A Budaörsi NŐ 2017 – Komjádné Udvarnoky Margit: Megtapasztaltam, hogy milyen keveset tudnak a gyerekek az ünnepek lényegéről

(Budaörs, 2017. április 2. – Budaörsi Infó) A Budaörsi NŐ fotókiállítást idén szervezték meg harmadjára Budaörsön. A kiállítás ezúttal 10+1 kiemelkedő hölgyet mutat be, akik azért tesznek, dolgoznak nap mint nap, hogy nekünk budaörsieknek és Budaörsnek jobb legyen. A fotókat 2017. március 30-ig lehet megtekinteni a budaörsi Városházán. Cikk-sorozatunkban bemutatjuk az idei 10+1 budaörsi NŐT.  Sorozatunk utolsó része következik.

 

 

A Budaörsi NŐ fotókiállítás megnyitója  2017. március 8-án volt a budaörsi Városházán. A kiállításon 10 portré képet láthatnak az érdeklődők, minden hölgy képe mellett egy bemutatkozást, hogy ki is ő, és egy rövid leírást arról, hogy az ismerősei milyen embernek gondolják, mi az, ami először eszükbe jut róla.

De ki is a kiválasztott 10+1 nő, és miért pont ők? Olvassák el cikk-sorozatunkban. Minden nap egy új hölgyet mutatunk be a kiállításon olvasható leírás alapján.

 

budaorsino2017 (19)

 

 

Komjádné Udvarnoky Margit

 

Komjádné Udvarnoky Margit 1954 óta él Budaörsön a Líra dalkör karnagya. 1963-ban kántori oklevelet, a Műszaki Egyetemen földmérnöki diplomát szerzett.

“Az összes általános iskolában ahol tanítottam, vezettem énekkart, tartottam furulya és technika szakkört (hímzés, sütés). Az iskoláktól függetlenül 2006 és 2016 közöt a budaörsi Heimatmusemban hetente egy délután ünnepelőkészítő ”hagyományőrző szakkört” vezettem.

Két ízben egy hetes nyári tábort is szerveztem. Ezeken az alkalmakon hímeztünk, sütöttünk vagy németül énekeltünk. Családunkban mindig fontos volt a zene. Ünnepnapokon, vasárnap szüleimmel kamarazenéltünk, később édesapám családunk tagjaiból szervezett “házimuzsika” koncerteket. Jelenleg lányaimmal tudok kamarázni.
10 éves korom óta tanultam zongorázni, később orgonálni, barokk furulyázni. Minden tanulmányom mellett jelen volt a zene. A tanítás is fontos szerepet játszott az életemben, ezt valószínűleg anyai ágon örököltem. A Kántorképzőn remekül ment a karvezetés és az orgonálás.

Így az akkor budaörsi plébános Dr. Sík Zoltán rám bízta az egyházi vegyes kórus vezetését. 16 éven át voltam karnagy. Jelenleg ez a “Werner Alajos Kórus”, amiben a mai napig énekelek. 1988-ban kezdtem el foglalkozni templomi gyerekkarral, nyugdíjba menetelemig vezetem is. Szívesen szerepelek énekkari találkozókon.
Mivel az iskolában német nyelvoktatás is van, sokat tanítottam német népdalokat és német templomi énekeket is. 

Férjem családja révén közel kerültem a német nemzetiségi származású budaörsiekhez. Ez indított arra, hogy részt vegyek a Líra hagyományőrző énekkar munkájában. 1989-től tagja, 2001-től karnagya vagyok.

Több iskolában való tanításom során megtapasztaltam, hogy milyen keveset tudnak a gyerekek az ünnepek lényegéről. A technika órák és szakkörök témájaként bevezettem az azokkal kapcsolatos tudnivalókat. Fontosnak tartom az egészséges táplálkozást, a gyógynövények használatát is. Készítünk birsalma sajtot, lekvárokat, szörpöket is.

Meg kell említenem az Úrnapi virágszőnyeg készítését is. A legszebb mintákat vadvirágból lehet kirakni. Ez egy nagyon nagy munka. Az én részemen krétával rajzoltam a betonra a mintát, s hajnalban jönnek a gyerekek a virágot szórni. A IV. oltárnál férjem kiterjedt családja dolgozik. Itt több napon keresztül tart a virággyűjtés. 25-30 családtag jön össze, jó ilyenkor találkozni.”

 

budaorsino2017 (11)

 

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK

“Határtalan zeneszeretet”

 

Csupa lelkesedés, hatalmas energiákat tud mozgósítani önmagában és másokban.
Tiszta lelkű, segíteni kész. Jó vele egy társaságban lenni.

Szorgalmas, keresztény nagy családból származik, kora gyermekkorát már Budaörsön töltötte. Felnőve, 3 gyermek édesanyjaként tevékenykedett tovább. Barátságai, ismeretségeit ezektől az időktől ápolja.  Határtalan zeneszeretete terelte a zene és a pedagógiai pálya felé. Vallásossága, abszolút hallása vezette az egyházi énekkarba, majd a Líra Dalkörbe.  Többszörös nagymamaként a Heimatmuseum-ban hagyományőrző foglalkozásokat is tart, szeret kertészkedni.

Neki van a legfantasztikusabb birsalma lekvárja. Mindenkivel nagyon kedves, egy fantasztikus ember. Örülök, hogy ismerhetem. Kiváló karnagy, és nagyon nagy türelemmel rendelkezik. Nem is értem honnan merít ennyi erőt.

Szorgalma, fegyelmezettsége  kiemelkedő zenei, műszaki és pedagógiai műveltsége  emelte ki pályatársai közül. Egész élete során szívügye volt a zenei nevelés, a sváb hagyományok ápolása.

Közösségi emberként évtizedek óta sokat tesz az egyházi kórusért, a gyermekek zenei  és hagyományőrző neveléséért.

Elképzeléseit mérnöki pontosság, nagy zenei  és pedagógiai hozzáértéssel valósítja meg. Munkássága a gyermekek zenei nevelésében, az egyházi kórus karmestereként, a Líra Dalkör vezetésében, valamint a hagyományőrző gyermek foglalkozásokban csúcsosodott ki.

Nagyon fontos számára a családja a szerettei, nagyon büszkén beszél róluk. Szeret társaságban lenni, üde színfoltja minden közösségnek. Sokan szeretik mert türelmes és segítőkész. Nagyon jó zenei érzéke van.

Rengeteget tud beszélni. Minden témához hozzá tud szólni. Nagyon barátságos és rendszerető ember. Tisztelettel beszél másokról, nincs benne rossz akarat. Ha a segítségét kéri valaki szívesen áll bárki rendelkezésére. Hihetetlen kedves és őszinte ember.  

A hagyományőrzés a dalok a lételeme. Számára mindenben ott van az zene, és ez így is van jól. Ezért ilyen kiváló szakember. Nagyon jó karvezető és jó barát. Meghallgatja az embereket, megfogadja a neki adott tanácsokat. Sosem mogorva vagy haragos.

Szívesen vagyok a társaságában, mert nagyon sokat lehet tőle tanulni. Remek birsalma sajtot készít. Sütni, főzni, hímezni, énekelni, mindent tud. Szinte mindenhez ért, és mindent magas színvonalon is csinál. A gyerekek rengeteget tanulhatnak tőle. Sok ilyen emberre lenn még szükség.

A munkájában nagyon precíz. A tökéletességre törekszik mindig. Neki köszönhető, hogy a dalok megtelnek élettel. Öröm vele lenni.

 

 

A sorozat korábbi részei:
A Budaörsi NŐ 2017 – Kádár Gabriella: Számomra a szobrászat ajándék Istentől

A Budaörsi NŐ 2017 –Dr. Egerszegi Magdolna: “A budaörsi NŐ” cím, úgy érzem kötelez

A Budaörsi NŐ 2017 – Bakai Gyöngyi: Jó az, amit csinálsz, csináld tovább!

A Budaörsi NŐ 2017 – Géczy-Gaál Szilvia: Abban hiszek, hogy többek vagyunk, mint az iskoláink, a végzettségünk…

A Budaörsi NŐ 2017 – Balás Eszter: Itt valóban értékteremtésről van szó, közösségépítésről, ami nekem is életbevágóan fontos

A Budaörsi NŐ 2017 – Chornitzer Beatrix: Újból szívesen végigélném!

A Budaörsi NŐ 2017 – Haag Csilla: Az óvodás korosztály az én életem

A Budaörsi NŐ 2017 – Feigl Enikő: Embernek lenni felelősséggel jár

A Budaörsi NŐ 2017 – Winkler Vilmosné Marcsi: Ugyanúgy a dolgomat végeztem mint bármelyik másik ember

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.