A Budaörsi NŐ 2017 – Dr. Egerszegi Magdolna: “A budaörsi NŐ” cím, úgy érzem kötelez

(Budaörs, 2017. március 20. – Budaörsi Infó) A Budaörsi NŐ fotókiállítást idén szervezték meg harmadjára Budaörsön. A kiállítás ezúttal 10+1 kiemelkedő hölgyet mutat be, akik azért tesznek, dolgoznak nap mint nap, hogy nekünk budaörsieknek és Budaörsnek jobb legyen. A fotókat 2017. március 30-ig lehet megtekinteni a budaörsi Városházán. Cikk-sorozatunkban bemutatjuk az idei 10+1 budaörsi NŐT. 

 

 

A Budaörsi NŐ fotókiállítás megnyitója  2017. március 8-án volt a budaörsi Városházán. A kiállításon 10 portré képet láthatnak az érdeklődők, minden hölgy képe mellett egy bemutatkozást, hogy ki is ő, és egy rövid leírást arról, hogy az ismerősei milyen embernek gondolják, mi az, ami először eszükbe jut róla.

De ki is a kiválasztott 10+1 nő, és miért pont ők? Olvassák el cikk-sorozatunkban. Minden nap egy új hölgyet mutatunk be a kiállításon olvasható leírás alapján.

 

budaorsino2017 (17)

Kiállításmegnyitó 2017.

 

 

Dr. Egerszegi Magdolna

A Tegyünk Együtt Egymásért Egyesület (TEEKE) elnöke, és EU pályázati referens

 

Dr. Egerszegi Magdolna Budaörsön lakik. Gyerekként élte meg a II. világháborút, kamaszként pedig 1956-ot.  Az egyetemen közgazdász végzettséget szerzett. Jelenleg a Tegyünk Együtt Egymásért Egyesület (TEEKE) elnöke, és EU pályázati referensként dolgozik a budaörsi Városházán.

“Szerencsésnek mondhatom magam, mert bár édesapám ügyvéd volt, egy kórházban és a családunkat az egyéb kategóriába sorolták, el tudtam végezni az egyetemet is, és így lettem közgazda.  Különösebb szakmai elismerésem a rendszerváltás időszakban volt a Pénzügyminisztérium munkatársaként az OECD adóügyi bizottságában végzett munkámért.  

Tekintettel arra, hogy soha nem politizáltam, a kitüntetések is elkerültek engem, viszont mindig szerettem, amit csináltam, és jól éreztem magam a bőrömben. Lassan 14 éve keresem a pályázatokat a budaörsiek részére az Önkormányzat megbízásából, több-kevesebb sikerrel. Úgy érzem, hogy Budaörsön kiegyensúlyozott az életem, legalább annyit kapok, mint amennyit adok a városnak.  Lényegében azért hoztuk létre a Tegyünk Együtt Egymásért Egyesületet, hogy valóban tegyünk egymásért.

Nem könnyű Budaörsön a kultúra területén, vagy az adományozás vonatkozásában tenni bármit is. Így aztán igyekszünk „hiányt pótolni”. Az első nagyobb rendezvényünk címe is elárulja a célt: Amatőr művészeink a nagyvilágból Budaörsön a budaörsiekkel együtt. Nagy siker volt, és több olyan kiállító, akinek a munkáját soha senki nem értékelte, mert nem sikerült bemutatkoznia.

 

budaorsino2017 (11)

 

Hasonlóan a budaörsiekről szólt a „Civil kurázsi az Európai Unióban Budaörsön”. Csináltunk „ismeretterjesztő” érdekes kiállítást „Nemzeti ünnepek Európában” címmel. Nem sorolom fel valamennyi programunkat, de egy biztos mind a városnak szólt, és bár nem nevesítettük sem a „célcsoportot” sem a célt, reményeink szerint érezni lehet, hogy a célcsoport a lakosság, és a cél ellenszolgáltatás nélkül tenni valami kicsit magunkért, a városért.

A következő rendezvényünk „ismétlés” lesz, mert hagyományteremtőnek szánjuk. A tavalyi volt az első Ki mit tud Budaörsön. Mód nyílt arra, hogy aki akarta bemutathatta, ki, mit tesz a város sokszínű kultúrájáért.

A esemény sikeres volt, ebben az évben még többen jelentkeztek. A fiatalok és szép számmal énekelnek, szavalnak a legkülönbözőbb korosztályból is.

Az egyesületet lényegében a fentiekben leírtak miatt, valamint a budaörsieknél szerényebb körülmények között élők segítésére hoztuk létre. Hosszú távon terveink között szerepel 1-2 nemzetközi kapcsolat megvalósítása.

Ennek leginkább a forrás oldala hiányzik, mivel minket csak a Budaörsi Önkormányzat támogat a következő nagy feladat civil munkát találni és néhány szponzort. Folytatni szeretnénk a 6 éve megkezdett és folyamatosan fejlődő munkánkat.”

 

budaorsino2017 (19)

 

Dr. Egereszegi Magdolna a fotókiállítás megnyitója után a Budaörsi Infónak elmondta, hogy nagy öröm volt számára amikor megtudta, hogy őt is beválasztottak a Budaörsi Nők közé.

“Örülök és elgondolkozom a megtisztelő jelölésen.  Emlékezetes lesz ez a március 8. különösen, mert nem szeretem a nőnapot, általában  a ” kiemelt napokat.” Így nekem március 8-a “a budaörsi nők” kiválasztása lett és lesz.

Elgondolkozom azon, hogy mit tettem, mit fogok tenni, és azt is gondolom, hogy nagyon sokan megérdemlik azt a címet. (Persze az is jó lenne, ha a budaörsi férfiakkal  bővülne a kiválasztás.)

Nagyszerű dolognak tartom, hogy ebben a városban lehet civil kezdeményezés, sőt természetes személy is bizonyíthatja, aktivitását megmutatva, hogy a jó cél sokakat kimozdít a megszokott kerékvágásból, hogy nem szégyen az összetartozás ilyen jellegű megszervezése.

Az is felmerült bennem, hogy a most már hagyománynak mondható és több jó kezdeményezést  kiváltó  „budaörsi specialitás” kitalálója, lebonyolítója Májer Emese, a Budaörsi Infó munkatársa, mikor és hogyan lesz budaörsi  nő. Hiszen Ő tett, és úgy néz ki sokat tesz Budaörsért.

A budaörsi nő, az egyetlen – ismereteim szerint -, amikor nem beszélhetünk jogokról csak nagyon kellemes kötelezettségekről. Eddig is igyekeztem segíteni mind a pályázatok kidolgozásában, annak aki kérte, mind az adakozásban.

Mostantól kicsit másként jelenik meg a „feladat”, konkrét  példával élve: eddig, ha a templom felé jártam tettem be ennivalót az ott felállított gyűjtőben.

Mostantól rendszeresen fogom ezt tenni. Eddig, ha volt időm összegyűjtöttem a ruhákat, azoknak, akik erre rászorultak, de ez “A budaörsi NŐ” cím, úgy érzem kötelez, hogy rendszeresen tegyem.  

Az egyesület (TEEKE) eddig is igyekezett a lakosság széles körét érintő eseményeket díjmentesen szervezni, mostantól még intenzívebben koncentrálunk a budaörsiek érdeklődésére, érdekeikre, gondolok például arra, hogy itt szinte mindenki jól beszél németül de vannak más nyelvek is, amelyek fontosak, de nem mindenki talál lehetőséget a tanulásra, ebben is szeretnénk segíteni.

Látható, hogy, mivel sem művész, sem  különleges tehetséggel megáldott személy nem vagyok, csak  szeretet tudok nyújtani, ezt akarom „megosztani”, a látszólag apró tevékenységek, problémák – amelyekből áll az életünk-  megoldásában  vagyok és leszek partnere, annak,aki ezt igényli.”

 

egerszegi_magdolna_budaorsino2

 

 

AMILYENNEK MÁSOK LÁTJÁK

“Jóságos”

 

Magdit születésem óta ismerem, tinédzser koromban szorosabb kapcsolatot is ki tudtunk alakítani, mert ő volt az egyik olyan közeli rokonom, aki egyenrangúan kezelte a körülötte lévő fiatalokat!

Mindig figyelemmel és szeretettel fordult a környezetéhez, és próbálta azt a segítséget nyújtani, amire éppen szükség volt. Kedvessége és intelligenciája mindig segített neki abban, hogy az élet nehézségeit, sőt, akár drámáit is erős belső lélekkel átvészelje! Köszönet neki ezekért és még sok boldog évet kívánok neki szerettei körében!

Mivel kisgyerekként elvesztettem anyukámat szoros kapocs alakult ki közöttünk. Mindig csodáltam hogyan tud helyt állni ilyen kiválóan ennyi szerepben, hol egyedülálló anyaként, hol feleségként külföldön, máskor cégvezetőként és üzletasszonyként. Felnőtt fejjel értettem meg igazán, hogy Magdi egy igazi Nő, aki minden helyzetben megtalálja az előre vivő útat, nem gyengén és másokra támaszkodva, hanem két lábon a földön állva, aktívan, cselekvőn.  
Mindannyiunknak példaképe lehet abban, hogy az életben sokszor váltani, változni kell, és mindig tanulni, hogy előbbre jussunk.  

1974. óta ismerjük egymást, azaz 43 éve! Én egy 18 éves tinédzser lány voltam, ő egy gyönyörű, fiatal nő, két gyermekes anyuka.  A kapcsolatunk munka alapon indult, kisebbik lányának, Vikinek voltam a babysittere. Rövid időn belül a munkaviszonyból egy nagyon szoros baráti kapcsolat alakult ki köztünk és ez nem volt egy véletlen.
Milyen Magdi? Egy olyan barátnő, akit mindenki álmodna és szeretne maga mellett.
Segítőkész, önzetlen, szeretetteljes, nagyon mély, emberi, lelki odaadással kötődik hozzád. Lehetnek óriási problémái, akkor is mindig, mindenhol, minden helyzetben legelőször te jössz neki, te a barátnő!  Hosszú éjszakákat beszélgettünk át, nekem ő volt (és még ma is ő) egy igazi, nyílt, őszinte tanácsadóm.

Ritka képessége van arra, hogy meghallgasson, és ezt óriási nyugalommal teszi. Mindig sikerül neki valamilyen megoldásra vezetni engem, és olykor családtagjaimat is.
A sok-sok emlék közül leírok két példát, ami nagyon jellemzi Magdi különlegesen csodálatos énjét:  
1979-ben, 23 évesen, beleszerettem egy olasz fiúba, akivel aztán úgy terveztük, hogy összeházasodunk, és én kiköltözöm Firenzébe.  Apukám nagyon ellenezte a dolgot, úgy érezte, hogy ezzel a házassággal teljesen elveszítene engem.
Magdi felkereste őt és hosszú órákon keresztül beszélgetett vele.
A végén sikerült meggyőznie.  1980-ban összeházasodtunk, én azóta itt élek, van két lányunk, és Apukám, amíg egészsége engedte, rengetegszer jött ki hozzánk, utazott velünk sok felé Olaszországban és külföldön is. Sok-sok új dolgot megismert, nagyon boldog időszaka volt ez! Köszönet Magdinak!!!  

Két évvel ezelőtt Dél-Szudánban dolgoztam egy évig. Pont úgy adódott, hogy ebben az időszakban volt egy fontos adminisztrációs, bürokráciával dúsított elintézendő dolgom Magyarországon, amit viszonylag rövid időn belül meg kellett oldanom.  Nagy bajban voltam, nem tudtam hazamenni, nem hagyhattam ott ezt a munkát, és ráadásul ebben az afrikai országban az Internet is alig működött. Nagyon nehéz volt fenntartani bármilyen kapcsolatot az érdekelt személyekkel.  Magdi rögtön felajánlotta, hogy segít, és így is tett. Minden apró részletnek ő nézett utána, sorba állt, saját idejét szentelte ennek az ügynek, hogy nekem segítsen!
Ő vitatkozott az óriási bürokratikus apparátussal, és a végén győzött! Elintézett mindent!
A végén tudtam csak meg, hogy mialatt miattam rohangált, intézkedett, szervezkedett, komoly egészségügyi problémákkal küszködött, de nekem egy szóval nem említett semmit!
Ez Magdi, az én Csodálatos, Egyedülálló, önzetlen barátnőm! Köszönök mindent Magdi, köszönöm hogy vagy!  Maga a bátorság, a családunkat és a barátainkat összetartó erő és szeretet, aki mindig megtalálja a kiutat és a megoldást is sokszor. Igazi nő, aki a megfelelő alkalomhoz öltözteti magát és a lelkét is.

 

(Budaörsi Infó)

 

A sorozat első része:

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.