Budaörsi díjazottak az Év Fagylaltja versenyen

(Budaörs, 2017. június 7. – Budaörsi Infó) A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2017-ben Szegeden a Virág Cukrászdában tartotta meg a jubileumi, huszadik Év Fagylaltja versenyt. A díjazottak között volt két budaörsi cukrász is! Gratulálunk Andok Tamásnak és Csap Szabolcsnak! 

 

 

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Az Év Fagylaltja versenyre 95 fagylalt nevezett.

Idén kötelező íz nem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

Az Év Fagylaltja versenyen fagylaltjait három kategóriában tizenöt fős szakmai, és hatfős közönség zsűri pontozta.

 

www.gregoryiron.com , www.facebook.com/gregory.iron.photography Gregory Iron Photography © (photographer:Gergely Vas) , info@gregoryiron.com

 

A szakmai zsűriben neves cukrászmesterek értékelték a fagylaltokat, míg a közönség zsűri tagjai voltak:

– Tarján Zsófia – a közkedvelt szegedi Honeybeast együttes énekese

Risztov Éva – olimpiai bajnok úszó

– Czippán Anett – televíziós műsorvezető

– Marko Krivokapic – a Pick Szeged kézilabdacsapat másodedzője

– Suhajda Krisztián – borász

– Dr. Munz Károly – ügyvéd, gasztronómus és barista

 

 

VERSENYEREDMÉNYEK:

 

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

• Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Mascarpones túrókrém sós karamellel – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

• Ezüstérem: A napfény íze – Varga Tamás (Amaretto Fagyizó, Balatonalmádi)

• Bronzérem: Azték arany – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

 

„II.” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye

• Arany: Krémsajt fagylalt sós-tejkaramellával és sült almával – Andok Tamás (Nectar Kft., Budaörs)

• Ezüst: Ikrényi mézes napsugár fagylalt – Nits Bence (Tutti Élelmiszeripari Kft., Rábapatona)

• Bronz: Mézes krémes feketeribizlivel – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

 

„M” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.

• Arany: Paleo feketeribizli fagylalt – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)

• Ezüst: Banános málna – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)

• Bronz: Sós pisztácia pirított magvakkal – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

 

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

• Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

 

Közönségdíjas:

• Barackos túrós pite fagylalt – Csap Szabolcs (Andretti Cukrászda, Budaörs)

 

„I Love SZEGED” díjas fagylalt:

• Narancsos-bazsalikomos csokoládé – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó, Sóskút)

 

Csap Szabolcs a közönségdíj győztese elmondta, hogy számára nagyon nagy elismerést jelent ez a díj, amelyet a közönségtől kapott.

 

Mennyi időt készültél a versenyre, és miért pont ennek a fagyinak az elkészítésére esett a választásod?

“Ez egy hirtelen jött ötlet volt ez a fagyi, az utolsó percben adtam le a jelentkezésem is.  Amúgy nagy kedvencem a túróból készíthető édességek és a sárgabarack lekvár és a linzer.

A vendégeim szeretik az általam készített natúr túró fagylaltot, és gondoltam feldobom egy kis plusz ízzel és tésztával.

Bevallom nem készültem túl sokat a versenyre, egy röpke délután kreáltam meg. Mikor kész lett a prototípus akkor megkóstoltattam pár vendéggel és kollégákkal, hogy mi a véleményük.

Mindenki egyértelmű választ adott, hogy finom és nyugodt szívvel induljak ezzel a fagyival. Azt hiszem jó döntés volt.”

 

Szereted a fagyit?

“Igen, szeretem enni is, de jobban szeretem készíteni, újítani, fejleszteni, nagyon nagy örömmel tölt el, mikor látom, hogy amit alkottam ízlik a vendégeknek és jól esik a pozitív vissza csatolás. Itt még annyira térnék ki, hogy gyerekkori álom volt a cukrászda és a fagyizó.”

 

Mi a jó fagyi titka?

“Először is a jó minőségű alapanyag, számomra ez a legfontosabb tényleg állati tejszínt használjunk rendes tejet, túrót, a gyümölcsnél gyümölcsöt ne aromát és egyéb dolgokat.

Nagyon fontos a technikai háttér is, nem mindegy milyen géppel fagyasztunk, milyen pultban tárolunk.

Ami nagyon fontos még, hogy szeressük, amit csinálunk. Talán ez a három a legfontosabb.”

 

Milyen tanulságokat vontál le a versenyből?

“Szerintem mindannyian tanultunk belőle, akik ott volta és indultak. Nagyon sok pozitív dolgot láttam és éltem át. Nagyon nagy lendületet kaptam most ettől a díjtól. Nagyon szeretném, ha Budaörs megismerné ezt a fagyimat és többi általam készített fagylaltot.

Szeretném megköszönni a vendégeimnek, akik hozzánk járnak az eddig bizalmat és a sok pozitív megerősítést, hogy sokan gondoltak rám és gratuláltak.”

 

dij

Gratulálunk!

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.