A szénszennyezettség növekedésével csökken a babák születési súlya

Több mint öt százalékkal csökkent a babák születési súlya az amerikai Tennessee folyó völgyében, ahol szénerőművekre váltottak az 1979-es pennsylvaniai nukleáris baleset után – állapította meg egy amerikai tanulmány.

 

 

A kutatás azt vizsgálta, milyen hatása volt a Pennsylvaniában lévő Three Mile Island-i atomerőmű-balesetnek. A katasztrófa után leállították az érintett erőműveket és energiájukat a Tennessee folyó völgyében kiépített szénerőművekkel pótolták.

Az energiaforrás váltása után 5,4 százalékkal csökkent az újszülöttek súlya azokban a megyékben, amelyekben a legmagasabb volt az erőművek által kibocsátott szénrészecskék mennyisége a levegőben – állapította meg a kutatás.

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy ha a születési súly több mint öt százalékkal alacsonyabb az ideálisnál, az betegségeket, növekedési rendellenességet és idegrendszeri problémát, alacsony intelligenciahányadost is okozhat a későbbiekben – írja a PhysOrg tudományos hírportál.

“Az átlagos születési súly hozzávetőlegesen 134 grammal csökkent. A leginkább szennyezett területeken a csecsemők egészsége romlott” – mondta el Edson Severnini, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatója.

A Nature Energy című tudományos lapban megjelent kutatás a szénenergia és az atomenergia használatának kockázatait ütköztető vita része, melyet a 2011-es fukusimai japán atomkatasztrófa indított el. A baleset hatására számos ország másította meg atomenergia-termelésre vonatkozó korábbi terveit és energiaigényeit főként fosszilis forrásokból, többek közt szénből kezdte fedezni.

Az atomenergia támogatói, miközben elismerik a balesetek okozta veszélyeket, azzal érvelnek, hogy ez a technológia jóval biztonságosabb és kevésbé veszélyezteti az egészséget, mint a szénerőművek, miközben az azok által kibocsátott részecskék légzési problémákat okoznak és növelik a klímaváltozásban szerepet játszó üvegházhatású gázok mennyiségét.

A kutatók becslései szerint csak Kínában és Indiában évente több mint 200 ezren halnak meg a szénszennyezettség miatt.

A szénenergia támogatói szerint a légszennyezés ellen bevethető technológia jóval fejlettebb, mint négy évtizeddel ezelőtt, véleményük szerint a jövő az úgynevezett “tiszta széné”, melynek jóval alacsonyabbak a gazdasági és egészségügyi kockázatai. MTI

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.