A “27-esek klubja” Budaörsön

(Budaörs, 2017. június 19. – Budaörsi Infó) Hallottak már a „27-esek klubjáról”? Tudják, hogy kik tartoznak bele és mi a célja ennek a közösségnek?

 

 

A “27-esek klubja” egy olyan klub, ahová az ember nem szívesen tartozna, főleg nem az, aki 27. életévébe fordult éppen.

Főként a tengerentúli popkultúrából ismert rock- és blues zenészek alkotják ezt a kört, akik 27 évesen hunytak el, és korai halálukhoz alkohol- és kábítószer-fogyasztásuk is erősen hozzájárult.

Többek között olyan nagyágyúk lettek ennek a tragikus klubnak tagjai, mint a valaha volt egyik legkorszakalkotóbb, legkarakteresebb gitáros-énekes, Jimi Hendrix, az elvont líraiságáról és őrületes színpadi jelenlétéről ismert dalszerző-énekes, Jim Morrison, a Doors frontembere, vagy a 2011-ben elhunyt hatszoros Grammy-díjas Amy Winehouse, a sort sajnos még lehetne folytatni.

 

JimiHendriReuters

Jimi Hendrix

 

Bizonyos 27-esek „drogkarrierjét” és ehhez fűződő konfliktusait felhasználva jött létre Budaörsön egy kamaszoknak szóló ismeretterjesztő, megelőzés célú előadás, amelynek középpontjában a kábítószerek népes családja, a kipróbálás és fogyasztás következményei állnak.

A program megalkotói jó barátok, évek óta szakmai együttműködésben állnak egymással a Kollektív Alternatív Zeneműhely munkássága kapcsán. A budaörsi önkormányzat felkérése értelmében kezdtek el dolgozni az „A huszonhetesek klubja: Drog-körkép” című előadáson.

Kutatásokkal alátámasztott tendencia, hogy a fiatalok jelentős része fogyasztott már valamilyen droghatású készítményt. Társadalmi felelősség a megelőzés célú ismeretátadás beemelése a mindennapi oktatásba, hiszen nagyon sok esetben semmiféle hatékony információ nem áll a fiatalok rendelkezésére a témában.

Szirtes Lili, a Rend.Be.Jössz Tanácsadó Központ pszichológusa a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a “27-esek klubjának” ötletét közösen bontogatták.

szirteslili

 

 

“Zenei ízlésünk metszéspontjainál fogva kézenfekvő volt, hogy az általunk nagyra becsült négy zenész, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain és Janis Joplin bőrébe bújjunk.

Az ő életük, munkásságuk és droghoz fűződő viszonyuk adta a gerincét az előadásnak. Abból indultunk ki, hogy a mai fiatalok ismeretanyag-fogyasztása rendkívül sajátságos. Egy kamasznak a figyelme egyszerre több érzékszervi csatornán való befogadást tesz lehetővé, ezzel együtt nagyon gyorsan vált.

Így a frontális oktatás formula mellett, vetítéssel egybekötött, dramatikus, zenei, és a kamaszokat megszólaltató, interaktív elemekkel gazdagítottuk a programot, így több módon megragadva a hallgatóságot.”

 

A szakmai részt Szirtes Lili, pszichológus állította össze, aki éveken keresztül dolgozott a legnépszerűbb zenei fesztivál hivatalos drogprevenciós és krízisintervenciós csapatának tagjaként.

A színpadi és zenei betéteket közösen álmodták meg Donkó Jánossal, aki közgazdászként dolgozik a festőművész és zeneterapeuta Sánta Kristóffal, valamint a logopédus és zeneterapeuta, Szűcs Antal Mórral.

 

Miért jó ez a kezdeményezés, és mi a célotok vele hosszú távon?

“Alapvetően akkor nevezhető jónak és hatékonynak egy ilyen kezdeményezés, ha egy statisztikai kimutatás által mérhetően kevesebb fiatal próbálja ki a drogokat vagy lesz szerhasználó.

A mi célunk az, hogy azon gyerekek, akik részesei ennek a programnak, gondolkodni kezdjenek a témában és elsajátítsák azt a szemléletet, hogy bárminemű döntéshozatalban saját felelősségük van, és képesek a tudatos választásra.

Már túl vagyunk jó néhány előadáson, és azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok érdeklődve, nagyfokú kíváncsisággal fordulnak a téma felé, kérdéseket fogalmaznak meg, és elindult valamiféle kommunikáció, amely hosszú távon a tudatosság irányába tart.”

 

Mikor és hol találkozhatunk veletek?

“Az elmúlt időszakban – a budaörsi Önkormányzat megbízása nyomán -, budaörsi általános iskolák felső tagozatainak mutattuk be az előadást.

A következő tanévben is hasonlóan, itt jelenünk meg, ugyanakkor már több fórumról kaptunk visszajelzést arra vonatkozóan, hogy jó lenne tágítani ezt a kört. Ez függ természetesen attól, hogy akár a budapesti önkormányzatok felfigyelnek-e erre a kezdeményezésre.

Mivel egyre inkább kitolódik az életkori átlag, így az előadás igazán releváns hallgatósága a pubertás korosztály, 6-7. osztályosok csoportja lenne, bár ez ingadozhat a tekintetben is, hogy milyen szocializáltságú az adott közeg, osztály, hiszen találkoztunk már rendkívül tájékozott hetedikesekkel is, és olyan kilencedikesekkel, akiknek az egész téma újdonság volt.

Az biztos, hogy a fiatalokat egyre nagyobb százalékban érinti a droghasználat, egyre több és ellenőrizetlen forrásból származó készítményhez, designer droghoz juthatnak hozzá interneten keresztül, így nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos információk szélesebb körben is elhangozzanak, remélhetőleg erre kapunk lehetőséget a jövőben is.”

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.