Figyelni kell az állatok folyamatos vízellátására is

A hőség miatt fokozott figyelmet kell fordítani a haszonállatok folyamatos vízellátására és a tűző nap elől árnyék biztosítására számukra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.  

 

 

A hivatal javaslata szerint az állatszállításokat úgy  kell szervezni, hogy belföldön az éjszakai, kora hajnali órákban szállítsák az állatokat. Felhívják a figyelmet arra, hogy a 8 órát meghaladó szállítások esetében kizárólag olyan járművek használata az engedélyezett, amelyeknél a külső hőmérséklettől függetlenül, álló helyzetben is biztosított a megfelelő légcsere. A kifutóval rendelkező ólaknál – árnyékos terület hiányában – a sertések könnyen leégnek a tűző napon – tették hozzá.

Azoknál a mezőgazdasági haszonállatoknál, amelyeknél a tartástechnológiából adódóan az állatok jóléte nagyban függ az automatikus szerkezetektől – mint például ventillátorok, hűtés-fűtés, szellőztető berendezések – a jogszabályi előírások alapján olyan érzékelő riasztóberendezéseket alkalmaznak, amelyek az esetleges meghibásodást minden esetben haladéktalanul jelzik egy intézkedésre alkalmas személynek. Ez elsősorban a baromfitartást, a húsnyúltartást érinti, ahol az állatokat zárt helyiségben tartják – olvasható a közleményben.

Keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el Szentes Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az év eddigi legerősebb hőhullámáról írt hétfő délután. Az előrejelzés szerint a következő napokban helyenként 40 fok körül alakulnak a maximumok, s többfelé a leghidegebb órákban sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet.  MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.