Legjobbak között a budaörsi meseírók

(Budaörs, 2017. április 5. – Budaörsi Infó) A budaörsi Hermann Ottó Általános Iskola tanulói Gyomai Fanni és Nagy Luca (5. b.) részt vettek a V. Nemzetközi Benedek Elek Meseíró Pályázaton, és Őszi varázslat című meséjükkel bekerültek az 50 legjobb meseíró közé. Gratulálunk a szép eredményhez! 

 

 

Őszi varázslat

 

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy bagoly. Ezt a kis baglyot úgy hívták, hogy Huhu, egy nagy odvas fán lakott, a szüleivel. Huhu úgy élt, mint minden normális bagoly: reggel aludt, este kelt, és esténként pedig elindult a családjával vadászni. A nap-naputáni ismétlődő vadászatok egyre fakóbbak, és unalmasabbak lettek. Így Huhu azon gondolkodott mi lenne, ha nappal is ébren lenne, és többet látna a világból.

Napokig ezen gondolkodva egyszer csak eszébe jutott, hogy az erdőnek van egy mágusa, aki esetleg tudna segíteni ezen a problémán. A mágust úgy hívták, hogy Mogyoró, mivel ő egy mókus volt. Huhu egyik este, amikor elindultak vadászni, nem a családjával ment, hanem Mogyoró mágushoz indult. Az öreg mágus ilyenkor már mélyen aludt, ezért nem igazán örült, amikor Huhu megjelent nála, és kiverte az álmot a szeméből. Huhu elmondta, mi járatban van, és nagyon kérlelte a mágust, hogy segítsen rajta. Az öreg először, nem akart segíteni, mivel ez nem a természet rendje szerint való.

– Egy bagoly nappal igenis aludjon, éjszaka pedig vadásszon! – mondta Mogyoró.

De Huhu addig-addig kérlelte, míg a mágus megsajnálta, és beadta a derekát. Sebtében neki is állt a varázslat előkészületeinek, és azt mondta:

Holnap este ugyanebben az időben gyere vissza és készen lesz a főzet, amit kértél. Ha megiszod,  egy teljes napot ébren tudsz majd tölteni.
Huhu nagyon izgatott lett, alig bírta kivárni a másnap estét, és ahogy szárnyai csak bírták, repült a mókus mágushoz. Mogyoró már várta Huhut, hisz, ahogy ígérte, a főzet már készen volt. A kis bagoly alig bírta türtőztetni magát. Azonnal meg akarta inni a főzetet, de Mogyoró ráripakodott:

– Nem szabad most meginnod, csak akkor, amikor a Nap hajnalpírja  megjelenik a láthatáron!

Ezzel útjára engedte Huhut. Huhu, amikor hazaért a szülei még nem voltak otthon, ezért leült és várt. Mikor megérkeztek, már annyira fáradtak voltak, hogy nem vonták  kérdőre a kis baglyot, hogy hol, s merre járt. Amikor pirkadt, Huhu felhajtotta az üvegcse tartalmát és máris nem érezte magát fáradtnak, sőt energikus lett. Így aztán azonnal neki is vágott az erdőnek, ahol már ébredeztek az erdő állatai. Huhu másnak látta az erdőt. Fényesebb volt, hisz nappal volt. Ahogy repült találkozott egy őzikével. Huhu megkérdezte az őz nevét, Lilinek hívták. Huhu is bemutatkozott. Lili nagyon meglepődött, hogy a kis bagoly nappal is ébren van.

– Huhu, én úgy tudom, hogy ti éjjel vadásztok és nappal alszotok. Hogy-hogy ébren vagy? – kérdezte az őz.

– Nagyon kíváncsi voltam a nappali életre, csak nekem nem volt erőm, hogy fenn  maradjak reggel is. Elmentem hát az erdő varázslójához és kértem a segítségét.

Lili összebarátkozott a bagollyal és megmutatta neki a nappali erdőt. Huhut lenyűgözte a fényes varázslat. Ám egy idő után a kis bagolynak nagyon korgott a gyomra.

Hú-hú de éhes vagyok! De hol találok itt élelmet? A pockok és az egerek mind elbújtak. Hú-hú hogy maradok ébren éjjel, ha most is ébren vagyok?
Huhu hiába keresett, nem talált élelmet magának. Mire eljött az este a kis bagoly egyre fáradtabb és álmosabb lett. Így nem volt mit tenni, lefeküdt hát, hogy aludjon. Álmában újra a szüleivel vadászott a csillagos ég alatt. Boldog volt, nagyon boldog. Ráébredt, hogy a Természet igazán bölcs döntéseket hoz. Sokkal bölcsebbeket, mint ő.

 
A többi döntőbe jutott mesét ide kattintva lehet elolvasni.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.