Hasznos információk a nyugdíjjal kapcsolatban

(Budaörs, 2017. március 25. – Budaörsi Infó/Kiszámoló) Bár mindenkit előbb-utóbb érint, nagyon keveset tudunk a nyugdíjról, a nyugdíjjogosultságról és a kiszámításának módjáról. Ezért megbeszéltem egy ezzel is foglalkozó könyvelővel, hogy néhány cikken keresztül mutassuk be, amit érdemes tudni erről a kérdésről.

 

 

Természetesen csak a mostani állapotokról tudunk információval szolgálni, ami nyilván gyökeresen meg fog változni 20-30 év múlva, mire a most 35-45 éves korosztály eléri a nyugdíjkorhatárt. A politikusok azzal nyugtatgatják a népet, hogy demográfiai válság ide, száz éve nem látott kivándorlási hullám oda, 2030-ig biztos nem omlik össze a rendszer. Ebben az a rossz vicc, hogy a ma 65 éves férfiak is átlagosan tovább fognak élni a statisztikák szerint, mint 2030, a fiatalabbakról már nem is beszélve.

Itt az első része a cikknek, amely a nyugdíj előtt állóknak szól. Ha van kérdésed, tedd fel a hozzászólásokban, remélem Mónikának, a cikk szerzőjének lesz ideje és energiája válaszolni rájuk.

Írj arról is hozzászólást, milyen kérdések foglalkoztatnak a témával kapcsolatban.

Amikor közeledik a nyugdíjkorhatár, rengeteg kérdés merülhet fel az elintézési folyamatokat tekintve.

Az alábbi cikkben igyekeztünk felvázolni az öregségi nyugdíjhoz kapcsolódó ügyintézés menetét.

 

Ki jogosult öregségi nyugdíjra?

Az öregségi nyugdíjnak 3 fajtáját különböztetjük meg:

1. Teljes jogú öregségi nyugdíj,

2. Öregségi résznyugdíj,

3. Nők kedvezményes nyugdíja

 

Teljes jogú öregségi nyugdíjra jogosult az, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, rendelkezik 20 év szolgálati idővel és a nyugdíjba vonulásának napján nem áll biztosítási jogviszonyban.

/Szolgálati idő: Azon időszakok összessége, amely alatt az igénylő nyugdíjbiztosítási járulék fizetésre kötelezett volt, vagy megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett, illetve biztosítási jogviszonyban állt. – Ilyen lehet: munkaviszony, GYED, GYES, GYET, szülési szabadság, sorkatonai szolgálat./

 

Group of older people showing thumbs up

 

A nyugdíjkorhatárt az alábbiak szerint kell megállapítani nemtől függetlenül:

1952.01.01. előtt születettek esetén: 62 év

1952-ban születettek esetén: 62 évi +183 nap

1953-ban születettek esetén: 63 év

1954-ben születettek esetén: 63 évi + 183 nap

1955-ben születettek esetén: 64 év

1956-ban születettek esetén: 64 év + 183 nap

1957-ben és azt követően születtek: 65 év

Öregségi résznyugdíjra jogosult az, aki a rá irányadó korhatárt betöltötte, de csak 15 év szolgálati idővel rendelkezik.

 

Nők kedvezményes nyugdíja:

Korhatártól függetlenül kérhetik nyugdíjazásukat azok a nők, aki rendelkezek 40 év szolgálati idővel, amelybe beleszámít a gyermekük után folyósított szülési szabadság, GYED, GYES, GYET és a súlyosan fogyatékos gyermekükre tekintettel kapott ápolási díj időszaka. A kereső tevékenységgel járó biztosítási ideje azonban nem lehet kevesebb 32 évnél.

 

Milyen nyomtatványok kell igényelni nyugellátást?

A fentiekből látható, hogy az öregségi nyugdíjat igénylők életkora meghaladja a 60 évet, így számukra az adminisztrációkkal járó terhek nem minden esetben problémamentesek.

A nyugdíjat igényelhetik papíralapon és elektronikus úton beküldött nyomtatványokon.

 

A nyomtatványt az alábbi útvonalon érik el:

https://e-ugyintezes.onyf.hu/, ezt követően válassza a nyomtatványok menüpontot → Ugrás nyomtatványtárra →Kérelmek → K02 kérelem (Igénybejelentés 1997. évi LXXXI. tv. alapján öregségi típusú nyugdíjak elbírálásához.)

A nyomtatványt kitölthetik géppel és kézzel is, majd a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell beküldeni, személyesen bevinni vagy ügyfélkapun keresztül benyújtani legkorábban a megjelölt dátum előtt 30 nappal.

A nyomtatvánnyal egyidejűleg be kell küldeni az utolsó munkahely kilépőpapírjait, és a lezárt társadalombiztosítási igazolványt, amiben szerepelnek a munkáltatók bejegyzései.

A nyomtatványhoz csatolható minden olyan dokumentum, ami a szolgálati idő összeszámításához szükséges lehet. (katonakönyv, anyakönyvi kivonatok, munkakönyv.)

A Nyugdíjfolyósító határozatában értesíti az igénylőt a szolgálati idő összeszámításának eredményéről és a nyugdíj alapjaként kiszámított jövedelmeiről. Amennyiben ezzel nem ért egyet az igénylő, 15 napon belül jelezheti az igazgatóságnak a hiányokat az igazoló dokumentumok birtokában.

 

Jó tanács:

A szolgálati idő összeszámítása olykor igen sok időt vesz igénybe, ezért javaslom, hogy a nyugdíjazást megelőző években kezdeményezzen adategyeztetést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.

Az egyeztetést az alábbi honlapon keresztül kezdeményezheti:

www.onyf.hu/hu → Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés menüponton keresztül.

Ezt a szolgáltatást azonban csak ügyfélkapus regisztráció birtokában használhatják.

Az ügyfélkapus regisztrációt az ország bármelyik okmányirodájában percek alatt elvégezhetik, a személyi okmányaik és az adóazonosító jelük birtokában.

A Nyugdíjbiztosítási igazgatóság 2017 – 2019 évek között hivatalból kezdeményezi az adategyeztetési eljárást az 1960-1965 évben születettek tekintetében.

 

(Budaörsi Infó/Kiszámoló/Lipcsey Mónika)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.