Budaörsi díjazottak az Év Fagylaltja versenyen
- Budaörsi INFÓ
- 2017 június 06.
(Budaörs, 2017. június 7. – Budaörsi Infó) A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2017-ben Szegeden a Virág Cukrászdában tartotta meg a jubileumi, huszadik Év Fagylaltja versenyt. A díjazottak között volt két budaörsi cukrász is! Gratulálunk Andok Tamásnak és Csap Szabolcsnak!
A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Az Év Fagylaltja versenyre 95 fagylalt nevezett.
Idén kötelező íz nem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.
Az Év Fagylaltja versenyen fagylaltjait három kategóriában tizenöt fős szakmai, és hatfős közönség zsűri pontozta.
A szakmai zsűriben neves cukrászmesterek értékelték a fagylaltokat, míg a közönség zsűri tagjai voltak:
– Tarján Zsófia – a közkedvelt szegedi Honeybeast együttes énekese
– Risztov Éva – olimpiai bajnok úszó
– Czippán Anett – televíziós műsorvezető
– Marko Krivokapic – a Pick Szeged kézilabdacsapat másodedzője
– Suhajda Krisztián – borász
– Dr. Munz Károly – ügyvéd, gasztronómus és barista
VERSENYEREDMÉNYEK:
„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
• Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Mascarpones túrókrém sós karamellel – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
• Ezüstérem: A napfény íze – Varga Tamás (Amaretto Fagyizó, Balatonalmádi)
• Bronzérem: Azték arany – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
„II.” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye
• Arany: Krémsajt fagylalt sós-tejkaramellával és sült almával – Andok Tamás (Nectar Kft., Budaörs)
• Ezüst: Ikrényi mézes napsugár fagylalt – Nits Bence (Tutti Élelmiszeripari Kft., Rábapatona)
• Bronz: Mézes krémes feketeribizlivel – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)
„M” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.
• Arany: Paleo feketeribizli fagylalt – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)
• Ezüst: Banános málna – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)
• Bronz: Sós pisztácia pirított magvakkal – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
• Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
Közönségdíjas:
• Barackos túrós pite fagylalt – Csap Szabolcs (Andretti Cukrászda, Budaörs)
„I Love SZEGED” díjas fagylalt:
• Narancsos-bazsalikomos csokoládé – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó, Sóskút)
Csap Szabolcs a közönségdíj győztese elmondta, hogy számára nagyon nagy elismerést jelent ez a díj, amelyet a közönségtől kapott.
Mennyi időt készültél a versenyre, és miért pont ennek a fagyinak az elkészítésére esett a választásod?
“Ez egy hirtelen jött ötlet volt ez a fagyi, az utolsó percben adtam le a jelentkezésem is. Amúgy nagy kedvencem a túróból készíthető édességek és a sárgabarack lekvár és a linzer.
A vendégeim szeretik az általam készített natúr túró fagylaltot, és gondoltam feldobom egy kis plusz ízzel és tésztával.
Bevallom nem készültem túl sokat a versenyre, egy röpke délután kreáltam meg. Mikor kész lett a prototípus akkor megkóstoltattam pár vendéggel és kollégákkal, hogy mi a véleményük.
Mindenki egyértelmű választ adott, hogy finom és nyugodt szívvel induljak ezzel a fagyival. Azt hiszem jó döntés volt.”
Szereted a fagyit?
“Igen, szeretem enni is, de jobban szeretem készíteni, újítani, fejleszteni, nagyon nagy örömmel tölt el, mikor látom, hogy amit alkottam ízlik a vendégeknek és jól esik a pozitív vissza csatolás. Itt még annyira térnék ki, hogy gyerekkori álom volt a cukrászda és a fagyizó.”
Mi a jó fagyi titka?
“Először is a jó minőségű alapanyag, számomra ez a legfontosabb tényleg állati tejszínt használjunk rendes tejet, túrót, a gyümölcsnél gyümölcsöt ne aromát és egyéb dolgokat.
Nagyon fontos a technikai háttér is, nem mindegy milyen géppel fagyasztunk, milyen pultban tárolunk.
Ami nagyon fontos még, hogy szeressük, amit csinálunk. Talán ez a három a legfontosabb.”
Milyen tanulságokat vontál le a versenyből?
“Szerintem mindannyian tanultunk belőle, akik ott volta és indultak. Nagyon sok pozitív dolgot láttam és éltem át. Nagyon nagy lendületet kaptam most ettől a díjtól. Nagyon szeretném, ha Budaörs megismerné ezt a fagyimat és többi általam készített fagylaltot.
Szeretném megköszönni a vendégeimnek, akik hozzánk járnak az eddig bizalmat és a sok pozitív megerősítést, hogy sokan gondoltak rám és gratuláltak.”
Gratulálunk!
(Budaörsi Infó)
facebook:
0 Komment