Amikor a fertőzés irányítja a személyiséget

Szinte a ragadozók csőrébe hajszolja halakat a szemükben élő parazita.

 

A fiatal és a kifejlett szemmétely egészen másként befolyásolja a halak viselkedését. Míg a fiatal egyed lenyugtatja az állatokat, a kifejlett valósággal “megvadítja” őket. Ezáltal könnyebben válnak a ragadozó madarak prédáivá. A szárnyasokba jutó paraziták életciklusa így újrakezdődik.

A szemmételynek (Diplostomum pseudospathaceum) három különböző állatra van szüksége a sikeres reprodukcióhoz. A paraziták a madarak emésztő-szervrendszerében párosodnak, majd a megtermékenyített peték a széklettel távoznak a szárnyasok szervezetéből. A vízben kikelt lárvák később édesvízi csigákat fertőznek meg. Itt egy ideig növekednek, majd a csigák szervezetéből kiszabadulva célba veszik a halakat. A halak bőrén keresztül a szemlencséjükbe vándorolnak, ott pedig tovább növekednek. A kifejlett mételyek miatt megkergült halakat pedig elfogyasztják a madarak, így az egész kezdődik elölről.

Egy új kutatás során kifejlett szemmételyekkel fertőztek meg szivárványos pisztrángokat. Kiderült, az érett paraziták óvatlanná teszik a halakat, amik gyorsan úsznak és a vízfelszínhez közel tartózkodnak, így könnyen lesz belőlük zsákmány. Egyértelműen azért, mert a fejlett szemmételyek már szaporodóképesek, tehát nem érdekük tovább a gazdatestben bujkálni.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.