Menekülés, elűzetés, otthonra találás – kiállítás a Városházán

Menekülés, elűzetés, otthonra találás – Geflohen, vertrieben, angekommen címmel kiállítás nyílik 2017. július 24-én 10 órakor a Városházán. A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség vándorkiállítása már egész Németországot bejárta, és most a Hadisírgondozó Ifjúsági Tábor programjához kapcsolódóan Budaörsön is megtekinthető.

 

 

Az 1912-es genfi egyezmény alapján minden országnak joga van felkutatni és gondozni a külföldön elesettek sírjait. A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség még az első világháborút követően, amikor szinte minden német családnak voltak külföldön elhunyt halottai, jött létre. Jelenleg Magyarországon mintegy 15 német katonatemetőt, köztük a budaörsit is gondozzák.

A Geflohen, vertrieben, angekommen címmel nyíló kiállítás az elmúlt évszázad menekülőit és befogadóit mutatja be.

A kiállítást várhatóan megtiszteli jelenlétével a Német Nagykövetség képviseletében a nagykövet helyettese, valamint a katonai attaséstáb képviselői.

A kiállítás megnyitását követően az Ifjúsági csoport városbemutatáson vesz részt, majd a budaörsi repülőtéren tekintik meg a Goldtimer Alapítvány felújított repülőgépeit.

A program 16.30-kor zárul a Kitelepítési emlékműnél, ahol az ifjúsági csoport és a meghívott vendégek koszorúkat helyeznek el.

 

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.