Honnan tudod, elérted-e a pénzügyi stabilitást?

(Budaörs, 2017. június 25. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) A pénzügyi tudatosság célja, hogy a pénzügyeid szilárd és biztos alapra kerüljenek, vagyis hogy elérd a pénzügyi stabilitást, amikor már nem csak megtörténik veled a (pénzügyi) élet, hanem neked van befolyásod a pénzügyeid felett.

 

 

Honnan tudod, hogy elérted-e már ezt a vágyott pénzügyi stabilitást?

– Soha nem fordul mínuszba a bankszámlád és soha nincs kifizetetlen számlád. Nem késel a hiteltörlesztővel sem, ha még van hiteled. Ha már bármikor ki tudod fizetni a számláidat, ahogy azok megérkeznek, az már egy pozitív jel.

– Nem rendelkezel hitellel. Ha mégis van még hiteled (mondjuk lakáshitel), akkor is jó úton haladsz afelé, hogy idő előtt visszafizesd.

– Soha nem veszekedtek a házastársaddal anyagi kérdések miatt, ellenben szabadon meg tudjátok beszélni a család anyagi helyzetét is.

– Ha használsz is hitelkártyát, csak a visszatérítések miatt és nem a hitelkeret miatt. Soha nincs olyan hónap, hogy ne tudnád maradéktalanul kifizetni a tartozásod.

– Soha nem aggódsz a pénzügyeid miatt és nincsenek álmatlan éjszakáid sem a pénzügyi helyzeted miatt.

– Egy váratlan nagyobb kiadás sem okozna megoldhatatlan problémát.

– Nem kell stresszelned a munkahelyeden, hogy esetleg kirúgnak-e. Ha fél vagy akár két-három évig is megélsz a tartalékaidból, soha nem mész gyomorgörccsel dolgozni. Sokkal szabadabban, sőt felszabadultan tudsz dolgozni, hiszen nem megélhetési kérdés a havi fizetésed.

– Nem kell bűntudatot érezned, ha néha többet költesz a kelleténél. Azért vagy takarékos és pénzügyileg megfontolt, hogy megengedhesd magadnak azt a luxust, hogy néha többet költs egy-egy eseményre, tárgyra vagy nyaralásra. Ezt pont a megfontolt mindennapi költekezésed teszi lehetővé.

– Már hidegen hagy, hogy a szomszéd milyen autót vett, vagy a kollégád hol volt nyaralni (a hitelkártyája terhére). Nem akarsz beszállni ebbe a bolond társasjátékba, a saját értékedet már nem az általad birtokolt tárgyak árával kevered össze.

– Megteheted azt a luxust, hogy nem elsősorban a kereseti lehetőségek szerint választasz magadnak munkahelyet. Többet nyom a latba, hogy szereted-e csinálni, jó-e a munkahelyi légkör vagy hogy mennyi a szabadidőd mellette.

– Úgy érzed, hogy te uralod a pénzügyeidet és nem az téged. Nem csak megtörténik veled a pénzügyi életed, hanem te döntöd el, hogy merre és hogyan folyjon a pénzed.

– Megtanultad, hogy a sikeres pénzügyi élet titka, hogy kevesebbet költesz, mint keresel, vagyis mindig a lehetőségeid alatt élsz és nem felette. Nem a vágyaidhoz szabod a költekezésed, hanem a lehetőségeidhez és nem a költekezésben keresed a boldogságot, mert tárgyak vagy élmények vásárlásával még soha senki nem lett boldog ember.

– Nem csak a rövid és középtávra, de hosszú távra is biztosítottnak látod a pénzügyi életedet. Ha még nem is érted el azt, hogy a nyugdíjadat vagy a gyerekeid oktatását biztosítottnak lásd, de úgy érzed, hogy jó úton haladsz ez a cél felé.

– A megtakarításaid összege évről-évre nő és a növekedés mértékét kielégítőnek tartod.

– Ha kétkeresős háztartás vagytok, a kisebb kereset kiesése sem okozna megoldhatatlan anyagi problémát.

– Meg tudod nevezni, hogy mibe van jelenleg befektetve a pénzed, vagyis fel tudod sorolni a portfóliód fontosabb elemeit.

– Előfordul, hogy az emberek hozzád fordulnak pénzügyi tanácsért, mert látják, hogy a te életedben jól működnek ezek a dolgok.

– Megengedheted magadnak, hogy elmenj nyaralni. Mind időd, mind pénzed van rá.

– Már tudod, milyen pénzügyi hibákat követtél el a múltban és hogyan kellett volna másként csinálni.

Röviden szerintem ezek a jelei annak, hogy elérted a pénzügyi stabilitást. Ha még nem értél célba, akkor se aggódj, a lényeg, hogy legalább törekedj rá.

Ha nagyon távolinak tűnik a cél, olvass erről szóló könyveket, cikkeket, esetleg nézd meg a két videómat a youtube-on itt és itt.

Sok sikert mindenkinek, hidd el, a cél megéri az erőfeszítéseket, hogy elérd a pénzügyi stabilitást.

 

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.