Nem tarthatjuk meg a talált tárgyakat

Az utóbbi időben egyre több olyan bejelentés érkezik a rendőrségre, hogy az emberek különböző helyeken elveszítették értéktárgyaikat. A megtalálók sok esetben nem tudják, hogy ha megtartják azokat, szabálysértést vagy bűncselekményt követhetnek el.

 

 

A bejelentések szerint a pénztárcákat, mobiltelefonokat, táskákat, iratokat közterületi padokon, játszótereken, vagy boltok, szórakozóhelyek pultjain, áruházak bevásárló kocsijában felejtették, esetleg zsebükből kirántva veszítették el. Ezeket a tárgyakat a legtöbbször járókelők vagy vásárlók találják meg, és magukhoz veszik anélkül, hogy bármit tennének a tulajdonos felkutatása érdekében, vagy leadnák azokat a talált tárgyak osztályára a helyi polgármesteri hivatalokban.

Sokaknak kedves emlékük fűződik egy-egy elveszített ékszerhez, illetve anyagi hátrányt okoz számukra az elveszített pénz, értéktárgy. Az elhagyott iratok pótlása is rengeteg utánajárást és anyagi ráfordítást igényel.

A megtalálók sokszor nem tudják, hogy a talált dolog le nem adása, törvénysértő! Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lopás is.

Tárgyaink elvesztése, illetéktelen kezekbe kerülése egyéb bűncselekményhez is vezethet: ha elhagyott tárcánkban tartottuk igazolványainkat, címünket, kulcsainkat, a rossz szándékú megtaláló akár a lakásunkba is behatolhat, míg távol vagyunk. Ha bankkártyánkat is a tárcában tartottuk – főleg ha mellette még PIN kódunk is fel volt jegyezve, azonnal lépjünk kapcsolatba bankunkkal, intézkedjünk a kártya letiltására!

 

(Forrás: Police.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.