Ősemberek nyomai helyett a brit katonák üres üvegeire bukkantak

Első világháborús katonák több száz üres alkoholos üvegére bukkantak őskori leletek után kutató régészek Izrael középső részén.

Az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) szakemberei a helyi előírásoknak megfelelően a Ramle város melletti út építése előtt rutinfeltárást végeztek néhány hete, mivel a környéken korábban negyedmillió éves, a középső kőkorszakból származó kovakő szerszámokat találtak.

Legnagyobb meglepetésükre azonban ezúttal mindössze százéves maradványokra bukkantak, az első világháborúban errefelé szolgáló brit katonák nyomaira. A harcosokat a törökök idején átmenetileg egy mezőgazdasági munkálatokhoz használt épületben helyezték el, de a barakk annak idején ismeretlen okból kigyulladt és összedőlt.

A katonák szállásuktól néhány méterre egy mélyedést ástak a szemétnek, ahol az izraeli régészek több száz üres üvegre bukkantak, amiből kiderült, hogy a csaták szüneteiben igen jelentős mértékben fogyasztottak tömény alkoholt.

A százéves palackok mellett törött cserepeket és evőeszközöket, egyenruhagombokat, övcsatokat, lovas felszereléseket, egy repülős tiszt lovaglópálcájának ezüst csúcsát és a katonák mindennapjaiban használt más eszközöket is leltek.

A több száz üveg hetven százaléka tömény szeszes ital volt, noha akadtak nem alkoholos és sörös üvegek is. Európából hozott bor, sör, szóda, gin, likőr és whisky volt a katonák itala a háború nehéz napjaiban.

A szomjukat oltó katonák az egyiptomi expedíciós egységhez tartoztak, amely 1917. november 15-én Edmund Allenby tábornok vezetésével elfoglalta a törököktől a mai Ramla és Lod környékét, és mintegy kilenc hónapra tábort vett, mielőtt elindult Jeruzsálem felé.

A régészek nem győztek csodálkozni munkájuk közben, hiszen antik wiskys üvegeket ritkán találnak, noha Izrael földjén unos-untalan őskori leletekbe bukkannak, hiszen ezen a területen haladtak el több hullámban az első emberek Afrika felől, hogy aztán meghódítsanak minden kontinenst.

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.