Két év után sem történt meg a Kőhegyi építkezés okozta természeti kár helyreállítása

(Budaörs, 2017. március 31. – Budaörsi Infó) 2017. március 31-én sajtótájékoztatót tartott a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség budaörsi szervezete a Máriavölgy utcában a kőhegyi tájseb előtt. A sajtótájékoztató apropója az volt, hogy két éve történt, hogy egy építkezés miatt megbontották a Kőhegyet és azóta sem történt meg a helyreállítás és a felelősöket nem nevezték meg. Az elhangzottakkal kapcsolatban az Önkormányzatot is megkérdeztük. Részletek és előzmények a cikkben.

 

 

Előzmények

2015. március 18-án a Budaörsi Infó Online írt először arról, hogy egy építkezés kapcsán elkezdték megbontani a Kőhegyet a Máriavölgy utcában.

Ez a cikkünk – amiben az építtetőt is megszólítottuk – indította el azt az azonnali lakossági tiltakozó hullámot, amely kapcsán a helyi politika is rögtön aktivizálta magát minden oldalról. Cikkünk és az azt követő írásaink alatt és a Facebookon rendkívül élénk vita alakult ki az ügyben, amely országos sajtóvisszhangot is kapott.

A lakossági bejelentések és a nyilvánvaló természetkárosítás kapcsán a Budaörsi Infó szerkesztősége Mártonffy Istvánnal, Budaörs Város akkori főépítészével és Budakeszi Járás Építéshatósági Osztályával is felvette a kapcsolatot.

Wittinghoff Tamás polgármester azonnal reagált első írásunk kapcsán és kijelentette, hogy elfogadhatatlannak tartja az építkezést a Kőhegy lábánál.

2015. március 19-ére lakossági tiltakozást hirdettek meg a Facebookon amelyre nagyon sokan jelezték részvételüket.

Több százan gyűltek össze az építkezésnél. A demonstráción Wittinghoff Tamás polgármester, Bakó Krisztina, a választókörzet önkormányzati képviselője és Nagy Sándor András a helyi Fidesz-KDNP elnöke szólalt fel.

2015. április 15-én szabálytalannak minősítették a megkezdett építkezést, ezért az Érden működő Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal arra kötelezte a tulajdonost, hogy 120 napon belül állítsa vissza az eredeti állapotot.

Az eredeti állapotot a tulajdonos a mai napig nem állította vissza. Az ügyben bírósági eljárás van folyamatban.

Ezután elkezdődött, illetve folytatódott a politikai adott-kapok az ügy kapcsán, ami azóta is tart kisebb-nagyobb szünetekkel. Lásd cikkeinket:

A képviselő-testületi ülésen történt – Változtatási tilalmat rendeltek el a Kőhegyre

Wittinghoff Tamás: Szégyelljétek magatokat!

A Kőhegyen az építkezés akár folytatódhat is!?

Szabálytalan volt az építkezés a Kőhegyen, vissza kell állítani az eredeti állapotot!

Csenger-Zalán Zsolt vs Wittinghoff Tamás – Leállítható-e a tájromboló építkezés a Kőhegyen?

A Máriavölgy utcai építkezéssel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott a budaörsi Fidesz

 

 

A helyi Fidesz mai satótájékoztatója

 

Nagy Sándor András, a helyi Fidesz elnöke az építkezés helyszínén, a Máriavögy utcában 2017. március 31-én a következőket mondta el:

“Két esztendeje indultak el a munkagépek a Máriavölgy utcában, hogy sebet ejtsenek városunk büszkségén, a Kőhegyen. Két éve várják hiába a budaörsiek a tájseb begyógyítását, és két éve várják hiába a felelősök számonkérését.

Ez a botrány jelképe mindannak a természet-rombolásnak, ami 25 éve zajlik Budaörsön a baloldali városvezetés irányítása alatt.

Két év után még mindig főépítészként dolgozhat az a személy, aki az építkezést elősegítette. Két év után még mindig a baloldali Fejlődésért Egyesület bizottsági tagja az a személy, aki a tervtanácsban lobbizott, hogy megvalósulhasson a Kőhegy-romboló terv.

Minden jel arra mutat, hogy a polgármesteri hivatal nyakig benne volt az ügyben. Ez nem a véletlen műve volt. A polgármesteri hivatalban tudták jól, hogy itt mi készül, látták a terveket, hetekig tanácskoztak, a polgármester emberei a tervtanácsban jóváhagyták, a polgármester emberei az építési hivatalban engedélyezték.

Két éve tart a polgármester szánalmas magyarázkodása az ügyben, hogy a városvezetést semmiféle felelősség nem terheli, és szabályosan járt el a hivatala. Aztán egy tv-interjúban elszólta magát, hogy a hivatala egyik beosztottja már nem dolgozhat Budaörsön az ügy miatt.

Mindebből az derül ki, hogy a baloldali városvezetés felelős a Kőhegy-rombolásért. Először szokásához híven a kormányt próbálta hibáztatni, de hamar lebukott, amikor kiderült, hogy az építési engedélyt pont a budaörsi polgármesteri hivatal adta ki erre a szörnyűségre. A budaörsi lakosok tiltakozása következtében pedig pont a Pest Megyei Kormányhivatal állította le az építkezést.

A helyi Fidesz küldetése, hogy a budaörsiek számára fontos ügyeket képviselje. Hozzánk fordultak az itt élő emberek két éve, hogy segítsünk tüntetést szervezni a Kőhegy rombolás ellen, amit meg is tettünk. Aztán azt kérték, legyen vizsgálat.

Mi egy független, összpárti vizsgálóbizottság felállítását indítványoztuk, amit a baloldali városvezetés aljas módon megakadályozott. A budaörsi polgármester rejtegeti a felelősöket a mai napig, és nem akarja, hogy a budaörsiek megismerhessék az igazságot.

Nem ez az első eset, hogy a Kormányhivatalnak kell megvédeni Budaörsöt, mert hiába várnak a lakosok megoldásra a városvezetéstől. Ezt az ügyet ugyanúgy a szőnyeg alá kívánja söpörni a baloldal, mint a budaörsi gödör ügyét, vagy az Egészségügyi Központ szétrablását, aminek a szálai a polgármesterhez vezetnek. A budaörsi Fidesz ugyanúgy a végére fog járni az ügynek is, és ugyanúgy fog harcolni azért, hogy ez a tájseb begyógyuljon, mint ahogy elértük, hogy betemessék a gödröt. Ha kell, minden évben eljövünk ide, és indítványozzuk az ügy kivizsgálását, ha kell, minden évben eljövünk ide, és számon kérjük a városvezetést, és követeljük az ügy megoldását. Budaörs a Kőhegy rombolásnál többet érdemel.”

 

kohegysajtaj_fidesz_03_31

 

Nagy Sándor András a beszéde után elmondta, hogy a sajtótájékoztatónak az volt a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a kőhegyi tájrombolás felelőseit még mindig nem vonták felelősségre. Továbbá azt kéri, hogy minden információt hozzon az Önkormányzat nyilvánosságra.

Elmondása szerint a Fidesz mindent megtett annak érdekében, hogy ez a probléma megoldódjon, egy független bíráló bizottság létrehozását is kezdeményezték.

Azt állította, hogy az ügy jelenleg is a Kúriánál van, és amíg ott van, addig nem kell végrehajtani, vagyis nem lehet eltüntetni a tájsebet. Ezzel szemben az a tény, hogy a bíróság a döntés végrehajtást az eredeti állapot helyreállítására nem függesztette fel.

Véleménye szerint az Önkormányzatnak kellene lépéseket tennie. Annak ellenére gondolja így, hogy az eljárás az Érdi Építésügyi Hatóság jogkörébe tartozik.

 

A jelenlévő helyi média képviselői közül szinte mindenki próbálta azzal szemben, amiket a Fidesz-elnök állít megvilágítani a valós helyzetet miszerint a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya előtt nem áll jogi akadálya annak, hogy a határozat végrehajtását kikényszerítse és önkéntes végrehajtás hiányában az építtető költségére elvégeztesse és a költségeket az építtetőn behajtsa. Az ügyben ez a hatóság járhat el, Budaörs Önkormányzatának – elmondásuk szerint – nincs lehetősége erre.

Olvassák el alább Budaörs jegyzőjének helyzetértékelését és álláspontját is az ügyben!

 

 

A budaörsi Önkormányzat álláspontja

 

Dr. Bocsi István, városunk jegyzője a Budaörsi Infónak elmondta, hogy a Budaörs, Máriavölgy utca 2. szám alatt az építkezés elindulása után a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya PE-06D/EP/216-16/2015. sz. határozatával  megállapította, hogy az építtető engedély nélkül, jogszerűtlenül végezte tevékenységét és elrendelte az eredeti állapot helyreállítását, azaz a kiemelt munkagödör visszatöltését.

Az építtető ezt a döntést  nem fogadta el, fellebbezett és a Pest Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja (Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztály) a PED-EF/80-5/2015. sz. 2015. július 20. napján kelt határozatával döntött, helybenhagyta az I. fokú döntést és megerősítette azt a határozatot, hogy a munkagödröt vissza kell temetni. A végrehajtásra 120 napot adott.

Az előírt határidő  2015. decemberében lejárt.

Az építtető egyébként bírósághoz fordult, a bíróság a végrehajtást nem függesztette fel, így a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya előtt nem áll jogi akadálya annak, hogy a határozat végrehajtását kikényszerítse és önkéntes végrehajtás hiányában az építtető költségére elvégeztesse és a költségeket az építtetőn behajtsa.

A jegyző megjegyezte, hogy valamennyiünkben joggal merül fel a kérdés, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya miért nem hajtotta végre hatósági úton a határozatot és a döntés ellenére miért nem történt meg a helyreállítás.

Az építéshatósági rendszer átalakítása során sajnos a helyi önkormányzatoknak semmilyen érdemi lehetősége nem maradt, amivel fel tudnának lépni az engedély nélküli építkezésekkel szemben.

Budaörsön is sok esetben látszik ennek az „eredménye”. A Polgármesteri Hivatalhoz jelentős számú megkeresés érkezik a szomszédjukban, környezetükben folyó építkezésekkel kapcsolatban, amelyekről a lakosok semmilyen információval nem rendelkeznek és még csak tudomásuk sincs arról, hogy milyen építkezés történik esetleg a szomszédjukban, mivel a jogszabályok átalakítása során erről már határozatot sem kapnak.

Az Önkormányzat a hatáskört kapott hivataloknak több esetben jelezte a településen folyó engedély nélküli építkezéseket, melyekben érdemi és a jogszerűtlen magatartást megakadályozó vagy felszámoló intézkedés nem történt.

Az építéshatósági rendszer átalakításának következményei előre láthatóak voltak és kiszámítható volt, hogy a kellő motivációval és elégtelen eszközökkel felálló építési hatóságok nem fogják tudni ellátni feladatukat és azokon a településeken, ahol jelentős az építési szándék, így Budaörsön is ez oda vezet, hogy jogszerűtlen építkezések sokasága valósul meg a településen.

Ennek sajnálatos példája a Budaörs, Máriavölgy utcai eset is, ahol Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya az elmúlt két évben nem tudott érdemi intézkedést tenni a döntésének végrehajtása érdekében.

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.