Emmi: külön rendelkezést igényel az 1 százalék felajánlása

Az adómegállapítás után külön rendelkezést igényel az adó egy-egy százalékának felajánlása civil szervezetek, illetve egyházak részére azoknak, akiknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el a személyijövedelemadó-bevallást (szja-bevallás) – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

    Soltész Miklós annak kapcsán beszélt erről, hogy az idei esztendőtől már nemcsak az adózó és a munkáltató, hanem a NAV is elkészítheti az szja-bevallásokat.

    Hozzátette: az 1 százalékról rendelkezők száma évről évre nő, vagyis az emberek egyre inkább felismerik ennek társadalmi jelentőségét.

    Utóbbi érzékeltetésére elmondta, hogy amíg 2013-ban 997 ezren ajánlották fel adójuk egy százalékát 31 egyháznak, addig 2016-ban már 1 millió 108 ezer volt a felajánlók száma.

    A legtöbb felajánlást a római katolikus és a görögkatolikus egyház kapta, a második helyen a reformátusok, a harmadik helyen az evangélikusok állnak.

    Fülöp Attila, az államtitkárság helyettes államtitkára arról számolt be: ugyancsak növekedést mutat a felajánlások száma civil szervezeteknek. Míg 2015-ben 2 millió 54 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, tavaly több mint 2,1 millióan.

    A 60 ezer bejegyzett civil szervezet közül regisztráció alapján 28 270 lehet kedvezményezett – mondta Fülöp Attila.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.