Nyolcvan éve nyitott meg a budaörsi repülőtér

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. június 20-án nyitott meg a budaörsi repülőtér, amely akkor az ország egyetlen nemzetközi repülőtere volt.

 

 

Az évfordulón a repülőtéren üzemelő Goldtimer Alapítvány ünnepi kötelékrepülést hajtott végre egy R-18c Kánya, egy Gerle 12-es, valamint egy Liszunov Li-2-es repülőgéppel.

Zsák Ferenc történetkutató a repülőtér történetéről elmondta, a 30-as években hosszas tervezés után került Mátyásföldről Budaörsre a nemzetközi repülőtér, bár azt máig nem tudni, hogy az ország vezetése, amely a csepeli megvalósítást támogatta végül miért döntött Budaörs mellett.

A világháborúban szinte alig sérült meg, utána az állami vezetők szállítására jelölték ki, emiatt hermetikusan lezárták. Az 50-es évek végétől a Mezőgazdasági Repülési Szolgálat kezdte el használni, később a Magyar Honvédelmi Szövetség sportrepülőtérnek kezdték használni és máig ezen funkciót tölti be.

Sajtos Zoltán, a repülőtéren üzemelő Goldtimer Alapítvány kuratóriumának tagja sajtótájékoztatón elmondta, a légikikötő jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában van, a Magyar Repülő Szövetség üzemelteti, felújításához több milliárd forintra lenne szükség, mivel a füves futópálya alatt lévő vízelvezető Zsolnay-porcelánból készült, ezért ipartörténeti emléknek számít.

A Goldtimer Alapítvány kezdeményezte, hogy a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum repülőgép-gyűjteménye kerüljön Budaörsre, ahol interaktív múzeumot és kulturális központot tudnának létrehozni, emellett repüléseket is végre tudnának hajtani.

 

Budaörs, 2017. június 20. A budaörsi repülõtér fogadóépületének csarnoka 2017. június 20-án. Nyolcvan éve, 1937. június 20-án nyitották meg a repteret, amely akkor az ország egyetlen nemzetközi repülõtere volt. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A budaörsi repülőtér fogadóépületének csarnoka 2017. június 20-án.

 

 

A budaörsi repülőtér egy 1949-ben forgalomba állt LI-2 repülőgépből fotózva 2017. június 20-án.

A budaörsi repülőtér egy 1949-ben forgalomba állt LI-2 repülőgépből fotózva 2017. június 20-án.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.