Egy elfelejtett közterület: Hunyadi János emlékpark

(Budaörs, 2017. március 19. – Budaörsi Infó) Alig több mint tíz éve épült Budaörs főútja mellett, a fél éve nagy port kavart benzinkút szomszédságában, egy kedves kis park, közepén a derekas Hunyadi János impozáns szobrával. A 210 centiméter magas bronzalkotást Bíró Lajos szobrászművész készítette a törökverő hadúr 1456-os nándorfehérvári diadalának 550. évfordulójára.

 

 

Ez a tizenév egy város szempontjából egy pillanatnak sem számít, de a lakosok szemszögéből éppen elegendő, hogy megszokottá és – C’est la vie! – megunttá váljon valami. Így történt ez a Hunyadi János emlékparkkal is, ugyanis egyáltalán nem vált frekventált közterületté, ha csak a szép időben a padokon az idejüket trehányul elverő fiatalokat és a közterületen italozókat nem tekintjük szabályszerű parklátogatóknak. Az egyetlen rendszeres tevékenység a parkban az átadás óta a helyi Jobbik általi kettős kereszt állítása advent idején.

 

kep_1m

 

A parkot szépen gondozza a BTG, habár a szobor körüli járólapokat az egybefüggő gyep és a talajsüllyedés együttesen eltüntette. A kockaköves, kanyargós járórész a kezdeti vízszintes tengelyét immár sok helyütt elvesztette. Viszont az első dolog, ami a parkban kiüti az ember szemét, az a talajba és a járórészekbe süllyesztett díszvilágítás, ami talán csak a parkátadó utáni hónapokban világíthatott teljes pompájában. Ugyanis vagy a kivitelezés, vagy az erre alkalmatlan, nedves talaj miatt folyamatosan beszivárgott a víz a világítótestek köré, műszaki gondot okozva. Talán még cserélték is az első években a közterületesek, de leszokhattak róla, mivel az enyészet martalékává vált több lámpagödör is.

 

kep_2m

 

A parkon áthaladva, évszaktól függetlenül a beázott lámpaüregek látványa fogadja az arra látogatót, amelyek bizarr érzületet okoznak. A legutóbbi parktisztításkor pedig letört egy foglalat, így beleláthat a kíváncsiskodó a drága díszvilágítás maradványaiba. Egy elektromos berendezés esetén az állóvíz nem éppen ideális körülményekre mutat.

 

Kep_3m

 

A hivatalos elfelejtődésnek megvannak a maga politikai okai, hiszen mint ahogy az újkori Magyarországon mindenhol jellemző, így Budaörsön is, hogy a politika mindenhol felüti a fejét vélt vagy valós szándékból, ismert vagy ismeretlen érdekből. A Hunyadi emlékpart körül 2012 második felében csattogtak a hatalmi villámok több tíz millió forint miatt, majd a vihar elcsendesülésével mindkét politikai fél, bizonyára a kényelmetlen tapasztalatok miatt, hátat fordított ennek a köztérnek, a minimális szükségesnél nagyobb figyelmet láthatóan nem fordítanak rá.

 

Kep_4m

 

A jelenlegi pénzelvonós helyzetben még kevesebb esély van arra, hogy a budaörsi képviselő-testület bármekkora, külön összeget csoportosítson át a park átalakítására, mivel az önkormányzati költségvetésben van fontosabb hely is, ahol az erőforrást fel lehet használni, habár az eleve használhatatlan és így csúfos, szinte a tervező kudarcának mementójaként értékelhető világítótestek kiemelése és a üresen maradt helyük térkövezése egyáltalán nem milliós tétel, és még így is tovább lehetne emelni a park esztétikáján.

 

Kep_5m

 

bdaors_szobor

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.