Leia, a vakvezető kutya – Új segítőtársat kapott Nyikes Fatime

(Budaörs, 2017. július 17. – Budaörsi Infó) Korábbi cikkünkben olvashattak arról, hogy a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete (BULÁKE) a budaörsiek segítségét is kérte abban, hogy egy megfelelő vakvezető kutyát találhassanak Nyikes Fatiménak, az Egyesület vezetőjének. Sokat kellett várni az igazira, de végül sikerült megtalálni a megfelelő segítőtársat.

 

 

Nyikes Fatiménak, a BULÁKE elnökének Lola, a 12 éves segítőkutya hosszú évekig volt társa a mindennapokban, ám kora miatt, mint családi jó barát él ezentúl gazdájával.

Fatime Lola után másik segítőt kapott maga mellé, Hangát, aki okos, jól tanítható kiskutya volt, őt iskolában képezték ki vakvezető kutyának. Sokat volt már együtt Fatimével, hogy minél jobban megismerjék egymást, így a barátság és szeretet nem kérdés, hogy kialakult közöttük.

Azonban történt valami, ami mindkettőjük életét megváltoztatta.

 

fatime1

Fatime és Hanga

 

Hangánál diszpláziát fedeztek fel, ami bár korai stádiumban van, de mindenképpen kímélő életmód javasolt számára. Különleges odafigyeléssel és megfelelő gyógyterápiás készítményekkel betegségének súlyosbodása megelőzhető, illetve akár a műtét is elkerülhető.

Hosszú keresgélés után jelentkezett egy család, akik nagycenki birtokukon állandó és szerető odafigyeléssel nevelik és gondozzák őt tovább. Hangának betegsége miatt speciális mozgásra van szüksége, edzőtársa is lesz, aki szintén egy Golden Retriever másfél éves kutyus.

Mindez Fatimének végtelenül fontos, hiszen őt nagyon megrendítette a szomorú hír és köszönhetően Hanga leendő új családjának, lelkileg kicsit könnyebben éli meg a történteket kis barátja jövőjének alakulását illetően.

Fatime így segítő nélkül maradt. Sokáig keresték a megfelelő Golden Retriever kiskutyát, aki segítségére lehet a mindennapokban. Végül sikerült megtalálni. Az új segítőtárs neve Leia.

 

bulake_vakvezetokutya (2)

 

Nyikes Fatime a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a vakvezető kutyáknak komoly vizsgán kell helytállniuk, amíg a gazdájukhoz kerülhetnek.

“Egészségileg és mentálisan is alkalmasnak kell lenniük. Nem lehet krónikus betegsége egy vakvezető kutyának, és az idegrendszerének is nagyon stabilnak kell lennie. Nagyon örülök, hogy sikerült Leiával egymásra találnunk, hisz nagy szükségem volt már egy segítőre.

Vakvezető kutya nélkül a közlekedés számomra nagyon nehéz.”

 

fatime_vakvezetokutya

 

Sok szerencsét kívánunk az új kutyushoz.

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.