Rejtett tűzvédelmi költség az új lakások vásárlásánál

A Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv elkészítésének költsége a tulajdonosok nyakába szakadhat. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) előírja, hogy az 5 szintesnél magasabb lakóépületeknek a használatbavételt követő 60 napon belül Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyvvel (TMMK) kell rendelkezniük. A dokumentáció elkészítetéséről a társasháznak kell gondoskodnia.

 

 

A TMMK egy olyan tűzvédelmi dokumentáció, amely az építmény építését, átalakítását, bővítését követően a megvalósult tűzvédelmi adatokat, továbbá a használati feltételeket tartalmazza, amelyekkel az építmény tűzvédelmi szempontból biztonságosan üzemeltethető. A TMMK-t a közös képviseletnek az adott létesítmény, épület területén kell tartania, és az építmény tűzvédelmi helyzetét érintő változásokat át kell vezetni, fel kell tüntetni benne a változást követő 30 napon belül.

 

Akár 1 millió forint is lehet

Az eddigi gyakorlat alapján a TMMK készítésének költsége egy társasház esetén 500 ezer – 1 millió forint körül mozog. Mivel nem a használatbavételi engedély kiadásához van kötve, ezért felmerül a kérdés, hogy ki állja ennek a költségét. A beruházó? A lakástulajdonosok?

A Lánglovagok.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya közölte: “Az OTSZ szerinti 60 napos határidő szakmai indoka az, hogy jellemzően csak a használatba vételt követően kezdődnek az üzlethelyiségek értékesítése, továbbá a megalakuló társasház a használatba vételt követően rendelkezik az osztatlan közös tulajdon esetleges egyéb célú hasznosításáról, amelyek a TMMK vonatkozásában elengedhetetlen információk. Ezen adatokkal a használatba vételkor a beruházó, illetve a kivitelező még nem rendelkezik. Az OTSZ nem tiltja azt, hogy a felek szerződésben rendelkezzenek a TMMK-hoz kapcsolódó költségek viseléséről.”

A Belügyminisztérium több sebből vérző válaszából kitűnik, ha a vásárlók nincsenek résen a szerződéskötésnél, illetve a beruházó nem nyeli le a TMMK készítésének teljes vagy részbeni költségét, akkor a lakástulajdonosok kénytelenek összedobni a dokumentáció árát, amit kizárólag tűzvédelmi tervező vagy tűzvédelmi szakértő készíthet. A mulasztás a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján 20-60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható.

A kötelezettség kizárólag az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 2015. március 5-i hatályba lépésének napján, vagy az után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező létesítmények esetén áll fenn.

 

(Forrás: Lánglovagok.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.