A költészet napja 2017 – Hatvanhét magyar költő olvas fel 12 órán át a Versmaratonon

Hetedik alkalommal rendezi meg kedden, a költészet napján a Versmaratont a közmédia: 67 magyar költő 12 órán át olvas fel verseiből és beszélget a művekről a Magyar Rádió régi, budapesti épületében – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-vel.

 

A Márványteremben április 11-én délelőtt 10 órától 22 óráig fogadják a költők és a Kossuth Rádió műsorvezetői a költészet iránt érdeklődő közönséget – idézte a közlemény Mucsányi Mariannát, a Kossuth Rádió csatornaigazgatóját.

Az egyedülálló eseményt a Kossuth Rádió több bejelentkezéssel, élő adással folyamatosan figyelemmel kíséri: a Versmaratonról a 180 perc, a Krónika, a Napközben, és a Közelről című műsorokban jelentkezik a rádió.

A hely című műsor a Márványteremből jelentkezik majd, kora délután pedig 13 órától élőben is belehallgathat a közönség a színpadon folyó beszélgetésbe. Este a Belépő, a Kossuth Rádió kulturális magazinja ad ízelítőt a rendezvényből, és bemutatják a “Nap versét” is – ezt költeményt a fellépő költők egy-egy sor megfogalmazásával közösen írják a nap folyamán.

A rádió mellett az M5 kulturális csatorna is követi a költészet napjának eseményeit. A Kulturális híradó stábja összefoglalót készít az eseményről, este pedig a Magyar Írószövetség székházát díszítő fényfestésről tudósít a csatorna. A fényfestés Kodály Zoltán zenéjével kísérve az írószövetség, a magyar irodalom és költészet múltját, nagy személyiségeit és az 1956-os forradalomban játszott szerepét jeleníti meg.

Az M5 csatorna beszámol a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében zajló eseményekről és a ferencvárosi ünnepi megemlékezésről, amelyen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár is beszédet mond.

A vidéki eseményekről is képet ad az M5 televízió, így a szombathelyi, békéscsabai, pécsi, kaposvári, soproni, szabadkai és szatmárnémeti ünnepségekről, különleges rendezvényekről. Szatmárnémetiben például mintegy ezer gyerek szaval majd együtt, Békéscsabán 24 órás versmondó- és versolvasó fesztivált tartanak, Szombathelyen pedig elkészül a Weöres Sándor versfal – emelte ki Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója.

A hirado.hu oldalán részletes információk szerepelnek a Versmaratonról, a programokról, az eseménysorozatról. A médiaklikk.hu oldalon élőben is követhető a Versmaraton.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.