A budaörsi látássérültek egy új magyar találmányt teszteltek

(Budaörs, 2017. július 13. – Budaörsi Infó) Egy forradalmian új magyar találmányt tesztelt a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete. Az GlovEye elnevezésű okoskesztyű prototípusa segíthet a vakoknak és gyengénlátóknak bármilyen szöveg elolvasásában.

 

 

Négy egyetemista diák projektje (Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián, Zagyva Dániel és Zemkó Boglárka), a GlovEye képviseli hazánkat a Microsoft Imagine Cup innovációs versenyének nemzetközi döntőjén idén júliusban, Seattle-ben.

A látássérülteknek az olvasás élményét visszaadó találmányból prototípus is készült, amit Budaörsön teszteltek.

 

Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián, Zagyva Dániel és Zemkó Boglárka

Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián, Zagyva Dániel és Zemkó Boglárka

 

“A villamoson utazva láttam, hogy mennyire problémás a vakok számára az írott szöveget hanggá alakító okostelefon használata. Ez adta az ötletet az új eszköz kitalálásához” – nyilatkozta Klinkó Krisztián, a GlovEye csapatának hardver fejlesztője a Budaörs TV-nek adott interjújában.

Elmondta azt is, hogy a céljuk időközben kicsit változott, jelenleg arra törekszenek hogy a GlovEye megkönnyítse a látássérültek hétköznapjait, a számlák vagy a gyógyszeres dobozokon való szövegek elolvasását.

 

klinkokrisztian

 

 

A GlovEye lényege, hogy a látássérültek bármilyen nyomtatott szöveget el tudjanak olvasni úgy, mintha az Braille-írásként lenne a papíron. A fejlesztés két részből áll: egy speciális, Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, amely bármilyen, kamerával rendelkező okos eszközön futtatható.

 

okoskesztyu

 

Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, és az egyes karaktereket Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja a kesztyűnek, amit a felhasználó Braille-karakter formájában érzékel az ujján.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó felhúzza a speciális kesztyűt és a fejére erősíti a mobilját, hogy annak kamerája rálásson a szövegre. Ezt követően pedig már csak húznia kell az ujját a szövegen.

 

okoskesztyu2

 

Jenei András, a Buda-Környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének alelnöke a Budaörsi Infónak elmondta, hogy ez mindenképpen egy nagyon hasznos találmány.

 

Jenei András

Jenei András

 

 

“Amiben én látom a felhasználhatóságát ennek az eszköznek, az az oktatás lenne. A Braille olvasást könnyen és hatékonyan lehetne vele tanítani.

A fejlesztők azt mondták, hogy az a tervük, hogy elérhető áron kerüljön majd  piacra ez a termék. Ez azért lenne nagyon jó, mert jelenleg minden ehhez hasonló eszköz nehezen megfizethető.

Azt szeretnék, hogy ne legyen drágább mint egy okostelefon. A jelenleg működő Braille-eszközöknek az a hátrányuk, hogy nagyon drágák, például egy nyomtató félmillió forintba kerül.

Bízunk benne, hogy sikerül ezt a tervüket megvalósítani, és hamarosan megkezdhetik a gyártást.”

 

 

Sok sikert kívánunk a fejlesztőknek!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.