A közjegyző segít – A bérleti szerződés

(Budaörs, 2017. május 9. – Budaörsi Infó) Szakértői cikk-sorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal bérleti szerződés a téma, amivel kapcsolatban dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét kértük.

 

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, érzékelhettük Budaörsön is az utóbbi hónapokban, hogy megélénkült az ingatlanpiac. Ez nem csak a CSOK miatt történt, hanem egyébként is megnövekedett a kereslet a lakások iránt nem csak vétel, hanem bérlet céljára is.

 

Melyek a legfontosabb tudnivalók egy ingatlan bérbeadással esetén?

„Amikor bérbe adja valaki az ingatlanját, akkor hatalmas kockázatot vállal, hiszen a saját tulajdonát egy másik személy használatába adja, akit sok esetben nem is ismer, és ez a másik személy lesz az, aki jogosult lesz ezt az ingatlant birtokolni. Beköltözik oda, ott él, és azon kívül, hogy a bérbeadó havonta egyszer megtekintheti, hogy minden rendben van-e, valójában nem látja közvetlenül, hogy mi történik az ingatlanjában. Abban sem lehet biztos, hogy a bérleti díjat ki fogják-e neki fizetni. A legrosszabb esetben akkor sem fizet a bérlő, amikor a jogviszonynak vége lesz és távozik az ingatlanból, illetve azt visszabocsájtja a tulajdonos birtokába.”

 

 

kozjegyzo

 

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat?

„Kell hogy legyen egy jó, személyre szabott bérleti szerződésünk. Az interneten található bérleti szerződés minták sok esetben tartalmaznak érvénytelen rendelkezéseket, és nem is a mi ingatlan-bérletünkre készültek. Célszerű egyedi bérleti szerződést íratni, olyan szakértővel, aki ért a bérleti joghoz.

Tisztáznunk kell a bérlővel, hogy pontosan milyen időtávra tervez. A határozott idejű bérleti szerződést nem lehet rendes felmondással megszüntetni, sem a bérlőnek sem a tulajdonosnak. A bérleti jog az jog.

Attól még, hogy a bérlő elmegy az ingatlanból, nem szűnik meg a szerződés. Ha határozatlan idejű a bérleti szerződés, akkor általában a következő hónap végével kerülhet sor a felmondásra.

Célszerű körülírni, hogy melyek azok a magatartások, amelyeknek az elkövetése egy rendkívüli felmondást fog kiváltani.
(Tipikus eset a szomszédok zavarása, az ingatlan rendeltetésellenes birtoklása, az ingatlan rongálása, átépítés, dohányzás is akár.)

Rendkívüli felmondási oknak számít még a bérleti díj nemfizetése. A lakásbérleti törvény szigorú szabályokat ír elő az ezzel kapcsolatos felmondás esetén, ezektől a felek érvényesen nem tudnak eltérni.”

 

ingatlan

 

Mi történik, ha megszűnik a bérleti szerződés?

“Két probléma van a bérleti szerződés megszűnése esetén. Az egyik, hogy a bérlő – akinek kötelező kiköltöznie – erre nem hajlandó, tovább használja az ingatlan – ráadásul ingyen. A másik, hogy a bérlő nem fizet. Ezekben az esetekben csak egy hosszú pereskedés után juthatunk hozzá ingatlanunkhoz és a bérleti díjhoz, rezsiköltséghez. Mindkét problémára gyors és költségkímélő megoldás a közjegyzői okirat: ha a bérleti szerződést közjegyző készíti, a bérlő közvetlen végrehajtással kiköltöztethető, és a bérleti díj, költségek is végrehajthatók rajta – per nélkül.”

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.