A helyi Fidesz az országos médián keresztül támadja Wittinghoff Tamást – Az érintettek reagálása az Egészségügyi Központ-ügyben

(Budaörs, 2017. február 20. – Budaörsi Infó) 2017. február 18-án sajtótájékoztatót tartott a helyi Fidesz elnöke Nagy Sándor András a budaörsi Egészségügyi Központ előtt, ahol a helyi média mellett, országos kormánypárti televíziók is megjelentek.

 

 

A sajtótájékoztatón újdonságot a budaörsi Egészségügyi Központról nem tudhattunk meg, a megismételt Fidesz-álláspontról viszont egyoldalú tudósításokban számolt be az országos M1 “közszolgálati” csatorna és az M2 “Tények” műsora.

Alaposan feltételezhető tehát, hogy a tájékoztató az országos kormánypárti média kedvéért jött létre, új, országos szintre emelve ezzel a polgármester elleni szüntelen támadásokat.

Erről meg is győződhettünk, hiszen a helyszínen megtudtuk, hogy azért nem hívta meg Nagy Sándor András az Egészségügyi Központ üzemeltetőit, – az érintetteket -, “mert ez egy sajtótájékoztató, és a sajtónak szól”.

 

Cikkünkben olvassák el minden érintett oldal állásfoglalását, véleményét a budaörsi Egészségügyi Központ körül kialakult helyzetről.

Nyilatkozott a Budaörsi Infónak a sajtótájékoztatón elhangzottak kapcsán a Budaörsi Önkormányzat nevében Vágó Csaba kabinetfőnök, valamint Zsákai András ügyvezető igazgató a Jump Kft. részéről.

 

 

Nagy Sándor András elnök a sajtótájékoztatón a Budaörsi Infónak elmondta, hogy világossá vált számára a Jump Consulting cégadataiból, hogy milyen háttere van a cégnek.

„A polgármester úr elismerte, hogy Spányik Andrást a fiaként kezelni. Nem a rokona, én ilyet soha nem mondtam. A volt élettársának a nevelt fia.  A legtöbb ember tudja, hogy ez mit jelent.”

 

 17_02_18_fidesz_sajtaj (4)

 

Önök szerint mit kellene tennie a városvezetésnek?

„Úgy gondoljuk, hogy akkor, amikor a Jump Consulting-ot választották, nem a budaörsieknek megfelelő szakmai döntés született, amit megérdemelnének a városban élők, hanem megint egy politikai szálakkal átszőtt politikai mutyinak vagyunk a szemtanúi. A cégjegyzékben még mindig Spányik András a  Jump Consulting ügyvezetője.

A probléma az, hogy több mint 15 éve a budaörsi egészségügyet szivattyúként használják és talicskával tolják ki a pénzt a baloldalhoz kapcsolódó cégek, ahelyett hogy európai szintű egészségügyi ellátásban részesülnének az emberek.

A mi álláspontunk az, hogy számos más városhoz hasonlóan Budaörsön is önkormányzati kézben kellene hogy legyen az ellátás, és nem mindenféle politikushoz kacsolódó magáncégeknek kellene meggazdagodnia a budaörsiek betegségéből.

Budaörs képes arra, hogy önkormányzati kézben legyen az ellátás. Önkormányzati kézben sokkal kiszámíthatóbb lenne.

Mi a garanciája annak, hogy egy volt tekepályát működtető cég, a Jump Consulting – egy olyan cég, amit néhány éve alapítottak -, egy 30 ezres várost el tud látni.

A vezetőjének még orvosi szakvizsgája sincs, akkor hogyan lehet rábízni a 30 ezres város szakrendelését.

 

17_02_18_fidesz_sajtaj (2)

 

 

Nagy Sándor András a sajtótájékoztatón elhangzott beszéde

 

Tizenöt évvel ezelőtt a baloldali városvezetés privatizálta városunk egészségügyi ellátását, aminek a polgármester holdudvara fölözte le a hasznát. A nyertes cég tulajdonosa a Gyurcsány kormány SZDSZ-es egészségügyi államtitkára volt. Tavaly óta büntetőeljárás folyik ellene, többszáz millió forintos hűtlen kezelésért, az egészségügyi szolgáltatások színvonala pedig a felmérések szerint évről évre romlik.

A nyomozás jelenleg is zajlik a Europemed Kft ügyében, de a polgármester úr már meg is találta a méltó utódot. Wittinghoff Tamás augusztusban egy olyan céget ajándékozott meg a milliárdos üzlettel, közbeszerzési eljárás nélkül, melynek ügyvezetője nem más, mint a polgármester nevelt fia.  A Jump Consultingot eredetileg vendéglátó-ipari tevékenységre hozták létre, és Budaörsön egy tekepályát üzemeltetett. A polgármester úr nevelt fia pont azelőtt lett a cégnél bejegyezve ügyvezetőként, amikor az elnyerte a zsíros városi szerződést.

Itt persze jóval többről van szó, mint egy családi cégről, politikai szálak is körbefonják az ügyet. A cég ügyvezetője ugyanis Wittinghoff Tamással és Lattmann Tamással együtt hozta létre az Új Magyar Köztársaság nevű baloldali szervezetet. A polgármester úr egy elvtársi céget hozott helyzetbe és ez a mutyi hosszú árnyékot vet Lattmann Tamásra, aki nemrég bejelentkezett a baloldali miniszterelnöki castingba. A budaörsi betegbotrány világossá tette, hogy az Új Magyar Köztársaság csak a nevében új, a módszerei a régiek. Ők a régi, bukott baloldal köztársaságát akarják visszahozni. A korrupt, metrópénzeket lenyúló baloldalét. Ebből nem kérünk.

Ilyen előzmények után senkit sem fog meglepni, amikor a városvezetés pont a Jump Consultingot fogja kihozni egy majdani közbeszerzési eljárás győztesének, ha egyszer végre kiírnak egyet. Előre borítékolható a győztes.

Ennek a mutyinak a budaörsiek isszák meg a levét, mert a hozzá nem értő mutyi cégek rosszul végzik a munkájukat, miközben a baloldali bankszámlák híznak. Ez tisztességtelen és felháborító. Budaörs többet érdemel.

 

17_02_18_fidesz_sajtaj (3)

 

 

Vágó Csaba kabinetvezető reagálása

 

Budaörsön 2001-ben jött létre a privatizált egészségügy, amely országosan is modell-értékűnek számított. Ebben a konstrukcióban egyetlen forint önkormányzati pénz felhasználása nélkül sikerült kiváló egészségügyi ellátást létrehozni. A döntés idején jobboldali többség volt a képviselő-testületben, akkor még ők is úgy látták, hogy nagyon jó ez a megoldás.

A lakosság elégedett volt a szolgáltatásokkal, és a Dr. Gamal Eldin Mohamed által vezetett egynapos sebészet is országos hírűvé vált. Egyébként jelenleg ő az elnöke az ezzel a szakággal foglalkozó nemzetközi szervezetnek (International Association For Ambulatory Surgery Executive Committee (IAAS). Miközben továbbra a Budaörsi Egészségügyi Központ orvos igazgatója.

Az utóbbi években inkább az okozott gondot, hogy a város határain kívülről is rengetegen jöttek az intézmény jó híre miatt, és ez időnként megnövelte a várakozási időt.

Az Egészségügyi Központot működtető, az önkormányzattól független cégen belül tavaly jogi és gazdasági konfliktusok keletkeztek. Az önkormányzat észlelve, hogy a cég a működőképességének határára jutott, nem kívánt kockáztatni, ezért a helyi egészségügyi ellátás zökkenőmentes biztosítása érdekében szerződést bontott az Europ-Med Kft-vel. Ekkor a Kft. többségi tulajdonosa, a Fidesszel közösen tartott sajtótájékoztatón igyekezett nyomást gyakorolni, hogy az önkormányzat ne a város érdekei szerint járjon el.

Mivel szigorú közbeszerzési eljáráson kell kiválasztani az új üzemeltetőt, és ez időigényes feladat, addig is biztosítani kellett az Egészségügyi Központ folyamatos és zavartalan működését. Több céggel is tárgyalt az önkormányzat, és végül az átmeneti időre a Jump Consulting Kft. mellett döntött a képviselő-testület. Ők ajánlották az önkormányzat számára az egészségügyi ellátás szempontjából legvállalhatóbb feltételeket. Dr. Gamal Eldin Mohamed, az Egészségügyi Központ egykori és jelenlegi orvos igazgatója is úgy nyilatkozott, hogy velük biztosítottnak érzi az átmeneti időben a központ működtetését. (Egyébként először nem is a Jump Kft-ben gondolkodott az önkormányzat, hanem a Telki Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft-vel próbált megállapodni, ők azonban hosszas gondolkodás után elálltak az ajánlatuktól.)
A közvélekedéssel ellentétben ez egyáltalán nem olyan kecsegtető üzlet, hiszen például rendezni kellett a beszállítói adósságokat és az elmaradt orvosi béreket is. Biztosítani kellett az OEP finanszírozás folyamatosságát és az egynapos sebészet folytatását is. Mindezeket sikerült gyorsan megoldania a Zsákai Zoltán vezetésével működő Jump Kft-nek.

A polgármester nyilvános testületi ülésen utasította vissza azt a minden alapot nélkülöző vádat, hogy az egészségügyi központot működtető céghez bármiféle rokoni kapcsolat fűzné. A Fideszes politikusok mégis gátlástalanul megismétlik ezt a hazugságot. Az általuk említett Spányik József évtizedes múlttal az Illyés Gimnázium köztiszteletben álló tanára. Akinek a fia valóban orvos, mentő- és ügyeleti szolgálatot is ellátott Budaörsön, míg jelenleg egy magánklinika ügyvezetője.

Mivel az Europ-Med soha egyetlen forint önkormányzati pénzt sem kapott Budaörstől, így nagyon nehéz lett volna innen pénzt „kitalicskázni”.

Ilyen előzmények után a közbeszerzési pályázatot természetesen a leggondosabban kell előkészíteni. Sok egészségügyi szakértői konzultációt követően hamarosan megjelenik a közbeszerzési pályázat.

Az Egészségügyi Központ jelenleg minden fennakadás nélkül működik, és az új üzemeltető kiválasztása is hamarosan megtörténik, méghozzá teljesen átlátható módon.

Amikor a helyi Fidesz azt követeli, hogy újra az önkormányzat üzemeltesse a helyi Egészségügyi Központot, akkor ahhoz a szocialista modellhez nyúlna vissza, amely évtizedeken át bizonyította életképtelenségét.

Budaörs igazi problémája ebben az évben az, hogy a Fidesz kormány 2.1 milliárd forintot von el a várostól törvénytelenül, rendkívüli módon megnehezítve az idei gazdálkodást. Ezzel kapcsolatban természetesen semmiféle mondanivalója nincsen a helyi Fidesznek. Helyette beszélnek az Egészségügyi Központról, pedig annak problémáit mindeddig zökkenőmentesen sikerült kezelni. (Vágó Csaba kabinetfőnök)

 

 

 

Zsákai Zoltán ügyvezető reagálása a Jump Kft. részéről

A Fidesz képviselői azt nem értik, hogy a Jump Consulting, és személyesen én nem az orvosláshoz, hanem a létesítményüzemeltetéshez értek. Orvosigazgatónak ott van – és marad is – a közmegelégedésre dolgozó Dr. Gamal Eldin Mohamed. A Jump dolga, hogy úgy szervezze meg az ellátást, ahogy az neki, az ő orvosainak, ápolóinak és így a betegeknek is a legjobb. Ezt nevezik létesítményüzemeltetésnek. Ez egy önálló szakma, amiben nekem 15 éves tapasztalatom van.

Ezen belül van egészségügyi létesítménnyel kapcsolatos gyakorlatom is, hiszen két éve dolgozom a tavaly megnyílt Panoráma Medical Center nevű magánrendelő felállításán és működtetésén. Ott ügyvezető igazgató Dr. Spányik András, akinek a budaörsi rendelővel semmi dolga nincs, hacsak az nem, hogy olykor ügyeletet vállal hétvégén. Ha valakinek karácsonykor problémája volt, Ő ment ki hozzá orvosi segítséget nyújtani.

Budaörsi lakosként fontosnak tartom a magas szintű egészségügyi ellátást. Éppen azért sajnálom a rosszindulatú politikai kampányt, mert megkérdőjelezi az itt zajló szakmai munka színvonalát, ezzel aláássa a rászorulók bizalmát. Ez több mint bűn, ez politikai hiba.

 

 

Előzmények:

Miért nem nyílik meg a fizikoterápiás központ? – dr. Kovács Attila főigazgató főorvos közleménye

“Nem tartom kulturált megoldásnak, amikor a sajtón keresztül üzengetünk egymásnak” – Dr. Gamal Eldin Mohamed közleménye

Miért nem nyílik meg a fizikoterápiás központ Budaörsön? – Politikai helyszínbejárás és a válasz

Felmondja az Önkormányzat a betegellátási szerződést az EUROP-MED-del

Ülésezett a képviselő-testület

Aktualitások az Egészségügyi Központból

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.