Hat hét alatt 1400 földrengést mértek az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban

A június 12. óta eltelt hat hétben nagyjából 1400, többségében apró földrengést mértek az Egyesült Államok nyugati vidékén elterülő Yellowstone Nemzeti Parkban.

 

 

A földmozgássorozatot a Montana délnyugati részén fekvő Hebgen-tó környékén észlelték. Ezt a vidéket 1959-ben rázta meg egy hatalmas erejű földrengés, amely 28 ember halálát okozta. A területet megfigyelő geológusok szerint azonban ilyen erejű rengésre nem kell számítani a közeljövőben – olvasható a New Scientist tudományos hírportálon.

“Ekkora erejű földrengést megelőzően általában nincs ilyen rezgéssorozat, ráadásul 1959 óta nem halmozódott fel elég energia a mélyben egy újabb hatalmas földmozgáshoz” – mondta Jacob Lowenstern, a Kaliforniában működő amerikai földtani intézet (USGS) munkatársa, aki a Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet vezetője is egyben. A szakember szerint nagyjából 200 évre vagy még többre van szükség ennyi energia felhalmozódásához.

“Ez egy nagyszabású rengéssorozat, de nem a legnagyobb, amelyet eddig észleltünk a parkban” – jegyezte meg Jamie Farrell, a Utahi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a területen “egészen megszokott” ez a természeti jelenség.

A szakember szerint nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengések a park felszíne alatt húzódó szupervulkán aktivitására utalnak. “A lényeg, hogy a látogatóknak egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy esetleg vulkánkitörés következik be a Yellowstone Nemzeti Parkban” – húzta alá a szakember. Lowenstern szerint a rengések még várhatóan egy hónapig folytatódnak.

A Wyoming, Montana és Idaho területére is kiterjedő Yellowstone Nemzeti Park a világ egyik legnagyobb ősi szupervulkánján fekszik. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen. A szupervulkánok átlagosan több mint ezer köbkilométer anyagot lövellnek ki egyetlen kitörés során.

A Yellowstone föld alatti tűzhányójának legpusztítóbb kitörése kétmillió évvel ezelőtt volt. A kitörés nyomán Észak-Amerika mintegy felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok egészen a mai Nebraskáig terjedő területen elpusztultak. MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.