A közjegyző segít – A fizetési meghagyás

(Budaörs, 2017. február 22 – Budaörsi Infó) Szakértői cikk-sorozatunk tovább folytatódik. Ezúttal a fizetési meghagyás a téma, amivel kapcsolatban dr. Szécsényi-Nagy Kristóf közjegyző szakmai véleményét kértük.

 

 

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf a Budaörsi Infónak elmondta, hogy abban az esetben, ha egy baráti kölcsönt nem adnak vissza, vagy egy vállalkozónak a díját nem fizetik ki, akkor nem csak a sok évig tartó pereskedés az egyetlen lehetőség a követelés érvényesítésére.

„Létezik az úgynevezett fizetési meghagyásos eljárás, aminek az a lényege, hogy a jogosult kérelmére a közjegyző kibocsát egy fizetési meghagyást.

Így az adós fel van szólítva arra, hogy 15 napon belül teljesítsen. Ha az adós nem vitatja a követelést, akkor egy végrehajtható okirathoz jutunk anélkül, hogy bíróságra mennénk, és ott évekig pereskednénk.”

 

Milyen konkrét estekben alkalmazhatjuk ezt a jogi segítséget?

„A baráti kölcsönöktől kezdve a vállalkozó díján át a megbízási díj érvényesítésére is. Ha például kifestetjük a házunkat, kifizetjük a festőnek a díjat, utána viszont pár héttel később lemállik a festés. Ha árleszállítást szeretnénk kérni, és ezt nem teljesíti a szakember, aki elvégezte a munkát, akkor a fizetési meghagyás erre is megoldást jelenthet. Abban az esetben is folyamodhatunk ehhez a megoldáshoz, ha például a rokonok között az örökség után elszámolási vita alakul ki, például a temetési költségről.”

 

kozjegyzo

 

Mit kell tennünk, ha fizetési meghagyást szeretnénk kérni?

„A magánszemélyek többfajta módon is kezdeményezhetik ezt a procedúrát. Ha rendelkeznek elektronikus aláírással, akkor interneten keresztül a közjegyzői kamara honlapján el lehet indítani a folyamatot.

Ha nem használnak elektronikus aláírást, akkor bármelyik közjegyzői irodába bemehetnek, ott egy formanyomtatvány kitöltésével megindítható az ügy. Ilyenkor a közjegyző a formanyomtatvány alapján az elektronikus rendszerben rögzíti a kérelmet. Megvizsgálja, hogy a kérelem megfelel-e a jogszabályoknak, ha igen, akkor kibocsátja a fizetési meghagyást. Az adós ezt postai úton megkapja, és a kézhezvételtől számított 15 napon belül reagálnia kell rá.
Három eset lehetséges ilyenkor: nem reagál semmit, elismeri a követelést vagy vitatja a követelést.”

 

Mi történik ezekben az esetekben?

„Az első két esetben jogerős lesz a fizetési meghagyás, és végrehajtható. A harmadik eset – amikor az adós vitatja a követelést, vagyis ellentmond – akkor az eljárás perré alakul. Csak ebben az esetben kerül bíróság elé az ügy, a többi esetben nem. Az ügyek 95%-a közjegyzőnél jogerősen befejeződik.”

 

 

kozjegyzo2

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.