visszaélés bűntette miatt keres a rendőrség, Plank Zoltán, akit szándékos emberöléssel, súlyos testi sértéssel, szervezett lopással és fegyveres rablással vádolnak, valamint Bánáti Attila, aki ellen kábítószerek és pszichotróp anyagok tiltott kereskedelme miatt adtak ki európai elfogatóparancsot.

 

europol_kepeslap_magyar_korozottek_rendorseg

 

A honlapon szerepel még – mint Ausztria legkeresettebb bűnözője – a magyarul beszélő, de osztrák állampolgárságú Foco Tibor, akit szándékos emberöléssel és súlyos testi sértéssel vádolnak, továbbá, a honlap tanúsága szerint ugyancsak magyarul beszélő, de szlovák állampolgár Szűcs Henrik, akit bűnszervezetben elkövetett zsarolás és védelmi pénz szedése miatt köröznek a hatóságok.

A tavaly keresett két magyar bűnöző – Varjú Tibor, a Koszi klán utolsó szökésben lévő tagja és Farkas Róbert, aki a gyanú szerint tagja volt a 2000-es évek eleji zálogházi fegyveres rablássorozatot elkövető bandának – már nem szerepel a listán.

Az Europol tavaly indított új weboldalt a legkeresettebb bűnözők felderítésére. Az akkor 45 nevet tartalmazó lista idén 36-ra szűkült.

A tizenkilenc nyelven elérhető honlapon (www.eumostwanted.eu) részletes leírással és fényképpel mutatják be azokat a szökésben lévő bűnözőket, akiket a leginkább szeretnének kézre keríteni. A honlapon lehetőség van akár név nélkül információt szolgáltatni az elkövetőkről.

A szervezet adatai szerint a körözési honlap 2016 januári elindítása óta 36 személyt sikerült elfogni, közülük legalább 11-et közvetlenül a honlapon közzétett információknak köszönhetően. mti

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.