Autóklub: hibás a közterület-felügyeletek eljárási jogosultságának szabályozása

A Magyar Autóklub szerint elhibázott a közterület-felügyeletek kamerás felvételek alapján történő eljárási jogosultságának szabályozása a kötelező haladási irány betartására vonatkozó szabályok megszegése esetén.

 

A szervezetnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében úgy vélekedtek, hogy egyrészt aránytalanul magas a fix ötvenezer forintos bírság, másrészt problémás, hogy a cselekmény az objektív felelősségi körbe tartozik. Ezért javasolják a bírság csökkentését, valamint a cselekmény kivonását az úgynevezett közigazgatási bírságos körből.

A szervezet szerint tévesek azok a nyilatkozatok, amelyek a közterület-felügyeletek által hivatkozott kamerák megfelelőségére, és ezen keresztül a közterület-felügyeleti eljárás jogszerűségére hivatkoznak. Nem veszik ugyanis figyelembe a közúti közlekedésről szóló törvény azon követelményét, miszerint a közterület-felügyelet csak akkor küldhet ki csekket az üzemben tartónak a rendszám alapján, ha az elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté, és a szabályszegést nem rögzítették a külön jogszabályban meghatározott technikai eszközzel – ebbe a kategóriába az autóklub ismeretei szerint jelenleg csupán a Véda kamera tartozik. A közterület-felügyeletek pedig nem jogosultak bírságolni, ha Véda berendezéssel készítenek felvételt, mindössze annyit tehetnek, hogy továbbítják az adatokat a rendőrségi központba – emelték ki.

Amennyiben viszont mégsem Véda kamerát üzemeltetnek, akkor ugyan valóban jogosultak csekket küldeni az üzemben tartónak, ha azonban a bírságolt nem fizet, csak a helyi rendőrség jogosult lefolytatni a közigazgatási hatósági eljárást. A befizetett bírságot viszont nem lehet visszakövetelni a közterület-felügyelettől – hangsúlyozták a közleményben.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.