A felsőoktatási és a civiltörvényt is kifogásolták a budapesti kormányellenes tüntetésen

A felsőoktatási és a civiltörvényt is kifogásolták a vasárnapi budapesti kormányellenes tüntetésen, amelyen összefogásra szólították fel az embereket a jelenlegi politikai rendszer megváltoztatásáért.

 

A Nem maradunk csendben és az Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoport demonstrációján, a Kossuth Lajos téren Vágó Gábor korábbi LMP-s országgyűlési képviselő, korrupcióellenes aktivista azt mondta, minden nap van egy olyan hír, amelybe egy “tisztességes” országban belebukna a kormány.

Szerinte le kell váltani a politikai elitet, amely az elmúlt huszonhét évben “lenyúlta” az országot. A lopás akkor is az, ha törvénybe foglalják – tette hozzá.

Lengyel Máté agykutató, a CEU és a Cambridge-i Egyetem oktatója a szolidaritás fontosságát kiemelve úgy fogalmazott, hogy a magyar kutatók “színe-java” emelte fel a szavát a felsőoktatási törvény módosítása ellen. Megköszönte azoknak, akik kiálltak a CEU mellett, és kiállnak azért, hogy Magyarország jobb hely legyen.

László Luca, a CEU hallgatója egy szarkasztikus álláshirdetést olvasott fel, amelyben kormánytagokat keresnek. Egyetemek bezárása helyett a szociális hálózat hatékony működtetése, uszítás helyett a szolidaritás erősítése a követelmény – hangsúlyozta.

A Civilizáció csoport képviseletében felszólaló Deák Éva, a Partners Hungary Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint fenyegető a civiltörvény tervezete, a megbélyegzés félelmet kelt és aláássa a bizalmat. Azt mondta, a civilek kiállnak a szegényekért, a gyermekekért, a menekültekért.

 

tuntetes2_2017maj21

 

A demonstrálók a Műegyetem rakparton gyülekeztek, innen vonultak át rendőri kísérettel a Kossuth Lajos térre a Vámház körúton, a Múzeum körúton, a Károly körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán keresztül. A menet elején egy teherautó haladt, amelyről buzdító szavakat mondtak és zenét játszottak.

Az esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaztak, hogy “az elmúlt másfél hónapban a kormány szisztematikus hadjáratot folytat a magyar szabadság megmaradt intézményei ellen”. Felsorolták egyebek mellett a “lex CEU-t”, a “civilek elleni törvényt” és a reklámadót is.

A rendőrség a tüntetés után közölte, hogy biztosították a rendezvényt, intézkedniük nem kellett.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.