Egyedülálló ingyenes gyermekjogi fogadóóra és jogsegély Budaörsön

(Budaörs, 2017. július 19. – Budaörsi Infó) Új, úttörő jellegű szolgáltatásként ezentúl havonta fogadóórát tart a Városházán a Hintalovon Alapítvány, amelynek keretében a civil szervezet ügyvédje gyermekjogokkal összefüggő kérdésekben nyújt segítséget a budaörsieknek.

 

 

Az első fogadóórára 2017. június 29-én volt, ahol már több érdeklődő számára is segítséget nyújtott az Alapítvány. A Hintalovon Alapítvány 2015-ben jött létre, elismert gyermekjogi és gyermekvédelmi szakemberek közreműködésével.

Budaörs Város Önkormányzata együttműködést kezdeményezett az alapítvánnyal a budaörsi gyermekek jogainak hatékonyabb érvényesítése, a gyermekvédelmi alapellátás megerősítése érdekében.

A megállapodás szerint az alapítvány fogadóórákat tart a városban, ahol konzultációt, tanácsadást, egyedi ügyekben jogsegélyt nyújtanak. Emellett évente négy alkalommal tréninget tartanak a budaörsi jelzőrendszerben résztvevő szakemberek számára, illetve esetmegbeszéléseken, értekezleteken is részt vesznek.

Kommunikációs feladatok ellátásával pedig Budaörs lakóinak érzékenyítése is a céljuk a gyermekjogok és gyermekvédelem területén. Az együttműködéstől az önkormányzat azt várja, hogy a gyermekvédelem területén a hatósági intézkedések és döntéshozatal mind inkább megfelelő időben, megfelelő módon, a gyerekek legjobb érdeke szerint történik.

A fogadóórákon 3 fő vesz részt, egy alapítványi munkatárs, egy ügyvéd és egy adminisztrátor, segítő, helyszíne a Polgármesteri Hivatal első emeleti 139-es tárgyalója.

A fogadóórák időpontjai 2017-ben: augusztus 24., szeptember 28., október 26., november 23., december 14.

A részletekről az Alapítvány munkatársát, Sánta Nórát kérdeztük.

 

Milyen fő témakörök lehetnek, amivel önökhöz fordulhatnak a helyiek?

“A gyermekjogok az egyik legszélesebb jogterületet jelentik, hiszen minden olyan kérdés ide tartozhat, ami egy gyerek életében az első 18 évben felmerül.

Az óvodákkal, iskolákkal kapcsolatos esetek, egészségügy (oltások), sport, szabadidő stb., és persze a gyerek életét érintő komoly krízisek, mint a szülők válása, a bántalmazás, erőszak is gyermekjogi ügyeket jelenthetnek.

A Hintalovon Alapítvány által létrehozott Gyermekjogi Központnál egyébként a szexuális erőszakot jelentő, a bántalmazásos, a kapcsolattartással összefüggő, és az iskolai ügyek fordulnak elő legnagyobb számban.

Fontos azonban rögtön az elején kiemelni, hogy gyermekjogi alapítványként van egy nagyon fontos alapelvünk minden hozzánk kerülő ügyben: mindegy, hogy ki keres meg minket, mi minden ügyben a gyerek jogait, érdekeit védjük, arra hívjuk fel az érintett felnőttek figyelmét.

A gyereket tekintjük kliensünknek, nem pedig a hozzánk forduló intézményt, szakembert vagy felnőttet, szülőt.”

 

Milyen módszerekkel tudnak segíteni azoknak, akik eljönnek a fogadóórákra?

“A tanácsadás elsődleges fontosságú, és gyakran nem elég hozzá egyetlen találkozás, hiszen át kell nézni a korábban keletkezett papírokat, határozatokat, döntéseket.

A hozzánk fordulóknak a gyermekjogi felvilágosításon kívül beadványszerkesztéssel, képviselettel, a gyermekvédelmen belüli érdekérvényesítés támogatásával is igyekszünk segítséget nyújtani. Egyes esetekben (a kapacitásunk függvényében) perbeli képviseletre is mód van.”

 

Terveznek érzékenyítő programokat is a budaörsiek számára?

“2017-ben elsősorban szakemberek képzéséről van szó. Ennek célja, hogy elkerüljük azt a csapdát, hogy túl későn merül fel egy ügyben a gyermekjogi szempont, azaz úgy avatkoznak be a hatóságok, intézmények egy család, gyerek életébe, hogy a döntéseiket nem a „gyerek legfőbb érdeke” mentén hozzák meg.

A gyerek legfőbb érdeke az ENSZ Gyermekjogi egyezményének egyik alaptétele, ami arról szól, hogy minden olyan ügyben, amiben gyerek érintett, az ő jogát, érdekét, szükségletét kell elsődlegesen figyelembe venni.

Ha ez nem érvényesül, akkor komoly baj lehet, még akár a legjobb szándékú eljárásból is. A gyerek legfőbb érdekét viszont sokszor nem könnyű megtalálni, felismerni – az érzékenyítő képzések arról szólnak, hogyan lehet segíteni a szakembereket abban, hogy a döntéseiket elsősorban a gyerek érdekében hozzák meg.”

 

A fogadóórán való részvétel jár bármilyen következménnyel?

“A fogadóórára aki eljön, általában egy 2-3 fős csapattal találkozik, amiben van gyermekjogi szakember, ügyvéd, jogász. A beszélgetés teljesen anonim, és a kliens döntése, hogy igénybe vesz-e más szolgáltatást a tájékoztatáson, tanácsadáson túlmenően.”

 

Milyen ügyekben kérnek a leggyakrabban önöktől tanácsot?

“A Gyermekjogi Központ munkáját (a budaörsi együttműködés kivételével) sehol nem reklámozzuk, de így is átlagosan hetente 2-3 új ügy érkezik hozzánk.

Az esetek többségében szülő-nagyszülő, de egyre nagyobb számban gyermekvédelmi intézmények és gyerekek is fordulnak hozzánk. A munkánk eredményességének mérése nem egyszerű, hiszen kb. az ügyek 20%-ban a tanácsadást kivéve nem nyújtunk más szolgáltatást – és ezekben az ügyekben nem tudjuk, hogy végül hogy alakult a gyerek sorsa.

Azokban az esetekben viszont, ahol aktív közreműködők vagyunk, igyekszünk utánkövetni a család-gyerek életét, és hosszú távon biztosítani a gyermekjogi tanácsadás lehetőségét.

Komolyan gondoljuk azt a jelmondatunkat, hogy „a gyermekjog világnézet” azaz nem elég egyszer-egyszer figyelembe venni egy gyerek életében, hogy milyen jogai vannak – igazából azoknak folyamatosan érvényesülniük kell. “

 

 Milyen távlati terveik vannak Budaörsöt illetően?

“Ez több szempontból is egy kísérleti program, ami egyszerre célozza a helyi gyermekvédelmi rendszer megerősítését, és annak esélyét, hogy a hivatalos, hatósági eljárások hatékonyabban működhessenek.

Egyelőre nem látjuk még, hogy milyen lehetőségeink vannak, csak bízunk benne, hogy akár modellértékű is lehet egy olyan összefogás, ami a szakmai, civil és önkormányzati szakembereket terel afelé a közös cél felé, hogy a gyerekek helyzete jobb legyen.”

 

Sok sikert kívánunk a munkájukhoz! 

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.