Vincent van Gogh ellátott a Jupiterig?

A Csillagos éj című műalkotás nagyban hasonlít a NASA által újonnan bemutatott felvételekhez, ami az óriásbolygóról készült.

 

 

Rémlik a Vincent van Gogh holland festőművész, a posztimpresszionizmus egyik legnagyobb alakjának egyik legismertebb műve? Gyönyörűek azok a vattacukorszerű, örvénylő felhők a csillagos éjszakán.

 

jupiterswirlingcloudsstarrynight

 

Nos, most a NASA is hasonló képeket mutatott, amit a Juno űrszonda készített a Naprendszerünk egyik legnagyobb bolygójáról. Szinte olyan, mintha egy festmény lenne vagy egy szürrealista álom.

 

swirlingcloudsjupiter

 

A Juno ötévi utazás után júliusban állt a gázóriás körüli pályára. Küldetése 2018-as végeztével becsapódik a bolygó légkörébe és megsemmisül. Tavaly ősszel a Jupitert ölelő sűrű felhőrétegtől négyezer kilométeres távolságra készített felvételeket. Akkor az űrszonda sarkvidéktől sarkvidékig repült a gázóriás körül, hogy képeket készítsen és adatokat gyűjtsön.

A Jupiter pólusairól 1974-ben készültek először felvételek a Szaturnusz felé tartó Pioneer 11 űrszonda jóvoltából. Az űrszonda egyedülálló fotókat küldött a Jupiter ragyogó déli fényeiről is, amelyeket a legerősebbnek tartanak a Naprendszerben.

 

(Forrás: ma.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.