Budaörsi is harcolt az amerikai polgárháborúban

(Budaörs, 2017. április 1. – Budaörsi Infó) Szenzációs felfedezést tett egy magyar történész, amikor a múlt hónapban az Amerikai Egyesült Államokban kutatott az amerikai polgárháború (1861-65) magyar résztvevői után. A Washingtonban található Amerikai Helytörténeti Intézet Fotó- és Levéltárában dr. Zagyva Győző újkori történelemmel foglalkozó egyetemi tanár és kutató, számos amerikai polgárháborús könyv magyar szerzője egy budaörsi (Wudersch) származású katonának adataira és eredeti, kollodiumos technológiával készült fényképére lelt!

 

 

Az amerikai polgárháborúban sok magyar katona szolgált, főleg tiszti fokozatban, legtöbbjük a levert 1848-49-es magyar szabadságharc külföldre menekült hivatásos katonája volt, akik az európai kontinens monarchiák szabta légkörétől megundorodva meg sem álltak a fiatal USA, a demokrácia fellegváráig. Érthető tehát, hogy a magyar disszidensek miért szolgáltak egytől-egyig a szabadságelvű, liberális Észak oldalán.

 

adam_aprilisi_trefa2_cikk

 

Sok százukat név szerint is ismerünk, sokunknak ismerősen csenghet Fiala János, Kozlay Jenő és Asbóth Oszkár neve, utóbbi altábornagyként vezérkari parancsoki rangig is jutott az északi Unió seregében, a kék egyenruhát viselő ’jenkik’-nél.

 

A budaörsi származású közkatona nedves kollódiumos eljárással készült fényképe 1863 körüli keletkezésű lehet

A budaörsi származású közkatona nedves kollódiumos eljárással készült fényképe 1863 körüli keletkezésű lehet

 

A kutató által fellelt, sajátosan svábos arcú fiatal, magyar származású katonáról éppen ezért meglepő és különleges, hogy a szürke Dél, vagyis a Konföderációs hadseregben szolgált, ahol a monokulturális gazdaság alapját a fekete rabszolgák munkaereje adta és sajátosan arisztokratikus társadalommal rendelkezett. Mindössze annyi adat áll a születési helyként Wudersch-t megjelölő katonáról, hogy neve A. Koeseghy és 1831-ben született és a Robert E. Lee tábornok parancsnoksága alá tartozó Észak-Virginiai Hadseregben szolgált, részt vett a Spotsylvania-i csatában, ahol 1864 május 10-én a csata harmadnapján a bírósági épület körüli tűzharcban életét vesztette.

 

Thure de Thulstrup: A Spottsylvaniai csata (színes kőnyomat, 1887)

Thure de Thulstrup: A Spottsylvaniai csata (színes kőnyomat, 1887)

 

A Budaörsi Infó a hír hallatára saját kutatásba fogott és felcsapta a város telefonkönyvét, hátha él-e még a rokonsága vagy talán leszármazottai a szürke egyenruhás közkatonának városunkban. Az eredmény szenzációsra sikeredett!

 

adam_2017_jo

 

Nyomára leltünk és interjút is sikerült készítenünk Kőszegi Á.-val, aki kérésünkre nem rejtette véka alá véleményét az amerikai földre kitántorgott szépapával kapcsolatban:

„- Nem kell minden szépen hangzó hírt elhinni napjainkban, főleg nem április elsején, a bolondok és az olvasót átverő újságcikkek napján!”

 

(Budaörsi Infó / Április Egy)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.