Országszerte zivatarok várhatóak

Szombatra a tartós hőség mellett a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a hőség miatt öt megyére – Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Budapestre és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Mint kiemelték: szombaton fokozódik a hőség, a hegyvidékeket kivéve mindenütt 25, a Tiszántúlon 27 Celsius-fok feletti középértékek várhatók.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 16-22, a legmagasabb hőmérséklet 31-36 fok között várható. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a záporok által érintett területeken átmenetileg jelentősen felfrissülhet a levegő.

Két megye (Vas, Zala) kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat mind a heves zivatarok mind a felhőszakadás veszélye miatt. Azt írták: szombat reggeltől néhol, délután már szórványosan – legkisebb eséllyel a nyugati, délnyugati megyékben – alakulhatnak ki zivatarok. Egy-egy zivatarhoz ismét társulhatnak heves események (rövid idő alatt 20-30 milliméter körüli csapadék, nagyobb méretű jég, óránkénti 70-90 kilométeres szél.

A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap napsütésre, de további csapadékra is számítani lehet. Ezzel együtt marad a hőség, a minimumhőmérséklet 18-23, a maximumhőmérséklet 32-37 fok között alakulhat.

 

MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.