Szentivánéji álom – új bemutató a Vígszínházban

Szerelmi praktikák az év legrövidebb és legkülönösebb éjszakáján, Szent Iván éjjelén, amikor bármi megtörténhet.  Shakespeare Szentivánéji álma február 25-től látható a Vígszínház nagyszínpadán, főszerepben Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával, Stohl Andrással, valamint a víg fiatal tehetségeivel, az előadás rendezője Kovács D. Dániel.

 

 

A Szentivánéji álom Shakespeare legforrongóbb komédiája, amelyben mindenki átalakul, leveti a bőrét, kivetkőzik önmagából vagy éppen önmagává vedlik át, hogy aztán másnap reggel, fátyolos szemmel megébredve elgondolkodhasson: tényleg énvelem történt mindez?

Az idei évadban a Szentivánéji álommal folytatja a Vígszínház Shakespeare-ciklusát. A darab színpadi változatát Nádasdy Ádám fordítása alapján Závada Péter készítette.

Szent Iván éjjele egy hatalmas házibuli, ahová mindannyian hivatalosak vagyunk. Azért jövünk el, hogy a vágyainknak engedelmeskedjünk. De mi történik, amikor ezen a bolondos estén, mikor a hold sem nyújt világosságot, minden érzésünk irányt téveszt? Mintha láthatatlan lények packáznának velünk. Féltékeny tündérek félrekézbesített bűbájai a legváratlanabb helyzetekhez vezetnek: aki eddig a szerelem elől menekült, most üldözi azt, aki vonakodott, most vonzódik. A vígjátéki félreértéseken keresztül, amiket Pukk, ez a rafinált játékmester kaján élvezettel és fáradhatatlanul működtet, saját esendőségünkön nevethetünk.

 

szentivaneji_alom_ea_01_domolky_daniel_WEB_011

 

Eszenyi Enikőnek öt éve nem volt színészként vígszínházi bemutatója, most Pukként láthatja a közönség. „Nagyon sajnálom, hogy a sérülésem miatt az utolsó héten kicsit újra kellett gondolnunk a figurát” – meséli Eszenyi Enikő. „Az új Pukk bottal jár. Bár a sérülésem a mozgási amplitúdómat csökkentette, de a belső energiáimat szerencsére nem. Bár Pukk a darab legmagányosabb figurája, elmondhatom, ez egy nagyszerű csapat, nagyszerű társulat, büszke vagyok rájuk.”

„Tulajdonképpen a mi olvasatunkban ez a történet bennünk történik meg” – mondja a Szentivánéji álom kapcsán a Gyalu szerepében látható Hegedűs D. Géza. „Hordozzuk ezeket a szereplőket a lelkünkben, képzeletünkben, gondolatainkban. Az emberi ösztön hihetetlen vad, szélsőéges álmokat előhívó erdővé tud varázsolódni egy elbűvölő éjszakán, megszülethetnek ezek a történetek akár ma is.”

Orosz Ákos, akit az évadban a Bűn és bűnhődés Raszkolnyikovjaként is láthattunk már, most Demetriusként küzd meg egy reménytelennek tűnő szerelemmel. „Ebben a próbafolyamatban megpróbálom máshogy artikulálni az energiáimat, mint eddig bármikor. Igyekszem egy lágyabb, érzelmesebb vonalat képviselni” – meséli Orosz Ákos, aki azt is elárulta, egészen furcsa helyzet a számára, hogy már nem ő a legfiatalabb egy próbafolyamatban. Hermiaként Szilágyi Csenge, Helénaként Bach Kata, Lysanderként Ember Márk bizonyíthat. „Most én vagyok, aki már eggyel higgadtabban vág bele a dolgokba. Nem azt mondom, hogy nem maximális erőbedobással próbálok, de egészen máshogy, mint eddig. Egy nyugodtabb karaktert hozok majd, mint amit megszokhattak tőlem a nézők.”

Alapkét, Pyramus szerepében Stohl András látható, aki a főpróbahéten ünnepelte 50. születésnapját, melyen az előadás szereplői a nézők előtt köszöntötték. Az általa megformált karakter a drámatörténet egyik legizgalmasabb figurája. „Azért fontos ez az előadás, mert egy egészen más nyelven szólal meg, mint ahogy eddig bármikor láttam. Ez tényleg a fiatalok előadása” – teszi hozzá Stohl.

Kovács D. Dániel két éve a Vígszínház társulatának tagja, a Szentivánéji álom az első nagyszínpadi rendezése. „A Szentivánéji esetében összegezni lehet rengeteg tapasztalatot: fiatalságról, szerelemről, színházcsinálásról, a tudatalattiról szólhat az elmesélt történet” – mondja a tavaly ősszel a színi kritikusok által legígéretesebb pályakezdő tehetségnek választott rendező. „Ha megtalálom benne az igazságot, ha magamra ismerek, úgy már tudok hitelességre is törekedni.”

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.