A Budaörsi NŐ 2017 – Balás Eszter: Itt valóban értékteremtésről van szó, közösségépítésről, ami nekem is életbevágóan fontos

(Budaörs, 2017. március 24. – Budaörsi Infó) A Budaörsi NŐ fotókiállítást idén szervezték meg harmadjára Budaörsön. A kiállítás ezúttal 10+1 kiemelkedő hölgyet mutat be, akik azért tesznek, dolgoznak nap mint nap, hogy nekünk budaörsieknek és Budaörsnek jobb legyen. A fotókat 2017. március 30-ig lehet megtekinteni a budaörsi Városházán. Cikk-sorozatunkban bemutatjuk az idei 10+1 budaörsi NŐT. 

 

 

A Budaörsi NŐ fotókiállítás megnyitója  2017. március 8-án volt a budaörsi Városházán. A kiállításon 10 portré képet láthatnak az érdeklődők, minden hölgy képe mellett egy bemutatkozást, hogy ki is ő, és egy rövid leírást arról, hogy az ismerősei milyen embernek gondolják, mi az, ami először eszükbe jut róla.

De ki is a kiválasztott 10+1 nő, és miért pont ők? Olvassák el cikk-sorozatunkban. Minden nap egy új hölgyet mutatunk be a kiállításon olvasható leírás alapján.

 

budaorsino2017 (12)

 

Balás Eszter

 

Balás Eszter az Alapítvány a Dadogókért és a Seneca Beszéd Stúdió vezetője. Kiemelkedő szakmai munkájáért a Démoszthenész Egyesülettől a mesterlogopédusi kitüntető címet, a Fonetikai és Logopédiai Társaságtól Kempelen Farkas érdemérmet kapott.

A Csoportanalitikus Kiképző Társaságnál tréneri kompetenciái erősítése érdekében „csoportvezető” minősítést szerzett. A közelmúltban jelent meg a “Képes könyv a dadogásról és más dolgokról” című könyve.

 

balaseszter_budaorsino2

 

“Még igen fiatal voltam, amikor 1974-ben Montágh Imre ajánlására lámpaláztól dobogó szívvel először botorkáltam le a Pinceszínház lépcsőin.
Ez akkor hazánk egyik legszínvonalasabb amatőr színjátszó csoportja volt. Igazi megtiszteltetés Imrétől, hogy alkalmasnak tartott a feladatra, hogy ott színpadi beszédet oktathassak.
Ugyanebben az évben végeztem a logopédia szakon. Főiskolai tanulmányaimmal párhuzamosan táncdal-énekléssel foglalkoztam.

A diploma megszerzése után egy laza mozdulattal a kukába hajítottam a repertoáromat tartalmazó, zongorakísérők számára lejegyzett kottáimat.
Ez nagy hiba volt, de jó lenne ma néha egy-egy kellemes baráti összejövetelen énekelgetni belőle!

Elhatároztam, hogy jó logopédus lesz belőlem, belevetettem magam a munkába. Először 4 évig egy nevelőotthonban, majd 16 évig egy nevelési tanácsadóban dolgoztam.
Itt nagy érdeklődéssel fordultam a pszichológia tudománya felé, sokat képeztem magam.

Munkaközösség vezető lettem, a kerületi beszédjavító munka mellett állandóan beszédtechnika tréningeket vezettem. 10 évig tanítottam beszédet a Vörösmarty Gimnázium drámatagozatos osztályában. Két év müncheni tartózkodás után hazatérve új utakat kerestem a szakmai életben. Így hoztuk létre férjemmel és tulajdonos társammal 1994-ben az Alapítvány a Dadogókért nevű civil szervezetet, majd 1997-ben a Seneca Beszéd Stúdiót.
Szívesen vállalom a pöszeség, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, hadarás, diszfónia, orrhangzós beszéd javítását.

Hosszabb ideig foglalkoztam magatartászavaros gyerekek, autisták, enyhe- és középsúlyos értelmi fogyatékosok, nagyothallók, mozgássérültek beszédfejlesztésével.

Kiemelkedő érdeklődési köröm a beszédtechnika és kommunikáció-fejlesztés, valamint a dadogás terápiája. Mindkettőt évek óta oktatom posztgraduális tanfolyamokon az érdeklődő kollégáknak.”

 

budaorsino2017 (14)

 

Balás Eszter a fotókiállítás megnyitója után a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagy öröm volt számára amikor megtudta, hogy őt is beválasztottak a Budaörsi Nők közé.

“Amikor megtudtam, hogy egy vagyok a kiválasztottak közül, első pillanatban gyanakodni kezdtem. Nem tartom magam különlegesnek. Egyszerűen végzem a dolgom, legjobb tudásom szerint. Ennyi. Ez nem rendkívüli, ezen nincs mit ünnepelni.

Mi ez? Nagyon furcsa! Itt biztos valami fondorlatos érdek van a háttérben. – így morfondíroztam.

De Emese tiszta szeme, meggyőző érvelése az első, bemutatkozó beszélgetésnél kedvezően hatott rám.

Végülis: nő is vagyok, budaörsi is vagyok, – gondoltam, ebbe bele lehet menni. Szeretem ezt a várost, elkötelezett patrióta vagyok, hát legyen. Legyek én is a BUDAÖRSI NŐK egyike. Ajánlóm, Fejérné Hodut Éva személye is garancia volt arra, hogy ez jó ügy. Aztán minél jobban benne voltam ebben a folyamatban, annál jobban beláttam: itt valóban értékteremtésről van szó, közösségépítésről, ami nekem is életbevágóan fontos.

Szép, családias és mégis felemelő volt az ünnepség. Büszkeséggel töltött el, és tölt el ma is, ilyen nők társaságában lenni. Csak azt sajnálom, hogy az idő kevés volt arra, hogy jobban megismerkedjünk. De ez pótolható, és már meg is tettem az első lépéseket!

Azóta is lázasan gondolkodom, kit ajánlhatnék jövőre, aki budaörsi is, és nő is!

Köszönjük, Emese!”

 

budaorsino2017 (11)

 

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK

“Elkötelezett”

 

Eszter sejtet, szókincse gazdagságából éppen csak jelképül mutat meg valamit, ennél fogva az őt hallgató, tevékeny-alkotó társává válik, beszédében mindig a háttér számít, egy érzés és egy gondolatvilág rejtetten ható delejessége – melynek a szó csak afféle előretolt szolgálója.

Erős, magabiztos, öntudatos.  Együttműködésünk során szavaival, és még inkább tetteivel arra tanított meg, hogy a másik emberre, különösen a gyerekre való odafigyelés a legnagyobb ajándék, amit adhatunk.    

Nagyon aktív, nyitott ember, aki tudása legjavát adja mindig.  Elégedetlenségében kíváncsian és szorgalmasan keresi – az elégedettséget.

Nagyon hálás vagyok Eszternek azért, amit tesz, és ahogy teszi, látom az elkötelezettségét és látom a harcait, a misszió, amit végez, túlmutat minden emberi törekvésen, olyannak látom, mint akit “Isten ujja megérintett”.   

A nagy korkülönbség ellenére csaknem 30 éve tud zökkenőmentesen a társam lenni, és ez jellemzi, fémjelzi a logopédia és az alapítványi munka iránti elkötelezettségét is. Ifjúkorunkban úgy láttam, mint egy “dodzsemelőst”, lelkesen, sok nehéz, ütközős helyzetben, ahonnan ki kellett keveredned, a karambolt láttad, mert látni akartad, tusakodtál és “emberesen” döntöttél, megoldottad.  Respekt!

Eszterhez a beszédtechnikám, a kommunikációm, előadói készségeim további fejlesztése céljából fordultam, tőle rengeteget tanultam, ezért barátaimnak, de elhelyezkedési tanácsadóként ügyfeleimnek is jó szívvel ajánlom őt.  
Eszter, egy csodálatos pedagógus, aki nem mindennapi humorával és módszereivel kicsiknek és nagyoknak egyaránt segít boldogulni az életben.   

Munkáját lelkiismeretesen és odaadóan végzi, mindig ad valami pluszt. Szakmájában nagy elismerésnek örvend, amire minden alapja megvan.
Kedves, segítőkész és nyitott. Korunkban nagy szükség van olyan szemléletű és műveltségű nőre, mint ő. Tudását nem zárja el, folyamatosan képzi a jövő gyógypedagógusait, amiért csak hálásak lehetünk.
Mindig elfoglalt, nyüzsög, sürög-forog, ennek ellenére mindig van egy kedves szava ahhoz, akivel beszél, és nem látszik rajta még az sem, hogyha fáradt vagy leterhelt.

Mérhetetlen energiával rendelkezik és hihetetlen teherbírással. Remek ötletei vannak, és nem marad meg a tervezés fázisnál, hanem amit a fejébe vesz, azt véghez is viszi.   
Minden tanítványával úgy bánik, mintha csak a saját gyereke lenne. Mindenki szeret hozzá járni, a vele eltöltött idő egy olyan hasznos időtöltés, ami sokak életét megváltoztatja.   

Neki köszönhetem, hogy visszakaptam az önbizalmamat. Nagyon türelmes és jóságos. Amikor velem beszél 100%-osan rám figyel. Nagyon jó szakember és szerintem nagyon jó ember is.
Nagyon szeretem Eszterben, hogy mindig mosolyog. Ha találkozom vele már attól jó kedvem lesz, hogy meglátom. Ritkán látni szomorúnak. Én benne mindig azt látom, hogy állandóan tettre kész, és bármikor fordulhatok hozzá segítségért.

Kedves és sokszínű hangja van. Miközben tanít, bármivé át tud változni. Játékosan, de mégis a legmagasabb színvonalon tanít. Amit elmagyaráz, azt megérti az ember. Kívánom, hogy még sok száz gyerek tanulhasson tőle.  Pozitívan tekint a világba, számára nincs lehetetlen, csak megoldásra váró feladat.    

 

budaorsino2017 (19)

 

A sorozat korábbi részei:

 

(Budaörsi Infó)

 

 

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.