A budaörsi kortárssegítő csoporttól Philip Zimbardo-ig

(Budaörs, 2017. június 28. – Budaörsi Infó) 2017. május 27-én egy Alumni Találkozót tartottak Budapesten az Eiffel Palace-ban. Azok vehettek részt ezen a programon, akik elvégezték a Hősök Tere Kezdeményezés tanári tréningjét. A találkozón a budaörsi kortárssegítő csoport is ott volt tanárukkal, Bakai Gyöngyivel.

 

A találkozó különlegessége, hogy Philip George Zimbardo amerikai pszichológus, szociológus, író, kutató, egyetemi tanár is részt vett rajta. Zimbardo kutatási területe elsősorban az emberi agresszió, kutatása alapján a rossz környezet a jó emberekből is kihozhatja a rosszat. Leginkább az ehhez kapcsolódó 1971-ben elvégzett stanfordi börtönkísérlete miatt lett világszinten ismert, mely alapján több film is készült. Számos könyv és tanulmány szerzője.

Budaörsről 4 kortárssegítő fiatal, Ács Veronika, Molnár Bálint, Molnár Gergő és Mocsári Zsombor találkozhatott vele.

Bakai Gyöngyi a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagy élmény volt számukra beszélni a professzorral. A Hősök Tere Kezdeményezés mindkét, hazánkban működő, tanított moduljáról volt szó a találkozón (Bámészkodó hatás és fejlődésfókuszú gondoskodás).

 

zimbardo2

 

Zimbardo professzor elmesélte, hogy milyen nagy szegénységből küzdötte fel magát, mintegy inspirálva mindenkit, hogy az lehetsz, aki szeretnél.

Molnár Gergő, az egyik diák a workshopon az egyik szekció beszámolóját is elvállalta, küzdve a lámpalázzal.

A kortárssegítők most éppen a már hagyománynak számító nyári táborra készülnek, aminek a központi témája, az „Aki ver az nem haver” szlogen lesz, és egy új társasjáték kifejlesztésén is dolgozik majd a kis csapat.

„A csoportunk két fő témakörrel foglalkozik, a bámészkodó hatással és a fejlődésfókuszú gondolkodásmóddal.

Arra tanítjuk meg őket, hogy miként küzdjék le a közömbösséget, és hogyan váljanak a társadalom hasznos tagjaivá. A képzésnek köszönhetően nem csak ők fejlődnek, hanem azt tapasztaljuk, hogy társaikat is bevonják, és „tanítják őket” a tanultak alapján.

A nyári táborunkban rendhagyó módon készítünk egy társasjátékot, amit élő bábukkal és papírtáblán is lehet majd játszani.

Kifejlesztünk egy olyan kreatív feladatsort, ami tartalmazza a Hősök tere kezdeményezés moduljait. Októberben szeretnénk ezzel az újdonsággal debütálni Zimbardo professzor előtt.

Természetesen a Budaörsi Infó olvasói már korábban is értesülnek arról, hogy hogy halad a társasjáték készítő csapat.”

 

zimbardo7

 

A diákok elmondták, hogy amióta a kortárssegítő csoportban dolgoznak azóta sokkal jobban odafigyelnek egymásra, és könnyebben lépnek ki a komfortzónájukból azért, hogy elérhessék a céljaikat.

A fejlődésfókuszú gondolkodást nehezebb elsajátítani, mondta el az egyik diák.

„Ezt napi szinten kell gyakorolni, praktikákkal kell rávennem magamat arra, hogy a kudarc nem azt jelenti, hogy hibáztam, hanem azt, hogy egy újabb kihívást állított elém az élet. Mennem kell tovább és csinálnom kell. Azt tanuljuk meg, hogy nincs olyan, hogy nem tudom, csak olyan van, hogy MÉG nem tudom.

Eddig mindig azt mondtam, hogyha egy akadályba ütköztem, hogy nem megy, ehhez én nem vagyok elég jó. Nagyon nehéz meggyőzni magamat arról, hogy nem mindig a kényelmes megoldások a jók. Ki kell lépnem a komfortzónámból ahhoz, hogy sikereket érjek el.

Nekem egy életre szóló élmény volt találkozni a professzorral. Az ő története mindannyiunkat inspirál.”

 

A képzés majd szeptembertől folytatódik, rendhagyó módon, felvételiztetésen kell átesniük majd a diákoknak a leendő kortárssegítőknek ahhoz, hogy bekerüljenek a csoportokba.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.