A legnépszerűbb agglomerációs városokban is mérséklődött a drágulás

(Budaörs, 2017. július 18. – Budaörsi Infó)  Az utóbbi években nemcsak Budapesten, hanem a környező, agglomerációs városokban is megindult az ingatlanpiac. Ezeken a területeken a kertvárosi hangulat miatt elsősorban a családi házak szegmensében érzékelhető a változás, de mértéke a főváros külső kerületeitől elmarad.

 

 

 

Ha tehetjük, inkább vásárolunk

 

Hazánk lakáspiacára jellemző tendencia, hogy a bérlés helyett a vásárlás éri meg jobban a költségek szempontjából. Természetesen ez csak általános kép, a racionális döntést nagymértékben meghatározza többek között, hogy meddig szeretnénk az adott ingatlanban élni.

A jelenlegi helyzet alapján, ha ez az idő meghaladja a 3-4 évet, abban az esetben hosszú távon a vásárlás bizonyul jobb döntésnek.

A számítás során fontos, hogy ne csak a bérleti díjakat vegyük számításba, a vásárlást ugyanis egyéb jelentős költségek is terhelik – például illetékfizetés, későbbi amortizáció –, melyek arányait tekintve nagyobbak abban az esetben, ha rövidebb ideig szeretnénk az adott lakásban élni.

 

 

Egyszámjegyű a drágulás

 

Az igazi árrobbanás a lakáspiacon 2015-ben mutatkozott, országos szinten kétszámjegyű volt a változás. A tavalyi év során visszafogottabb – bár még mindig jelentős mértékű – volt a növekedés, idén viszont már egyszámjegyűre mérséklődött a tendencia, országosan január óta mintegy 8%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

 

ingatlanpiacielemzes

Az átlagos ingatlanárak változása a fővárosi agglomeráció egyes városaiban (2017. január és június között)

 

Az agglomerációs városokban összességében a boom eleje óta jelentősen emelkedett a házat vásárlók aránya, míg 2014-ben 50-70% volt, addig 2016 végén már elérte a 80-90%-ot.

Ez a tendencia az árak változásán is meglátszik, ami Dunaharasztin az idei év első felében is kétszámjegyű – 13%-os – volt.

 

szunyoggyerites_szunyogirtas_budaors_2017

 

A fővárost övező településeken – Budaörs, Budakeszi, Szentendre, Dunakeszi – az átlagos emelkedés mértéke 4-6% között alakult, az Érden meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai 8%-kal bővültek.

 

Szentendre és Budaörs az élen

 

Az ország területei közötti elszakadásokra mintegy két éve figyeltek fel az elemzők, amely azóta sem csökkent. Ezek az eltérések az agglomerációs városok között is szembetűnőek: a legdrágább települések közé tartozik Szentendre, Budaörs, Budakeszi és Dunakeszi, ahol a lakások 373 és 450 ezer Ft/m2, a magánházak pedig 315 és 380 ezer Ft/m2 közötti átlagárakon érhetőek el.

A környező települések viszonylatában a Vecsésen és Érden eladó családi házak, illetve lakások az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, mintegy 20-38%-kal elmaradnak a kiemelkedő településekhez képest.

 

ingatlanpiacielemzes2

Átlagos ingatlanárak a fővárosi agglomeráció egyes városaiban (Ft/m2, 2017. júniusi adatok alapján)

 

parkolas_budaors_lakotelep_2017marc10

 

 

Az új lakások drágulása nem áll meg

 

Az új lakások ára az elmúlt években nagymértékben – 50-70%-kal – megugrott, a szakértők véleménye szerint pedig ez a folyamat nem áll meg a közeljövőben.

Tovább fokozhatja az eladási árakat a 2020-tól visszatérő 27%-os áfakulcs és az építési költségek – munkaerőhiányból adódó – emelkedése, ugyanakkor erre a potenciális vevők is jelentős befolyást gyakorolnak – ha nincs megfelelő mennyiségű, fizetőképes kereslet, akkor az árak sem drágulnak tovább.

 

 

budaors_fesztival_2017_1nap (16)

 

 

(Budaörsi Infó/Ingatlannet.hu)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.