Háromezer éves ősi játékot újítottak fel Mexikóban

Egy háromezer éves labdajátékot újítottak fel Mexikóban, az ullamaliztli nevű játék döntőjét vasárnap rendezték Teotihuacan városában.

 

A szervezők kulturális és vallási jelentősége miatt próbálják újjáéleszteni az ősi labdajátékot, amely mindenhol népszerű volt Közép-Amerikában addig, amíg a spanyol hódítók be nem tiltották. Mexikó szerte tíz csapat játssza az ősi játékot, amelynek első és eddig egyetlen tornáját 2006-ban szervezték meg – adta hírül a BBC, amely videóban mutatta be a versengést.

Az ősi leírások szerint a labdajáték a fény és a sötétség harca, és energiát biztosított ahhoz, hogy az emberiség előre haladjon. A mexikói Yucatán-félszigeten található az egyik legjobb állapotban fennmaradt hosszúkás pálya két oldalán kőgyűrűkkel, amelyeken át kellett juttatni a labdát. Az ősi pályák romjai Mexikó-szerte fellelhetők.

Manapság hosszú keskeny pályákon játszanak a hétfős csapatok egy nehéz gumilabdával, amelyet nem lábukkal, hanem derekukkal továbbítanak.

Az ősi időkben a játék veszteseit feláldozták az isteneknek, a mai szervezők azonban megelégednek egy kieséses jellegű versengéssel.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.