A képviselő-testületi ülésen történt – Döntöttek 362,6 millió forint pénzmaradvány felosztásáról

Elfogadta a képviselő-testület a város 2016. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót, egyúttal döntöttek a 362,6 millió forint pénzmaradvány felosztásáról is a 2017. május 24-én tartott képviselő-testületi ülésen.

 

 

A napirend előtt felszólalások sorát dr. Bakó Krisztina (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kezdte, aki mindenekelőtt a lomtalanításról érdeklődött, hogy lesz-e, s ha igen, mikor. Kíváncsi volt arra is, hogy mikor kezdődik meg a Domb utcai csatornarekonstrukció. Emellett, miként egy hónapja, ismét szóvá tette a természetvédelmi területeken található tájékoztató táblák szégyenletes állapotát.

Lőrincz Mihály, a Műszaki Ügyosztály vezetője utóbbi kapcsán elmondta: a Természetvédelmi Hivatal határozott ígéretet tett a táblák lecserélésére, amelyek gyártása – elmondásuk szerint – már folyamatban van.

A Domb utca felújításával kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy több mint három hónapja folyik az ügyben a közbeszerzési eljárás, és várhatóan június-júliusban megkezdődhetnek a munkálatok.

A lomtalanításról Wittinghoff Tamás polgármester nyújtott tájékoztatást. Elmondása szerint a „Nemzeti Kukaholding” (azaz a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) fél-háromnegyed év késéssel küldte ki a lakosságnak a számlákat, így egy összegben kellett befizetni a szemétszállítási díjat.

Amit azonban ebből továbbutal a holding BTG felé, az nem elegendő a feladat ellátására: nincs fedezet sem a zöldhulladék elszállításra, sem a lomtalanításra. Így várhatóan az önkormányzat ezeket is kénytelen lesz saját forrásból finanszírozni.

Ennek apropóján Budaörs várhatóan áttér a házhoz menő lomtalanításra, így nem az utcán fog állni a szemét napokig. Erre azonban a fedezetet és az eszközöket is meg kell teremteni – tette hozzá. Szeptemberre várható a lomtalanítás a városban.

Végezetül közölte: „Itt is az történik, mint az iskoláknál: elviszik a forrásainkat, de nem szolgáltatnak cserébe. Azt viszont megengedik, hogy újra beletegyük a pénzünket, és mi finanszírozzuk, amire ők nem adnak a mi pénzünkből.”

Császárné Kollár Tímea (Jobbik) arról számolt be, hogy sikeres egyeztetést folytatott a helyi buszokat üzemeltető Homm Kft-vel. Elfogadták az ő, illetve a lakosság kéréseit a menetrenddel kapcsolatban. Most ugyan nem készül ezek miatt új menetrend, de a következő változásnál figyelembe veszik ezeket az igényeket.

Gáspár Béla (Fidesz-KDNP) az ügyben kezdeményezett tárgyalást, hogy az autósiskolák ne a reggeli csúcsforgalomban oktassanak a városban. Dr. Bocsi István jegyző jelezte, ez ügyben össze fogja hívni az iskolák képviselőit.

Stift Nándor (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) két balesetveszélyes helyzetre hívta fel a figyelmet: a Bretzfeld utcai parkolóban, illetve a Csata utca és a Károly király utca kereszteződésénél is van egy-egy nagy kátyú, amely beavatkozást igényel. Jelezte: a Távíróköz végén illegális szemétlerakóhely működik, fontos lenne ennek felszámolása. Végezetül egy életveszélyesen mozgó jelző tábla javítását kérte az Ifjúság utca 40-nél.

Lőrincz Mihály utóbbi kapcsán közölte, hogy azt már aznap reggel megerősítették. Az illegális szemétlerakásról szólva elmondta, hogy az a város több pontján jelentkezik, folyamatosan küzd vele a hivatal, a BTG és egy erre felkért cég is próbálja megakadályozni ezek kialakulását.

Dr. Tóth Ferenc (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) a buszmegállók lefedéséről érdeklődött, főleg a körzetébe eső Őszibarack utcai megálló esetében. Egyúttal jelezte: a Fodros utca végén is van egy illegális szemétlerakó.

Lőrincz Mihály elmondása szerint a buszmegállókat idén 8 helyszínen fedik be, jelenleg az árajánlatkérésnél tart a folyamat. Ezek között az Őszibarack utcai is szerepel. A Fodros utcai szemét elmondása szerint bekerítetlen magántelken található. Az ügyben határozatot küldött ki a hivatal a tulajdonosnak, hogy azonnal szüntesse meg a helyzetet. Ha nem teszi, az önkormányzat végezteti el a munkát és kiszámlázza a tulajdonos felé – tette hozzá.

Hauser Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) lakossági kérésre a Fém utca – Farkasréti út sarokra egy tükör kihelyezését kérte. Egyúttal köszönetet mondott, hogy az előző ülésen felvetett Szerelő utcai hibát gyorsan kijavította a Műszaki Ügyosztály.

Dr. Kisfalvi Péter (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) egy programra hívta fel a figyelmet: május 27-én, szombaton rendezi a Kamaraerdei Részönkormányzat és a Kamaraerdei Közösségi Ház Kamaraerdő Napját. Reggel 10-től este 10-ig mindenkit szeretettel várnak.

Wittinghoff Tamás polgármester egy lakossági panaszt osztott meg a testülettel, illetve a közvetítést nézőkkel. Miközben az állami tájékoztatás szerint a Tigáztól a Főgáz vette át a gázszolgáltatást, úgy tűnik, hogy a szolgáltatók között nem történt meg a megegyezés – ismertette a helyzetet. Egy budaörsi lakoshoz ugyanis, aki rendben befizette a gázszámlát, egyik nap beállított két ember a Főgáztól és számlatartozás címén leplombálták a gázóráját, mindenféle előzetes felszólítás vagy tájékoztatás nélkül. Ezért mindenkit kért, nézzen utána a gázszámlájának, nehogy az állam trehánysága miatt ilyen helyzetbe kerüljön.

 

testulet17_05_24 (2)

 

Első napirendi pontként a testület elfogadta a város 2016. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót, egyúttal döntöttek a 362,6 millió forint pénzmaradvány felosztásáról is. A forrás nagy részét korábbi kötelezettségvállalások teljesítésére fordítják, de megvalósul belőle az uszoda tetőszigetelésének felújítása is, valamint kiírják a hagyományos technológiával épült lakóépületek korszerűsítését célzó pályázatot, 5 millió forint keretösszeggel.

Átdolgozták az önkormányzati fenntartásában működő intézményekben dolgozó közalkalmazottak számára adható pótlékokat, illetve új, kiegészítő pótlékformát is bevezettek.

Elfogadta a testület a Helyi Építési Szabályzatnak (BHÉSZ) a Főépítészi Iroda által hosszan előkészített és egyeztetett eseti módosítását. Az új BHÉSZ 30 nap múlva fog életbe lépni.

Egy úgynevezett “salátarendelet” elfogadásával több budaörsi helyi jogszabályt is módosítottak, így többek között a hivatali SZMSZ-t. A rendeletalkotás szükségességét a magasabb szintű jogszabályokkal való összehangolás, illetve a gyakorlati tapasztalatok indokolták. A csomag egyik elemeként Budaörsön továbbra is munkaszüneti nap marad július 1-je, a Közszolgálati Tisztviselők Napja, a köztisztviselők számára, amit jogszabály ettől az évtől már nem ír elő.

Döntött a testület a Budaörsi Csicsergő Óvoda intézményvezetői pályázatáról is: a feladat ellátásával 2017. augusztus 1-jétől 2022. július 31-ig Veres Gábornét bízták meg.

Jóváhagyták a képviselők a jelentést a 2017. évi óvodai beiratkozásokról, egyúttal engedélyezték az önkormányzati fenntartásban működő óvodákban, hogy valamennyi óvodai csoport létszáma legfeljebb húsz százalékkal meghaladja a törvényi maximumot a következő nevelési évben.

Nem fogadta el az önkormányzat sem az Érdi-, sem a Ceglédi Tankerületi Központ által benyújtott 2017. évi felújítási és karbantartási tervet. Mert ezek egyáltalán nem tartalmaznak semmiféle felújítási munkálatokat.

Egyúttal felszólította a testület a tankerületi központokat, hogy tegyenek eleget a vagyonkezelésbe vett iskolaépületek és eszközök kapcsán a Vagyonkezelési Szerződésben vállalt karbantartási, pótlási és felújítási kötelezettségeinek 2017. szeptember 1-ig időarányos mértékben. Erről megállapodás aláírását kezdeményezi Budaörs. Ha nem jön létre 2017. június 1-éig a vonatkozó megállapodás, az önkormányzat jogi útra tereli a szerződés nem teljesítését.

Wittinghoff Tamás polgármester megerősítette, hogy a KLIK-et nem csupán a várossal kötött szerződés, de törvény is kötelezi arra, hogy az amortizáció mértékéig minden évben végezzen felújítási munkákat. Ez az a minimum 200 millió forint, amit a város megkövetel.

Ennél egyébként sokkal többet költött az iskoláira minden évben az önkormányzat. Ezért jogos, hogy kilátásba helyezik, perelni fogják kötelezettsége elmulasztása miatt a KLIK-et. Ez annál is inkább természetes, hiszen a többszörösét, 2.1 milliárdot vonnak el a várostól az oktatással kapcsolatos, úgynevezett szolidaritási hozzájárulás címén, amivel ellehetetlenítik Budaörs idei költségvetését.

Becz György (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arra emlékeztetett, hogy tavaly szeptemberben a tankerületi igazgató személyesen vállalt garanciát arra, hogy nem rontják le a város iskoláinak állagát.

Biró Gyula alpolgármester szerint hamis az érvelés, miszerint a felújítási-karbantartási munkákat a nyári szünet után is el lehetne végezni.

Löfler Dávid (Fidesz-KDNP) kijelentette, hogy a jogi útra terelés helyett tovább kellene tárgyalni az ügyben.

A polgármester felhívta a figyelmét, hogy az előterjesztés melléklete is tartalmazza, mennyiféle módon próbáltak egyeztetni.

Többen is felszólították a Fidesz-KDNP jelenlévő képviselőit, hogy indokolják meg, miért nem akarják megakadályozni a város iskoláinak leromlását, miért nem állnak ki a budaörsi érdekekért, holott erre tették le esküjüket.

Végül csak a két Fidesz-KDNP-s képviselő szavazott nemmel, és nem is indokolták meg döntésüket.

Ezt követően elfogadta a testület a BTG Nonprofit Kft. 2016. évi mérlegbeszámolóját, vagyongazdálkodásról szóló beszámolóját és a 2017. évi üzleti tervét.

Szintén a BTG-t érinti, hogy 85 millió forint tagi kölcsönt biztosított az önkormányzat számukra. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. ugyanis még az első negyedévre vonatkozó elszámolás szerinti szolgáltatásidíj-tartozását sem teljesítette a BTG felé, így a hulladékszállítás folyamatosságának biztosításához volt szükség erre a döntésre.

Egyúttal jóváhagyták a Budaörsi Településgazdálkodási Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítását is, mivel a jelenlegi könyvvizsgáló megbízatása 2017. május 31-én lejár, a könyvvizsgálói feladatok további ellátásához pedig tulajdonosi döntés szükséges.

Hozzájárult a testület, hogy a BTG Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részt vegyen a „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése” című pályázaton, egyúttal biztosította a 2018. évi költségvetése terhére a szükséges 410,2 millió forintos önrész fedezetét.

Ugyancsak elindul az önkormányzat az egészségügyi infrastruktúra fejlesztések támogatására kiírt pályázaton. Mivel a célok között szerepel a meglévő egészségügyi feladatokat ellátó épületek/helységek felújítása, átépítése, bővítése, ezért a Lévai u. 31. szám alatti gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat fejlesztésére adják be a pályázatot.

Ezzel szemben nem kíván élni a testület a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által felkínált szociális tűzifa vásárlási lehetőséggel, mert előnytelennek ítéli azt. Ehelyett úgy döntöttek, hogy a szociálisan rászoruló, budaörsi lakcímmel rendelkező személyek és családok részére természetbeni támogatásként téli tűzifa biztosítása céljából egymillió kétszázezer forintot különítenek el a 2017. évi költségvetésben.

Elfogadták a 2016. évi belső ellenőrzési tevékenységéről szóló jelentést.

Együttműködési megállapodást köt az önkormányzat a Heimatmuseummal és a Városi Régészeti Kiállítással, hogy elindulhassanak a múzeumi intézmények szakmai fejlesztésére kiírt Kubinyi Ágoston pályázaton.

Mivel olyan információi vannak az önkormányzatnak, hogy a kormányzat elfogadta a hitelkérelméhez csatolt módosított célokat, ezért a céltartalék felszabadításáról döntöttek. Így hamarosan elkezdődhet az Idősek Otthona bővítése, a Fodros és Stefánia utcák rekonstrukciója, illetve a Vackor Óvoda játszóudvarának felújítás, bővítése.

Zárt ülésen döntöttek a Szakály Mátyás Pedagógus Emlékérem odaítéléséről, valamint az önkormányzatokhoz tartozó intézmények központosított gáz- és villamos energia beszerzéséről.

 

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.